Sağlık

AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINA YENİ DÜZENLEMELER GETİREN YÖNETMELİK YAYIMLANDI

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle birlikte, aile hekimliği sisteminde önemli değişiklikler yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikte aile hekimi kayıtları, nöbet düzenlemeleri ve sağlık çalışanlarının görevleriyle ilgili kritik değişiklikler dikkat çekiyor.

Abone Ol

AİLE HEKİMİ KAYITLARI OTOMATİK OLARAK GÜNCELLENECEK
Yeni yönetmeliğe göre, ikamet adresini değiştiren vatandaşlar, bir ay içinde aile hekimini değiştirmezse sistem tarafından otomatik olarak en yakın aile hekimine atanacak. Ayrıca, sağlık hizmeti planlamasına uygun olarak Bakanlık veya İl Sağlık Müdürlükleri tarafından aile hekimi değişiklikleri, adres yakınlığı esas alınarak yapılabilecek.

Bununla birlikte, aile hekimleri için belirlenen nüfus sınırları da düzenlendi. Entegre sağlık hizmeti sunulan yerlerde 1650 kişi, cezaevi birimlerinde 1000 kişi, diğer aile hekimliği birimlerinde ise 2700 kişi alt sınır olarak belirlendi.

AİLE HEKİMLERİNE ZORUNLU NÖBET UYGULAMASI
Yeni düzenlemeye göre, ihtiyaç halinde aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları mesai saatleri dışında nöbet tutacak. Nöbetler hafta içi sekiz saat, hafta sonu ise on altı saatten fazla olamayacak. Ancak, entegre sağlık hizmetleri kapsamında çalışan aile hekimleri bu kapsam dışında tutulacak.

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ VE NÖBETLER YENİDEN DÜZENLENDİ
Yeni yönetmelik, acil sağlık hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin de kritik değişiklikler içeriyor. Acil sağlık hizmetlerinin organizasyonu, ilçelerdeki hekim sayısına göre belirlenecek. Toplam hekim sayısının beşten az olduğu yerlerde icap nöbeti, beş ve daha fazla olduğu yerlerde ise aktif nöbet uygulaması yapılacak.

Ayrıca, aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına nöbet ücreti ödenmeyecek ve nöbet izni verilmeyecek. Bunun yerine, farklı katsayı ile kayıtlı kişi ödemesi yapılacak.

ÖLÜM BELGESİ VE ADLİ ÖLÜ MUAYENESİ YETKİLERİ GENİŞLETİLDİ
Yeni düzenlemeye göre, aile hekimleri artık ölüm belgesi (defin ruhsatı) düzenleme yetkisine sahip olacak. Ayrıca, Adli Tıp Kurumu'nun hizmet vermediği bölgelerde, adli ölü muayeneleri ilçe sağlık müdürlüğü/toplum sağlığı merkezi hekimleri ve aile hekimleri tarafından gerçekleştirilecek.

AİLE HEKİMLERİNİN YERLEŞTİRME KRİTERLERİ GÜNCELLENDİ
Aile hekimliği yerleştirme süreçlerine yönelik yeni kriterler belirlendi. Buna göre, öncelik aile hekimliği uzmanlarına verilecek ve yeni yerleştirmelerde hizmet puanı dikkate alınacak.

Ayrıca, aile sağlığı merkezlerinde uzman hekimler için belirlenen kontenjan %50 oranında uygulanacak.

AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARINA YENİ SÖZLEŞME SİSTEMİ
Ebe, hemşire, acil tıp teknisyeni ve toplum sağlığı memurları için yeni sözleşmeli çalışma düzeni getirildi. Kamu kurumlarında çalışan sağlık personeli, ilgili kurumun onayıyla aile sağlığı çalışanı olarak sözleşme imzalayabilecek.

Aile hekimleri, bir ay içinde sağlık çalışanı ile anlaşamazsa, ilgili sağlık müdürlüğü tarafından doğrudan atama yapılacak.

YENİ AİLE HEKİMLİĞİ MERKEZLERİNE YÖNELİK KURALLAR BELİRLENDİ
Açılacak yeni aile hekimliği birimleri için, mevcut aile sağlığı merkezleri bünyesinde yer açılması öncelikli olacak. Ayrıca, imar düzenlemesi veya yıkım gibi zorunlu durumlarda, aile sağlığı merkezleri öncelikle kamuya ait bir mekana, bu mümkün değilse uygun bir özel mekana taşınacak.

Bununla birlikte, aile sağlığı merkezlerinin iç ve dış standartları Bakanlık tarafından belirlenen kurumsal kimlik kılavuzlarına uygun olmak zorunda.

YÜRÜRLÜĞE GİREN DÜZENLEMELER
Bu yeni yönetmelik, yayımı itibarıyla yürürlüğe girdi. Aile hekimleri, aile sağlığı çalışanları ve vatandaşlar için önemli değişiklikler içeren düzenlemelere tüm sağlık kuruluşlarının en kısa sürede uyum sağlaması gerekecek.