Sağlık

HEKİMLER İŞ BIRAKIYOR; TARİH BELLİ OLDU!

Aile hekimleri, "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği"ni protesto etmek amacıyla 6-10 Ocak tarihleri arasında iş bırakacak. 8 Ocak'ta ise ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarının da katılımıyla tüm sağlık çalışanları iş bırakma eylemi gerçekleştirecek.

Abone Ol

Geçtiğimiz yıl kasım ve aralık aylarında da belirli aralıklarla iş bırakan aile sağlığı çalışanları, yeni eylem planını kamuoyuyla paylaştı. Eylemlerin ilk günü il sağlık müdürlükleri önünde basın açıklamaları yapılacak. Sağlık emek ve meslek örgütleri de konuyla ilgili görüşlerini Ankara'da bir otelde düzenledikleri toplantıda basın mensuplarına aktardı.

REÇETELERE MÜDAHALE TEPKİSİ

Toplantıya katılan aile hekimleri, reçetelere müdahale edildiğini ve reçete ücretlerinin yurttaş veya hekim tarafından ödenmesi gerektiğinin dayatıldığını belirtti.

SÖZLEŞME VE GÜVENCESİZLİK SORUNU

Hekimler, sözleşme ve iş güvencesi olmadığını vurguladı. Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci'nin eylemlerin devam etmesi halinde sözleşmelerin feshedileceğini ifade ettiğini aktaran hekimler, bakanlığın talep odaklı bir hizmet anlayışını dayattığını, kendilerinin ise ihtiyaca yönelik hizmet sunmaya çalıştıklarını söyledi.

ÜCRET KAYBI VE AŞI SIKINTISI

Aile hekimleri, vatandaşların uygun sağlık hizmetlerine yönlendirilmesi gerektiğini savunurken, "Biz sekreter değiliz. Vatandaşın talep ettiği uygunsuz işlemleri yapmadığımızda ücret kaybına uğruyoruz" açıklamasını yaptı. Ayrıca tetanoz ve hepatit gibi temel aşıların da bulunmadığına dikkat çekildi.

HEKİMLERLE VATANDAŞ KARŞI KARŞIYA GETİRİLİYOR

Toplantıya katılan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Alpay Azap, birinci basamak sağlık sisteminin ve sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmeden sağlık sisteminin düzelmeyeceğini söyledi. Azap, "Sağlık Bakanlığı, hekimlerle vatandaşı karşı karşıya getiren düzenlemeler yapıyor. Bu durum halkın sağlığına zarar veriyor" dedi.

NİTELİKLİ SAĞLIK HİZMETİ VURGUSU

Yönetmeliğe yapılan itirazlara rağmen değişikliklerin yayımlandığını hatırlatan Azap, "Bir sorunu en iyi o ortamda çalışan kişiler tespit eder. Eylem yapmak zorunda kaldık. Hukuki mücadelemiz de sürüyor. Bu kadar çok örgütün bir araya gelmesi durumu ciddiyetle ele almamız gerektiğini gösteriyor. Amacımız halkın nitelikli sağlık hizmeti almasıdır" diye konuştu.

"İNSANCA YAŞAM ÜCRETİ" TALEBİ

Azap, sağlıkta performans sisteminin ticarileşmeyi beraberinde getirdiğini belirterek, tek kalemden oluşan ve insanca yaşamaya yetecek bir ücret talebinde bulunduklarını ifade etti. Ayrıca aile sağlığı merkezlerinin (ASM) giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi.

"HEKİMLER YOK SAYILIYOR"

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Türkü Yağmur Nehir ise, her gün yeni bir yönetmelik yayımlandığını ancak hepsi için eylem yapılmadığını belirtti. "Bu kadar sendika bir araya geldiyse ortada ciddi bir sorun var demektir. Bakanlık bizi 'vatan haini' gibi gösteriyor. Biz 28 bin aile hekimiyiz, ASM çalışanlarıyla birlikte 80 bin kişiyiz. Bakanlık ise 22 bin aile hekimi olduğunu söylüyor. 6 bin eylem yapan hekimi yok sayıyor" diye konuştu.

"SİSTEM TIKANMA NOKTASINA GELİYOR"

Nehir, sağlık sisteminin tamamen performans odaklı hale geldiğini ve bu durumun sistemi tıkama noktasına getireceğini belirtti. Nehir, "Bu gidişata dur demek için eylem yapıyoruz" dedi.