Tuğrul Gök köşe yazısı
Kim bu John Henry? Merhum çikolata renkli bir Amerikan demiryolu işçisidir. Hikayesine komünist arkadaşları başta heyecanlandırabilir zira sermaye sahiplerinin verimlilik arayışına bir başkaldırı … diye sloganlaştırmak mümkün.
Hakikatte ise maçı Patron 1 – 0 kazanır.
John kardeş komünist falan değildir. 1860 – 1890 döneminde buhar matkabına kafa tutar. Rayları yere sabitleyen çivileri makinadan daha hızlı çakacağı konusunda yarışa girer, iddiasını kanıtlar. Ama sonuçta öyle yorulur ki ölür.
İşin doğrusu "John Henry" Amerikan efsanesi mi yoksa gerçekten yaşamış birimi oda belli değildir. Ama şu bir gerçek ki teknoloji her aşamasında bazı mesleklerin yerini alıyor.
Yapay zekanın da böyle bir değişime sebep olacağını öngörmek zor değil. Tasarım, editörlük, yazılım, yazarlık gibi pek çok alanda işgücünün tamamının yapay zekâ modellerinin eline geçeceğini söyleyenler var. Yani benimle başlayacak ?!
Kusura bakmasın biz ekmeğimizle oynatmayız; demeyeceğim. Biz rızkı Allah’tan biliriz nasibimizi illa ararız. Bunun için yapay zekadan da faydalanmak mümkündür.
Önümüzdeki süreçte yapay zeka ve makine öğrenmesi ile beden gücü gerektiren işlerde verimlilik arttırıcı olarak insanın yerine geçeceği kesin olarak değerlendiriliyor. Buda dar gelirli olarak tarif edilenlerin icra ettikleri işlerin ömrünün kısaldığı anlamına geliyor.
Bana sorarsanız bu gelişim yeni mesleklerinde doğuşunu bazı var olan mesleklerinde değişmesine sebep olacak. Değişecek mesleklerin başında bence hekimlik geliyor. Hastalara teşhis koyma ve doğru tedaviyi seçmede ilginç gelişmeler göreceğimiz kesin. İmalat gerektiren işlerde ise bakım personeli ihtiyacı giderek artacaktır.
Az önce söylediğim makine öğrenmesi ile otomasyon eklenince pek çok mesleğin yok olması kaçınılmaz olacak. Bu gelişmelerin detaylarına farklı yazılarda daha detaylı irdeleyebiliriz.
O güne kadar sizce hangi meslekler değişecek, hangileri yok olacak? Yorumlara yazarsanız mutlu olurum.
Sağlıcakla…
Seyyit Fuad KÖPRÜLÜ diyor ki; " Birbirine bağlı ve birbiri üzerinde tesirli hadiselerin yalnız bazılarını göz önüne alarak, geri kalanların varlığından habersiz olmak daima yanlış neticeler verir."