Çetin Çıldır'ın Köşe Yazısı
Yerel konulara dair yazdığım peş peşe iki yazı sonrası, bu kentin gündeminde olan IZGAZ satışına dair bir açılım yapalım ve çıkabilirsek yerel gündemden çıkalım istiyorum.
80'lerde başlayan özelleştirme maceramıza elektrik dağıtım şirketleri ve doğal gaz dağıtım şirketlerini özelleştirilerek devam ettik. İstanbul dağıtım şirketi Igdaş hariç tamamı bu kapsamda özelleştirildi.
Bu kapsamda ilimizde elektrik dağıtımı Türkiye Elektrik Kurumundan özelleşti ve SEDAS olarak hizmet vermeye başladı. Merkezi Adapazarı olan bu kurum ilk günden bu güne Kocaeli halkının en çok şikayet ettiği kurumların başında geliyor.
2009 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesine ait IZGAZ, yüzde 90 hissesini 549 milyon dolara FRANSIZ DEVLET SIRKETI ENGIE ' ye satıldı. Bir diğer deyişle kapitalizmin merkezindeki bir ülkenin kamu kurumu yurt dışında ticari bir şirkete yatırım yaptı. Bu yatırımın geri ödeme süresinin 6 - 7 yıl olduğunu biliyorum.
Kalan yıllarda yeterli kâr elde ettiğini düşünen FRANSIZ devleti son dönemde bir miktar azalan kâr veya Türk- Fransız ilişkilerindeki gerilim sonucu satış arayışına başladı. Avrupa'da salgın sonrası başlayan zordaki şirketleri satın alma davranış biçimi devletin ekonomide daha aktif olacağının işaretlerini veriyor.
Geçmiş yazılarımda bizde de devletin ekonomide daha aktif yer alması gerektiğine değinmiştim. Aselsan gibi bir şirketi düzgün yöneterek dünyanın sayılı şirketleri arasına sokan devletin, bu konudaki dogmaları yıktığını dile getirmiştim.
IZGAZ da hâlâ yüzde 10 hissesi olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin bu satışa dahil olarak bir model oluşturabileceğini düşünüyorum. Geçmiş dönemde özelleştirilen kendi kurumunu şimdi daha makul bir fiyata geri alarak Kocaeli Büyükşehir olarak bir model oluşturabilirsiniz. Bu vesile ile hem vatandaşa daha sağlıklı hizmet vermiş olursunuz hem de yeni dönemin fitilini ateşlersiniz.
Ayrıca ISU ve IZGAZ'ın sahadaki operasyonlarda yaşadığı sıkıntıları da gidermiş olursunuz. Bu konudaki tek kırmızı çizgi bu kurumu siyasetin çarkları içinde eritmemektir. Bir kurumu profesyonel olarak yönetmeye cesaretiniz varsa bu fırsatı kaçırmayın.
SON SÖZ
Yerel yönetimler uzun yıllardır yaptıkları kontrolsüz yatırımlarla özelleştirilen Kit lerin yerini aldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu konuda Türkiye'nin en borçlu belediyesi olarak kayıtlara geçti. Bu imajı yeni gelen yönetim düzeltmeye çalışıyor. Başarı veya başarısızlık yorumları için henüz erken. Hem halka dokunacak hem de ticari başarı göstererek imajını düzeltecek bu fırsatı yazmak istedim. Karar siyasi iradeye aittir. VESSELAM...