Çetin Gürol'un köşe yazısı
Kartalkaya’da Grand Kartalkaya Otelin ihmaller zinciri sonucunda yangın çıkmasının ardından Kartepe’deki Green Park Otel ile ilgili bir yazı kaleme almış ve bir takım sorular sormuştum.
Tabi yazımın hemen ardından aynı hassasiyeti diğer meslektaşlarımda gösterdi ve benim sorduğum soruları sorarak gündemde tuttu.
78 canımıza mal olan yangın sonrasında yangın detektörü, yangın splitleri, yangın tüpü ve yangın alarm sistemi gibi terimlerde hafızalarımıza girdi.
Bende TOKİ’nin yaptırdığı Sepetçi Konutlarında hak sahibi olarak yaklaşık 9 aydır ikamet etmekteyim.
Öncelikle TOKİ’ye son derece ödeme imkanı kolay ve güvenli yapılar yaptırdığı için TOKİ Başkanı Levent Sungur ve tüm çalışanlarına yürekten teşekkür ediyorum.
Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olarak görev yaptığım dönemde 138 konutluk bir Basın Sitesi’ni TOKİ marifeti ile kentimize kazandırdım. Bu süreçte de TOKİ yetkilileri ile sürekli temas halinde oldum ve şunu gördüm ki, müteahhit var, müteahhit var.
Basın Sitesi müteahhidini yürekten kutluyorum. Çünkü Sepetçi Toki konutlarında çok sıkıntılı bir süreç ile evlerimize geçtik ve halende bu eksiklikleri gidermek için firma yetkilileri ile görüşmeleri sürdürüyoruz diyeceğim ama kendi adıma artık görüşmüyorum.
Ha bugün ha yarın denerek eksiklikler öteleniyor. Daire içindeki elektrik sorunları, kötü malzeme kullanımı, yangın dedektörlerinin açıkta bulunan kabloları, hiç kullanmadığımız alafranga tuvaletin taşının çatlaması, banyo giderlerinin akıntısının ters oluşu, mutfak dolap kapaklarının şirazesinden çıkması, kalorifer peteklerinin bağlantılarının yanlış yapılması, binanın her iki yanında bulunan merdivenlerin çökmesi, sık sık binanın elektriklerinin ana şalterden atması nedeniyle karanlığa gömülmesi gibi birçok sorunu sizlere sayabilirim.
Amma daha önemli bir konuyu gündeme getirmem ve bunu TOKİ’ye ihbar etmem farz oldu.
İşte yangın felaketinin ardından bende benim yaşadığım Sepetçi Toki Konutlarındaki bloğumun girişindeki yangın alarm panosunun çalışıp çalışmadığına baktım.
Binadaki komşum ile panoyu incelediğimizde çalışmadığını tespit ettik.
Yetmedi kazan dairesine indik.
Birde ne göreyim. Doğalgaz kombilerimizin bulunduğu alandaki boruların su kaçırdığı ve binanın zemininin su içinde göl olduğunu tespit ettik.
Elektrik panolarının tüm kapaklarının açık, bazı kabloların öylesine boşta sarktığını tabi birde daha 9 aylık binanın zemin duvarlarının rutubetten küflenmeye başladığını gördük.
Şimdi olası bir yangında doğalgaz patlaması olsa bunun hesabını yüklenici nasıl verecek.
Müteahhitlere buradan önerim sizin adınıza şantiye şefi diye işin başına koyduğunuz kişileri denetleyin. Üç kuruş fazla kazanacaksınız diye ucuza kaçmayın ki, arkanızdan hayırla dua edelim.
Yoksa kalfalara sorunları aktardığımızda, “ Ucuza ev aldınız. Bunları söylemeyin” demelerini istemiyoruz. Size ne kardeşim biz evlerimizi kaça aldıysak aldık. Bizim muhatabımız TOKİ’dir.
Çatıdaki olukların doğru dürüst yapılmadığı için her yağmurda oluklardan değil, kenarlarından kaçırdığını söylemezsem Allah huzurunda günahkâr olurum.
Müteahhit firmanın sorumlu olarak bıraktığı mühendis arkadaşta maalesef sorunlar yumağını çözmek için elinden geleni yapmaya çalışıyor ama onunda gücü bir yere kadar.
Arkadaş bunlar milli servet.
TOKİ’nin kurada çıkan şanslı hak sahipleri olarak müteahhitlerin bu hatasının müsebbibi TOKİ olmaması lazım.
Onun içinde TOKİ’den uzman isimlerin Sepetçi TOKİ’de inceleme yapmasını istiyoruz.
Ez cümle, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum, TOKİ Başkanımız Levent Sungur’a bu eksikliklerin giderilmesini talep ediyoruz.
Sağlıcakla kalın.