Hatice Fulya Demirci'nin köşe yazısı

“Şekersiz” imajıyla “sağlıklı” sanılan içecekler karşımıza çokça çıkıyor. İçerisinde şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanılan LİGHT denilen bu ürünler gerçekten sağlıklı mı ve kilo aldırmıyor mu?

İçeceklerde kullanılan aspartam gibi yapay tatlandırıcılar kimyasal olarak sentezleniyor, şekere kıyasla daha tatlı ve kalorisi daha düşük olduğu için tercih ediliyor.
Tüketilen gazlı içeceklerin birçoğunda ve paketli şekerli atıştırmalıkların neredeyse tamamında tatlandırıcı olarak aspartam bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) aspartam gibi tatlandırıcı içeren ürünlerin fazla tüketiminde kalp ve şeker hastalıklarına neden olduğunu ve ölüm riskini arttırabileceğini vurguluyor.

Kalorisiz olduğu için bu içecekleri sınırsız tüketmek, uzun vadede aşırı sıvı tüketimine veya diğer sağlıksız davranışlara yol açabilir. Bazı araştırmalar, şekersiz içecek tüketen kişilerin kilo alabileceğini öne sürüyor. Bu durum, yapay tatlandırıcıların iştahı artırması veya beyinde "kalori eksikliği" hissi yaratmasıyla ilişkilendirilebilir.

Ayrıca "Kalori tasarrufu yaptım" düşüncesiyle daha fazla yemek yeme eğilimi ortaya çıkabilir. Bu durum, toplam kalori alımını artırabilir ve kilo alımına yol açabilir.

Bazı çalışmalar, yapay tatlandırıcıların insülin salınımını etkileyebileceğini öne sürüyor. İnsülin artışı, yağ depolanmasını teşvik edebilir, ancak bu etki kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı bireylerde, bu tür içecekler glikoz toleransını olumsuz etkileyebilir.

Yani şekersiz “SIFIR KALORİ” içecekler, yiyecekler zararlı mı? Evet zararlı ve kilo alımına, hastalıklara neden olabiliyor.