Sağlık

AİLE HEKİMLİKLERİNDE YENİ DÖNEM: ARTIK TALEP EDEBİLECEKLER

Sağlık Bakanlığı aile hekimlikleri ve hastaneler arasında bütünleşmeyi sağlamak için yeni bir sistemi hayata geçiriyor.

Abone Ol

Sağlık Bakanlığı, aile hekimlikleri ve hastaneler arasında dijital entegrasyonu sağlayacak yeni bir sistemi hayata geçiriyor. 1 Ocak 2025’te tüm Türkiye’de uygulanmaya başlanacak sistemle, aile hekimleri ve sağlıklı hayat merkezleri hastanelerle dijital olarak entegre hale gelecek.

TETKİKLER HASTANEYE GİTMEDEN ÇEKTİRİLEBİLECEK

Yeni sistem sayesinde aile hekimleri, INR, röntgen, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri doğrudan hastanelerden talep edebilecek. Hastalar, hastaneye herhangi bir poliklinik kaydı yaptırmadan tetkiklerini çektirebilecek. Tetkik sonuçları, aile hekimlerinin kullandığı sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden görüntülenebilecek.

RANDEVULAR VE ÖZEL KONTENJANLAR

Aile hekimleri, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kayıtlı hastaları için hastanelerden özel muayene randevusu alabilecek. Ayrıca, yalnızca kayıtlı hastalara özel kullanılabilecek kontenjanlar da oluşturulacak. Aile hekimleri, hastalarını hastaneye sevk ederken not ekleyebilecek ve bu notlar hastanedeki hekimler tarafından görüntülenebilecek.

GERİ BİLDİRİM VE TAKİP KOLAYLIĞI

İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, aile hekimlerine değerlendirme notları gönderebilecek. Bu notlar, aile hekimlerinin sistem ekranlarına düşecek. Tetkik istemlerinde, hastaya e-Nabız üzerinden benzersiz bir kod verilecek. Hasta, bu kod ile 3 iş günü içinde hastaneye başvurmadığı takdirde kod geçersiz olacak.

SAĞLIKLI HAYAT MERKEZLERİYLE ENTEGRASYON

Sağlık kuruluşları, uygun gördükleri hastaları danışmanlık hizmetleri için Sağlıklı Hayat Merkezlerine yönlendirebilecek. Bu merkezlerde görev yapan personel, hastalara ilişkin bilgi notlarını sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden düzenleyebilecek ve diğer sağlık kuruluşları bu notlara erişim sağlayabilecek. Ayrıca, son 90 gün içerisinde yapılan tetkik sonuçları sistem üzerinden görüntülenebilecek.

HİZMETLERİN DEVAMLILIĞI SAĞLANACAK

Dijital entegrasyon sayesinde sağlık hizmetleri arasında iletişim ve koordinasyon artırılacak. Yeni hizmet türleri, sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden otomatik olarak sisteme entegre edilecek ve tüm süreçler il sağlık müdürlükleri tarafından takip edilecek. Vatandaşlar ise tüm sağlık verilerine e-Nabız üzerinden erişim sağlayabilecek.

Sağlık Bakanlığı, bu yeni uygulamanın sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmayı ve vatandaşlara daha hızlı ve etkin hizmet sunmayı hedeflediğini belirtti.

Kaynak: gazeteoksijen