Fatıma Nur Uçar'ın köşe yazısı
Kocaeli, yıllardır sanayinin başkenti olarak anılsa da artık "İyiliğin Başkenti" olarak anılmaya başlanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği " İyilik Kılavuzu" projesi sayesinde, ortaokul öğrencisinden üniversite öğrencisine kadar herkes, iyiliğin peşinden koşarak günlerini dolu dolu geçiriyor. Şehirde mavi yelekleriyle boy gösteren bu gençler, merak konusu haline geldi. Peki, kimdir bu gençler?
İyiliğin Peşinden Koşan Gençler
Ramazan öncesinde başlayan programla birlikte, gençler 33 gün boyunca birbirinden anlamlı görevleri yerine getiriyor. Bu süreçte özgünlük katmak amacıyla hayal güçlerinin sınırlarını zorluyorlar. Çünkü iyiliğin yarış olduğu yerde kaybeden yoktur. Gençler, gün gelip şehrin önemli bilgi birikimine sahip insanlarıyla sohbet ediyor, gün gelip camilere akın ediyor. Ve hiç kimse es geçilmiyor; ramazan boyunca mutlaka bir mavi yelekli, birinin hayatına dokunuyor.
Özellikle şehitlik ve şehit ailelerini ziyaret görevinde, bir şehit babasının paylaştığı anekdot ise oldukça duygulandırıcıydı. Şaban Arlı, her 18 Mart’ta olduğu gibi, şehit oğlunun mezarını ziyaret etmek üzere gittiğinde, "Sabah erken saatte oğlumu ziyarete gittim. Mavi yelekli çocukları gördüm. Şehit taşlarının başlarında öbek öbek gençler ve çocuklar vardı. Neslimizin şehitleri önemseyip ziyarete gelmesi beni çok duygulandırdı ve umutlandırdı." diyerek duygularını dile getirdi.
Bir diğer anlamlı görev ise, yabancı bir öğrenciyi aile iftarına davet etmekti. Davet edilen 20 yaşındaki Suriyeli öğrenci, yaşadığı duyguları şöyle paylaştı: "Ailem Şam’da hapishanede olduğu süre boyunca hep tek iftar yaptım. Ama bugün sizinle aile sıcaklığını buldum. Çok mutluyum." Bu hareket, aslında bir atan kalplere aracı oldu. Kocaeli, iyiliği yayma konusunda gerçekten örnek bir şehir haline geldi.
İyilik yapmak için çaba sarf eden gençler, şehri daha güzel, daha anlamlı bir yer haline getiriyor. Kocaeli artık sadece sanayinin değil, aynı zamanda iyiliğin başkenti olarak da anılacak.