Kocaeli Barosu Başkanı Caner Karakadılar ve yönetim kurulu, kent basınıyla bir araya gelerek Kocaeli Adliyesi’nin yetersiz fiziki koşullarından arzuhalciler ve hasar danışmanlık firmalarına kadar birçok konu hakkında açıklamalarda bulundu. 2000 yılında açılan Kocaeli Adliyesi binasının kent ihtiyaçlarına artık yeterli gelmediğini belirten Karakadılar, adliye birimlerinin üç ayrı binaya bölünmek zorunda kaldığını vurguladı. Adaletin otoparkta tecelli ettiği şeklinde ironi yapan Karakadılar, icra dairelerinin kapalı otopark alanına taşındığını, bu durumun hem fiziki yetersizlikleri hem de işlevselliği zorlaştırdığını belirtti.
ADLİYE 3 AYRI YERE BÖLÜNDÜ
Karakadılar, mevcut adliyenin her anının yoğun olduğunu dile getirerek, fiziki şartların iyileştirilmesi gerektiğini, otoparkta yer alan icra dairelerinin aslında düğün salonu veya pazar yeri olarak planlan alanda bulunduğunu ifade etti. 2000 yılında açılan ve yetersiz fiziki şartlardan ötürü 3 ayrı yere bölünen Kocaeli Adliyesi'nin daha iyi hizmet verebilmesi için nitelikli personel dışında fiziki şartların da sağlanmasının şart olduğunu söyledi.
YENİ HİZMET BİNASI İÇİN ARSA ARAYIŞI
Kocaeli Barosu olarak yeni bir hizmet binası için arsa arayışında olduklarını belirten Karakadılar, “2 bin 980 üyemiz var ve kendimize butik bir sosyal tesis yapma arzusundayız. Her metrekarenin maliyeti önemli, ancak bu konuda çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. Eski binanın uzun süre emlakçıda beklediğini, daha sonra bir siyasi partiye kiraya verildiğini de belirtti.
ADLİ YARDIM BORÇLARI TEK SEFERDE ÖDENECEK
Adli yardım borçları konusunda Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Adalet Bakanlığı arasında bir anlaşmaya varıldığını açıklayan Karakadılar, “81 baronun adli yardım borcu mevcut. Türkiye Barolar Birliği, bu borçları ödemek üzere Adalet Bakanlığı ile bir konsensüs sağladı. Borçlar tek kalemde ödenecek, ardından 3 ayda bir ödeme yapılacak” dedi. Geçmiş dönemde bazı hizmetlerde geri adım atmak zorunda kaldıklarını ifade eden Karakadılar, “Adliyelerdeki modern kahve cihazlarını kaldırdık, genç avukatların Gebze’ye gidebildiği servisi maliyetler nedeniyle durdurduk. Bu hizmetlerin kaldırılması meslektaşlarımızdan eleştiriler aldı” şeklinde konuştu.
ANONİM ŞİRKETLER İÇİN AVUKAT BULUNDURMA ZORUNLULUĞU
Arzuhalciler ve hasar danışmanlık firmaları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Karakadılar, bu tür firmaların yasal zorunluluklara uyması gerektiğini vurguladı. Anonim şirketlerin, faaliyetleri kapsamında avukat bulundurmalarının şart olduğunu ifade eden Karakadılar, “Ortak çalıştırmadıkları avukatlık hizmetleri için idari para cezası alma riski bulunuyor. Şirketler, avukat bulundurmadıklarında her ay yaklaşık kırk bin lira para cezası ödemek zorunda kalıyor” dedi. Karakadılar ayrıca, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirimde bulunarak, gerekli idari işlemlerin yapılacağını belirtti. Bu uygulamanın iş dünyasında haksız rekabeti önlemek adına önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
KOCAELİ ADLİYESİ YENİDEN GÜNDEMDE
Adliyenin fiziki şartlarının yetersiz olduğunu vurgulayan Karakadılar, yeni adliye binasının eski Askeriye alanında 170 bin dönümlük bir araziye yapılabileceğini belirtti. 110 bin metrekare olarak planlanan alanın 50 yıl yeterli hizmet verebilecek nitelikte olması gerektiğini savunan Karakadılar, “Ankara Adliye binasından sonra sıra Kocaeli Adliyesine gelecek. İlçe adliyelerimiz olan Gölcük ve Gebze dışında kalanlar da oldukça yetersiz,” şeklinde konuştu.
Karşılıklı sohbet havasında geçen tanışma toplantısında birçok soruyu yanıtlayan Kocaeli Barosu Başkanı Karakadılar, özellikle yeni adliye binasının fiziki şartlarının iyileştirilmesi ve genç avukatların desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.