2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın ikinci yarısı bugün başlarken, eğitim sistemindeki ihmaller ve denetimsizlikler nedeniyle öğrenciler ve öğretmenlerin büyük sorunlarla karşı karşıya kalmaya devam ettiğini belirten CHP Kocaeli İl Eğitim Sekreteri Turgay Seyis, eğitimde yaşanan eksikliklere, güvenlik zafiyetlerine ve hükümetin çözüm üretmek yerine krizi derinleştirdiğine dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.

36 ÇOCUK OKULUNA DÖNEMEDİ: KARTALKAYA’DA HAYATLARINI KAYBETTİLER

Seyis, yaptığı açıklamada, yarıyıl tatilinde aileleriyle birlikte gittikleri Kartalkaya'da çıkan yangında hayatını kaybeden 36 öğrenciye değinerek, bu trajedinin denetimsizlik ve ihmalin bir sonucu olduğunu vurguladı. Ayrıca, yetkililerin sorumluluk almaktan kaçındığını belirterek, "Yetkililerin sorumluluk almayı kabul etmediği ihmaller yüzünden 78 vatandaşımızı kaybettik. Hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve ülkemize başsağlığı diliyoruz." dedi.

OKULLAR GÜVENLİK AÇISINDAN YETERSİZ: ÇOCUKLAR VE ÖĞRETMENLER TEHLİKE ALTINDA

Seyis, okullarda yaşanan güvenlik eksikliklerine dikkat çekerek, okul kazaları, afetler, acil durumlar, iş güvenliği, trafik güvenliği ve okul içi güvenlik konularında yetersizliklerin giderilmediğini söyledi. Müfettişlik sisteminin zayıflatılmasıyla denetim mekanizmasının işlemediğini belirten Seis, yaşanan olayları şu sözlerle hatırlattı:

2 Eylül'de birinci sınıfa başlayacak olan Miray Aslan, okul bahçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

16 yaşındaki Mehmet Eren Parlak, okulda arkadaşı tarafından tabanca ile vurularak öldürüldü.

Sibel Turan öğretmen, iş güvenliği ve yeterli personel olmaması nedeniyle yaşamını yitirdi.

İbrahim Oktugan öğretmen, okul güvenliği sağlanmadığı için hayatını kaybetti.


Seyis, "Çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin can güvenliği sağlanmadan eğitimde ilerleme sağlanamaz." diyerek yetkilileri göreve çağırdı.

6 ŞUBAT DEPREMİNİN 2. YIL DÖNÜMÜ: VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ

Seyis, açıklamasında 6 Şubat Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ikinci yıl dönümüne de değindi. Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen bölgede yaşayan yurttaşların, öğretmenlerin ve öğrencilerin sorunlarının çözülmediğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

Hükümetin bir yıl içinde evlere yerleştirileceği sözünü tutmadığını, halkın dörtte birinin hâlâ konteyner kentlerde yaşadığını belirtti.

Deprem bölgesindeki öğretmenlerin borç yüzünden elektriklerinin kesildiğini söyledi.

Depremde sağlam kalan okulların kamu kurumları tarafından kullanılmaya devam ettiğini, bunun da eğitim şartlarını daha da kötüleştirdiğini vurguladı.

Enkaz kaldırma çalışmalarının hala tamamlanmadığını, asbest ve çevre kirliliği sorunlarının devam ettiğini dile getirdi.

BOZDAĞ'DAN ÖNDER'E HASTANE ZİYARETİ BOZDAĞ'DAN ÖNDER'E HASTANE ZİYARETİ


Seyis, "Deprem bölgesinde yaşayan çocuklarımızın eğitim hakkına erişimini kolaylaştıracak adımlar atılmalı, öğretmenlerimiz ve velilerimiz mağdur edilmemelidir." diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

MEB SORUNLARI ÇÖZMEK YERİNE YENİ SORUNLAR YARATIYOR

CHP Kocaeli İl Eğitim Sekreteri Turgay Seyis, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in eğitimi krizden çıkarmak yerine her geçen gün yeni sorunlar yarattığını belirterek şu maddelerle taleplerini sıraladı:

1. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adı verilen ve pilot çalışması yapılmadan uygulanan öğretim programlarını geri çekin.


2. ÇEDES protokolü kapsamında pedagojik formasyonu olmayan kişilerin okullara girmesini engelleyin.


3. Okullarda temiz içme suyu erişimi sağlayın, bir öğün ücretsiz yemek verin ve kantin fiyatlarını denetleyin.


4. Yetersiz temizlik personeliyle okulları temizlemek mümkün değil, kadrolu temizlik personeli atayın.


5. Her okula bir güvenlik görevlisi atayarak çocukların ve öğretmenlerin güvenliğini sağlayın.


6. Çocukların ucuz iş gücü olarak kullanıldığı, yaralandığı ve öldüğü MESEM programını sonlandırın.


7. İkili eğitime son verin, tam gün eğitime geçin.


8. Kapatılan köy okullarını yeniden açarak taşımalı eğitim sisteminin mağduriyetlerini ortadan kaldırın.


9. Okul öncesi eğitimi tüm çocuklar için zorunlu ve ücretsiz hale getirin.


10. Özel okul ücretlerini denetleyerek velilere dayatılan fahiş fiyatları kontrol altına alın.


11. Özel okullarda asgari ücrete çalıştırılan öğretmenler için taban maaş düzenlemesi yapın.


12. Engelli, rehber, depremzede, mülakat mağduru öğretmenler için verilen sözleri tutun ve gerçek ihtiyaç kadar öğretmen ataması yapın.


13. Milli Eğitim Akademisi adı altında öğretmenlerin diplomalarının geçersiz sayılmasına neden olacak düzenlemelerden vazgeçin.

Seyis, "2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın ikinci dönemine başlarken çözülmeyi bekleyen çok sayıda sorun var ancak sorumluluk alan ve çözüm üreten kimse yok." diyerek, CHP olarak çocukların laik, bilimsel, kamusal, parasız ve eşit eğitim hakkı için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

"EĞİTİMDE ÇÖKÜŞÜ DURDURUN!"

Son olarak, Seyis, eğitim sistemindeki kaosu sonlandırmak için Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirterek, "Tüm çocuklarımıza ve öğretmenlerimize başarılı ve mutlu bir dönem diliyorum. Ancak bu ancak eğitimde çözüm üreten bir anlayışla mümkün olabilir." dedi.

Kaynak: Haber Merkezi