Kocaeli Haber

DARICA DOĞALGAZ PATLAMASI HAKKINDA TMMOB AÇIKLAMALARDA BULUNDU

TMMOB Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Ali Elma, Darıca'da meydana gelen doğalgaz patlaması hakkında teknik bilgiler paylaştığı basın açıklamasında bulundu.

Abone Ol

TMMOB Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Ali Elma, doğalgaz patlaması hakkında teknik bilgiler paylaştığı basın açıklamasında bulundu.

Basın açıklaması;

''Darıca'da 29 Aralık'ta Abdi İpekçi ve Osman Gazi Mahallelerinde iki ayrı doğal gaz patlaması meydana geldi. Bu patlamalarda biri ağır olmak üzere 14 yurttaşımız yaralanmıştır. Yaralılara acil şifalar diliyor, Vatandaşlarımızın bir an önce normal yaşamlarına dönmelerini temenni ediyoruz.

Doğalgaz hattında oluşan bir problemin giderilmesi için gaz hattında gaz akışının kesilerek yapılan onarım sonrasında tekrar gaz verilmesi ardından gaz patlamanın yaşandığına dair bilgi paylaşımları yapılmıştır. Doğal gaz tesisat elemanlarının kontrollerinin periyodik olarak yapılması, bilinçli kullanım, yaşanabilecek vahim sonuçların önüne geçecektir. Yaşanan olay sonrasında bölgedeki tesisatların yeniden kontrol edilmesi süreci yaşam koşullarında gerek ısınma, gerekse barınma ihtiyaçları açısından zorluklar getirmiştir. Ayrıca ısınma amaçlı gaz kullanımının mümkün olmaması sebebi ile elektrik kullanımındaki artış, aşırı yük çekimlerine sebep olarak elektrik kesintileri yaşanmasına sebep olmuştur.

Gaz dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi sonrasında, test, kontrol ve gaz açım işlemleri taşeron firmalar tarafından ülke ekonomisi koşullarında gerçekleştirilmektedir. Doğal gaz altyapısındaki denetim eksiklikleri, taşeronlaşma süreci ve eskiyen ekipmanlar ciddi riskler oluşturmaktadır. Doğal gaz dağıtımının taşeron firmalara devredilmesi sorunları arttırmaktadır. Taşeronlaştırma sonucu, mühendislik hizmeti teknik yeterliliği olmayan firmalara devredilmektedir, bu da riskleri artırmaktadır. Özelleştirme politikaları sonucu, kamusal hizmetler piyasa koşullarına bırakılmış ve bu durum denetim ve güvenlik önlemlerini zayıflatmıştır. Yaşanan elim olay, herhangi bir olumsuzlukta kamunun ne kadar büyük ölçekte etkilenebileceğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu nedenle; toplumun genel ihtiyaçlarını karşılayan alanlardaki hizmetlerin denetiminin kamusal güvenlik sebebi ile kamu kurumları tarafından yapılması gerektiğini bir kez daha tekrarlıyoruz.

Enerji üretimi ve dağıtımı, basit bir piyasa faaliyeti olmaktan çok öte, ciddi bir kamusal hizmettir. Doğal gaz dağıtımı, maliyet ve kâr marjları nedeniyle özelleştirilen sektörlere bırakılamayacak kadar önemlidir. Bu hizmetlerin mühendislik standartlarına uygun ve denetim altında yapılması gerekmektedir. Taşeronlaşmanın ortadan kaldırılıp, kamulaştırma yoluyla denetimlerin yapılması gerekmektedir.

Ayrıca Halkımızın gaz kullanımında daha bilinçli hareket etmesi sağlanmalıdır. Bu doğrultuda basit önlemlerle büyük kazaların önlenebileceğini biliyoruz. Makina Mühendisleri Odası olarak bir kes daha hatırlatıyoruz.

• Doğalgaz tesisatlarının projeleri mutlaka yetkili Makina Mühendislerince yapılmalı, montaj ve tadilat işlemleri mutlaka yetkili mühendislik firmalarınca yapılmalıdır.
• Tesisat değişikliği için kişisel hareket edilmemeli, tesisat değişikliği işlemleri yine yetkili mühendislik firmalarınca yapılmalıdır.
• Doğalgazlı cihazların her yıl periyodik bakımlarının mutlaka yetkili servislerce yaptırılmalıdır.
• Bacaların temizliği ve yıllık periyodik bakımları yaptırılmalıdır.
• Havalandırma menfezleri kesinlikle kapatılmamalıdır.
• Gaz kaçakları ve karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı gaz alarm cihazı ve karbonmonoksit cihazlarının bulunması önerilmektedir.
• Gaz kullanıcı cihazlar ile vana arasındaki esnek bağlantıların (gaz flekslerinin) kısa aralıklarla kontrol edilmelidir.
• Gaz kullanan abonelerin en ufak gaz kaçak şüphesi duyması halinde hiç tereddüt etmeden 187 Doğalgaz Acil telefonunu aramalıdır.

Yetkili Doğalgaz tesisat firmalarındaki mühendis meslektaşlarımızın; yetki belgeleri yanında Serbest Mühendis Müşavir belgesi sahibi olması EPDK tarafından zorunlu hale getirilmelidir. Bu alanda yetkili mühendislerin ürettikleri projelerin Odamız tarafından kayıt altına alınarak, yeni ve tadilat projeleri için sicil kayıtlarının oluşturulması sağlanmalıdır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi üretilen hizmetlerin kalite standartlarının artırılabilmesi Odalarımız ile işbirliği yaparak mümkün olacaktır.

Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi olarak denetimlerin kamusallaştırılması gerektiğini yineliyor, kurumsal olarak mesleğimizden hareketle üzerimize düşen konularda Kocaeli Halkına desteğe hazır olduğumuzu ve meslek alanlarımızla ilgili konuların takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.''

Mehmet Ali ELMA
TMMOB Makina Mühendisleri Odası
Kocaeli Şubesi Başkanı