Bakanlıktan alınan bilgiye göre, VDK, sosyal medya fenomenleri ve IBAN üzerinden vergisiz tahsilat gerçekleştiren kişiler başta olmak üzere çeşitli sektörlerde yoğun denetim gerçekleştirdi. Kuyumculuk ve demir-çelik sektörlerinde yapılan sayımlar da dikkat çekti.
DENETİMLERDE REKOR TUTARLAR
Vergi incelemeleri sonucunda 159,75 milyar lira matrah farkı tespit edilirken, bu fark üzerinden 40,02 milyar lira vergi tarh edildi. Kesilen cezalarla birlikte kamu alacağı toplamda 120 milyar liraya ulaştı. Bu tutar, vergi incelemeleri yoluyla kamuya sağlanan gelirlerde rekor seviyeyi temsil ediyor.
Denetimlerin odağı kayıt dışılıkla mücadele oldu. Özellikle maliyetlerinde artış olmadan fiyatlarını yükselten ve bu artışı vergi gelirlerine yansıtmayan mükelleflere yönelik yoğun çalışmalar yapıldı.
2023 YILINDA 40 MİLYAR LİRALIK VERGİ TARH EDİLDİ
Denetim ekipleri, geçen yıl mükelleflerin beyan ettiği 1,19 trilyon lira matrah üzerinden 40,02 milyar lira vergi tarh etti. Bu rakam, önceki yıl incelenen 3,45 trilyon liralık matrah üzerinden tarh edilen 18,6 milyar liradan çok daha yüksek bir tutar olarak dikkat çekti.
Vergi incelemelerinde, kazançlarını beyan etmeyen veya eksik beyan eden, fahiş fiyat uygulayan ancak bunu vergi gelirlerine yansıtmayan mükelleflerin tespit edilmesi önemli rol oynadı. Bakanlık, "izaha davet" mekanizmasını da etkin şekilde kullanarak mükelleflerden 17 milyar lira matrah artışı ve 2,25 milyar lira ek vergi tahsil etti.
124 MİLYAR LİRA TAHSİLAT SAĞLANDI
Vergi müfettişlerinin ülke genelinde yürüttüğü teftişler ve denetimlerle Hazine'ye 1,6 milyar lira kazandırıldı. Ayrıca, tebliğ edilen vergi ve ihbarnameler yoluyla 21,9 milyar lira daha kamu gelirine eklendi. Gelir İdaresi Başkanlığı ile yürütülen hasılat hızlandırma çalışmaları sonucunda ise yaklaşık 124 milyar liranın tahsili sağlandı.
BAKAN ŞİMŞEK: DÜRÜST MÜKELLEFİN YANINDAYIZ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin sonuç verdiğini belirterek, kayıt dışı kazanç elde edenlere yönelik çalışmaların devam edeceğini vurguladı. Şimşek, "Denetimlerimizde, kazancını kayıt dışı bırakan mükelleflerin üzerine gidildi. Gerekli denetim ve yoklama çalışmaları tüm mükellefler kayıt altına alınıncaya kadar sürecek. Çok kazandığı halde düşük beyanda bulunan ve kayıt dışı olandan vergi almak için ne gerekiyorsa yapıyoruz ve bu yıl da yapmaya devam edeceğiz" dedi.
Vergide adalet ve etkinliğin temel ilke olduğunu belirten Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelede etkin yöntemlerin kullanılmaya devam edileceğini ve dürüst mükelleflerin her zaman destekleneceğini ifade etti.