EV HAYVANLARINA DÜZENLEME
Yönetmelik, ev hayvanlarının sahiplenme şartlarını ve sahiplenilen hayvanların çevreye verebileceği zararları önlemeye yönelik tedbirleri içeriyor. Ayrıca ev hayvanı satış yerlerinin görev ve sorumlulukları ile bu yerlerde çalışan kişilere verilecek eğitimler de detaylandırılıyor.
SAHİPSİZ HAYVANLARA KORUMA VE REHABİLİTASYON
Sahipsiz hayvanların toplanması, rehabilitasyonu ve hayvan bakımevlerinde barındırılmasına ilişkin düzenlemeler getiren yönetmelik, bu hayvanların insan ve çevre sağlığına olumsuz etkilerini önlemeyi amaçlıyor.
TEHLİKELİ HAYVANLAR VE DENETİMLER
Tehlike arz eden hayvanlarla ilgili uygulamalar, hayvanların ticari amaçlı kullanımı ve ötanazi prosedürlerine dair esaslar da yönetmelikte yer alıyor. Bunun yanı sıra hayvan haklarının korunması konusundaki denetimlerin nasıl yapılacağı ve denetim elemanlarının görev tanımları belirlenmiş durumda.
YEREL YÖNETİMLER VE HAYVAN BAKIMEVLERİ
Yerel yönetimlere hayvan bakımevi kurma, sahipsiz hayvanların rehabilitasyonu ve sahiplendirilmesi gibi konularda önemli sorumluluklar yükleniyor. Ayrıca hayvan bakımevlerinde çalışacak veteriner hekimlerin görev tanımları ve atık yönetimi gibi konular da düzenlenmiş durumda.
YENİ UYGULAMALAR
Bakanlık, hayvan popülasyonunun kontrolüne yönelik faaliyetlerin desteklenmesi amacıyla bütçeden ayrılan ödeneklerin kullanımına dair esasları da belirledi. Yönetmelik kapsamında il hayvanları koruma kurulları, hayvan hakları konusunda farkındalık oluşturma ve sorunların çözümüne yönelik beş ve on yıllık planlar hazırlamakla yükümlü olacak.
Yönetmeliğin tam metnine Resmî Gazete’nin 32751 sayılı nüshasından ulaşılabilir.