Gülhan Ünal köşe yazısı

Sevgili okurlarım, cevapları bulmak için önce doğru soruları sormak gerekir. Hastalarıma sorduğum sorulardan birisi “Yeryüzünde dişleri olan birçok canlı türü varken neden sadece insanlar dişlerini fırçalamak zorunda?”

Acaba ağız diş hastalıkları insanlıkla birlikte mi var oldu yoksa modern çağın getirilerinden bir tanesi mi?

ANTİK ÇAĞDA DİŞ ÇÜRÜĞÜ KRALLARIN HASTALIĞIYDI

Diş hekimliği tarihine baktığımızda antik çağa ait arkeoloji kazılarda fakir halkta diş çürüğü oranlarının çok düşükken üst düzey burjuva kesimde çürük ve dişeti hastalığına bağlı kemik erimeleri çok daha yüksek oranlarda olduğu belirlenmiş.

Yapılan çalışmaların sonucunda fakir halkın kuru ve öğütülmemiş taneli ve fazla pişirme işlemine tabi olmamış gıdalarla beslendikleri tespit edilmiş. Zenginlerin ise daha ileri pişirme teknikleri ve şekerin daha yoğun kullanımları görülmüş.

DİŞ ÇÜRÜĞÜ ve DİŞETİ HASTALIĞI KARBONDİDRAT DEĞİL YAPIŞKAN GIDA KAYNAKLIDIR

Alan uzmanlarından itirazları duyar gibi oluyorum. Herkes şeker diş çürütür der. Şekeri yani karbonhidratı besin elementi olarak kullanan mikroorganizmalar asit üretir, bu asit de diş yüzeyini aşındırarak çürük meydana getirir. Buraya kadar biliyoruz.

YALANMAK…

Ancak dil, dişlerin açıları, yanak ve dudakların sistemi dişler üzerindeki gıdaları boğaza ulaştırmak için bir sistematik içinde işler. Uzun lafın kısası “yalanmak” dediğimiz dişler üzerindeki gıdaların boğaza ulaştırılmasını sağlamak, bizi ağız ve diş hastalığından koruyan doğal mekanizmamızdır.

Kritik konu da budur, modern yaşam ve gıda teknolojilerinin ilerlemesiyle birlikte, ileri öğütme teknikleri, taneli gıdalardan uzaklaşmak, ileri pişirme teknikleri ile yapışkan ve nişastası açığa çıkan gıdalar dişlerin etrafında dil, dudak, yanağın uzaklaştıramadığı diş plağı dediğimiz yapışkan gıda birikimine sebep oldu.

VE SAHNE DİŞ FIRÇASININ…

Doğal yaşamda bu modern gıda teknolojilerini kullanmayan, diş fırçası bile olmayan dağdaki 90 yaşındaki dedemizin 32 diş ağzında olmasının nedenlerinden biri de budur.

Ancak modern yaşamda hayatın hızına yetişebilmek için tercih ettiğimiz çabuk gıdalar ile plak birikimi kaçınılmazdır. Ve diş fırçalamak bu plağı uzaklaştırabilmek için en temel yöntemdir.

ARTIK KRALLARIN DEĞİL FAKİR HASTALIĞI

Günümüzde ekonomik şartlardan dolayı en kolay ulaşılabilir gıda grubu karbonhidratlardır. Yani basit şekerdir. Simit, poğaça, ekmek, makarna en kolay ve ekonomik yiyeceklerdir. Bir zamanlar kralların hastalığı olan diş çürüğü ve dişeti hastalıkları günümüzde alt ekonomik halkta en yaygın görülen halk sağlığı problemidir.

Bunun yerine bulgur, buğday, çiğ sebzeler, meyveler, az pişmiş sebzeler, tandır ekmeği ğibi doğal yöntemlerle pişmiş ekmekler tercih olmalıdır.

İNEKLERE GELİNCE…

Doğal hayatta beslendikleri sürece diş fırçasına ihtiyaçları olmayacaklarını ancak modern hayvancılıkla beraber suni yüksek kalorili besi yemleri ile beslendiklerinde onlara da yakın zamanda diş fırçası ihtiyaçları olacağını söyleyebilirim.