Sağlık hizmetlerinin daha erişilebilir ve etkin sunulmasını amaçlayan yeni yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle birlikte dil ve konuşma terapisti, diyetisyen, ebe, ergoterapist, fizyoterapist, hemşire, klinik psikolog, odyolog ve podologlar, Sağlık Bakanlığı’ndan alacakları ruhsat ile mesleklerini serbest şekilde icra edebilecek.
Bu kapsamda, söz konusu meslek grupları “ Sağlık Meslek Hizmet Birimi” adı altında özel sağlık kuruluşları açabilecek. Daha önce ebe, hemşire ve sağlık memurları, Sağlık Kabinleri Hakkında Genelge çerçevesinde hizmet verebilirken, yeni düzenleme ile bu hak daha geniş kapsamlı hale getirildi.
420 Bin Sağlık Çalışanı İçin Yeni İstihdam Alanı
Yeni yönetmelik, sağlık sektöründe istihdamı artırmayı hedefliyor. Buna göre, aynı meslek unvanına sahip en fazla üç sağlık meslek mensubu bir araya gelerek ortak bir sağlık meslek hizmet birimi açabilecek. Ruhsatlandırma ise her meslek mensubu için ayrı ayrı düzenlenecek.
Sağlık meslek hizmet birimlerinde, destek hizmetleri de genişleyecek. Örneğin, fizyoterapistler yanında fizyoterapi teknikeri, klinik psikologlar yanında psikolog, odyologlar yanında odyometri teknikeri, ergoterapistler yanında ise ergoterapi teknikeri çalışabilecek. Bu sayede sağlık çalışanları için yeni istihdam alanları doğacak.
Yetki Dışına Çıkılamayacak
Sağlık meslek hizmet birimlerinde yalnızca meslek yetkisi kapsamında hizmet verilecek. Hekimler tarafından tanı konulmuş hastalara tedavi planı doğrultusunda hizmet sunulacak. Ancak yetki sınırları dışında herhangi bir tıbbi uygulama yapılamayacak. Ayrıca ilaç, tıbbi malzeme, kozmetik ürün ya da gıda takviyesi satışı da yasak olacak.
Bu yeni düzenlemenin, hastanelerdeki yoğunluğu azaltarak sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırması bekleniyor.
Denetimler Güvence Altında
Sağlık meslek hizmet birimleri belirlenen standartlara uygun şekilde faaliyet gösterecek. Verilen tüm hizmetler kayıt altına alınacak, hastalar işlem öncesinde bilgilendirilecek ve onayları alınacak.
Hasta haklarını koruma amacıyla şikayet ve öneri mekanizmaları aktif hale getirilecek. Ayrıca, her sağlık meslek hizmet biriminde "T.C. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi ( SABİM) ALO 184" ibaresini içeren karekod uygulaması zorunlu olacak.
Bu kuruluşların tabelalarında mutlaka “Özel Sağlık Meslek Hizmet Birimi” ibaresi bulunacak. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan bu birimler düzenli olarak denetlenecek. Tıbbi uygulamaların mevzuata uygunluğunu değerlendirmek için uzmanlardan oluşan en az üç kişilik denetim komisyonları görev yapacak.