Sağlık

Dünya İnme Günü!

Kocaeli Şehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Serhan Yıldırım, 29 Ekim Dünya İnme Günü kapsamında inme ve risk faktörleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Kocaeli Şehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Serhan Yıldırım, 29 Ekim Dünya İnme Günü kapsamında inme ve risk faktörleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Yıldırım, halk arasında "felç" olarak bilinen inmenin, damar tıkanıklığı veya kanama nedeniyle ani gelişen belirti ve bulgularla ortaya çıktığını belirterek, "Dünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alan inme, erişkinlerde yatağa bağımlılığın en sık nedenidir.

Tüm inmelerin %80'i beyin damar tıkanıklığına, %20'si ise beyin kanamalarına bağlı olarak gelişir." dedi.

İnmenin en önemli risk faktörünün yaş olduğunu ifade eden Dr. Yıldırım, hipertansiyonun ise değiştirilebilir en önemli risk faktörü olduğunu vurguladı. Kalp hastalıkları, sigara kullanımı, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve obezitenin de diğer önemli risk faktörleri arasında bulunduğunu belirtti.

İnme riskini azaltmak için düzenli egzersiz, yürüyüş ve Akdeniz diyetinin önemine değinen Dr. Yıldırım, özellikle sigara kullananların sigarayı bırakması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hipertansiyon ve şeker hastalığının düzenli tedavi edilmesi gerektiğini ve yüksek kolesterol veya obezite durumunda kilo kontrolünün önem taşıdığını belirtti.İnmenin belirtilerine de değinen Dr. Yıldırım, "En sık görülen belirtiler yüzde kayma, konuşmada bozulma ve kolda veya bacakta kuvvet kaybıdır.

Küçük damarların etkilendiği durumlarda hafif kuvvet kaybı veya konuşmada takılma gibi hafif bulgular, büyük damarların etkilenmesi durumunda ise bilinç kaybı, konuşma yetisinin kaybı veya kol ve bacakta tam felç gibi ciddi belirtiler görülebilir." ifadelerini kullandı. İnmenin ölüm ya da engellilikle sonuçlanabileceğini belirten Dr. Yıldırım, bu belirtilerin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden 112'ye haber verilmesi gerektiğini ifade etti.

Tedavi sürecine ilişkin bilgi veren Dr. Yıldırım, akut inme gelişen hastalarda en etkili yöntemin erken müdahale olduğunu belirtti. Beyin damar tıkanıklığına bağlı inmelerde ilk 4,5 saatte pıhtı eritici ilaç tedavisinin uygulanabileceğini, büyük damar tıkanıklığına bağlı inmelerde ise ilk 6 saat içinde anjiyo ile tedavi imkanı bulunduğunu söyledi. Dr. Yıldırım, "Bu tedavi yöntemleri ile inme hastalarında ölüm veya yatağa bağımlılık riski engellenebilir." dedi.