Çetin Gürol'un köşe yazısı
Mesleğe başladığım yıllardan beri Cengiz Topel Havaalanını konuşup duruyoruz. Havacılık her zaman yakın ilgi alanım olmuştur. Bu nedenle de dönemin Kocaeli Valisi Ercan Topaca’dan kapalı olan havaalanından görüntü almak istemiştim.
Tabi ki Kocaeli eski Valisi Ercan Topaca bu izni bana vermedi.
Gazetecilik anlayışımda yapılmayacak haber, sorulmayacak soru yoktur. Bu düstur ile o dönem Kocaeli Milletvekillerimizden birinin danışmanı ile temasa geçtim.
Kendisinden Cengiz Topel Havaalanı sivil bölümündeki alanda haber yapmak için Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nden izin almak istediğimi söyledim.
Yaklaşık 1 saat sonra bana gerekli izin geldi.
O dönemde gazetenin faksına gelen izin yazısı ile birlikte soluğu Cengiz Topel Havaalanında aldım.
Güvenlik görevlisi daha elimdeki yazıyı görmeden, “ yasak, bekleme yapmayın” dedikten sonra elimdeki yazıyı gösterince tabi içeri girmeme izin verdi.
Cengiz Topel Havaalanının elektrik sistemlerinden tutunda inanın teknik bir çok şey, çalınmış, alçıpan duvarlar kırılmış ve kullanılamaz hale gelmişti.
Valilikte bu olaylar sonrasında oraya bir güvenlik görevlisi koymuştu.
Tabi elimde bomba fotoğraflar olunca gazete de manşetten girdik ve yetkilileri göreve çağırdık.
Akşam gazete çıkar çıkmaz, Valilik Basın Müdürü beni aradı ve oraya nasıl girdiğimi, vali beyin izin vermediğini söyleyince bende DHMİ Genel Müdürlüğünden izin aldığımı söyleyince bir şey diyemedi.
Ancak dönemin valisi Topaca’nın bana sinirlendiğini duydum.
Amacımız Cengiz Topel Havaalanının hizmete alınması ve kamu malının zarar görmemesini sağlamaktan başka bir şey değildi.
Haber sonrasında dönemin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu devreye girdi. Terminal binasının kullanılır hale gelmesi ve DHMİ’den teknik aletlerin getirilmesine öncülük etti.
Trabzon başta olmak üzere çeşitli zamanlarda özel uçuşlar ile Cengiz Topel Havaalanı kullanıldı.
Herkesin gözünden kaçırdığı bir nokta daha vardı ki, Cengiz Topel Havaalanı askeri bir havaalanı.
Onun için böylesi bir havaalanı için karar alırken tek bir idareden değil, birçok kurum ile ortak karar almanız gerekiyor.
Kentimizin insanı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Enes Çakmak’ı dün makamında ziyaret ettim.
Göreve geldiği günden beri yaptığı çalışmaları yakından takip eden bir kişi olarak, ACI Europe Yönetim Kurulu'na seçilmesiyle de Türkiye, Avrupa havacılık politikalarında daha çok söz sahibi oldu.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü çalışanlarına, “Avrupa Hava Seyrüsefer Teşkilatı (EUROCONTOL) havacılık tazminatı verilmesini sevgili Enes Çakmak sağladı.
Uzun yıllardır beklenen ancak bir türlü karara bağlanamayan sorunu direkt Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aktararak çözüme kavuşturulmasına öncülük etti. Havacılık sektöründeki bu gelişme ile 20-30 bin TL arasında ek bir ücret DHMİ ve SHGM personeli faydalanmaya başlandı.
İzmitli bir ismin başarıdan başarıya koşması bizleri de gururlandırırken herkesin merak ettiği Cengiz Topel Havaalalanı ile ilgili son durumun ne olduğunu sordum.
Bu konuda çalışmalar yaptığını ve bu konunun bizzat takibinde olduğunu belirterek, net sözü ise, sürpriz’ diyerek çalışmaların tam anlamıyla tamamlanması sonrasında açıklama yapacağını ifade etti.
Sevgili Enes Çakmak ziyaretinin ardından Kocaeli’ye her gelişinde Ankara’ya beklediğini belirten Türkiye Kamu Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ve Genel Başkan yardımcısı Ümit Turhan’ı ziyaret ettim.
Kocaeli’deki çalışmaları sorduğumda Kocaeli Üniversitesinde Türk Sağlık-Sen Şubesi’nin yakın bir zamanda açacaklarını ve bunun içinde Kocaeli’ye çıkarma yapacaklarını belirtti.
Bir günlük Ankara gündemi böyleydi.