“HERKES İÇİN AŞILAMA, İNSANLIK İÇİN MÜMKÜN”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1974’te başlatılan, Türkiye’de ise 1981’den bu yana sürdürülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP), her bireyin hayat kurtaran aşılara eşit erişimini amaçlıyor. Bu yılın teması olan “Herkes İçin Aşılama, İnsanlık İçin Mümkün” mesajıyla, aşılamanın birey sağlığı kadar toplum sağlığı açısından da taşıdığı önem gündeme taşınıyor.

TÜRKİYE’DE 13 HASTALIĞA KARŞI ÜCRETSİZ AŞI

Sağlık Bakanlığı’nın sunduğu ücretsiz çocukluk çağı aşıları, difteri, boğmaca, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, hepatit A-B, suçiçeği, hemofilus influenza Tip B ve pnömokoka karşı koruma sağlıyor. Halk Sağlığı Genel Müdürü Demirkol, “Vatandaşlarımıza 13 hastalığa karşı ücretsiz aşı hizmetimizi sunuyoruz. Sayın Bakanımız Kemal Memişoğlu’nun da belirttiği gibi, hedefimiz herkesin bu hizmete güvenle ulaşmasını sağlamak” dedi.

KİLOLARINIZIN SEBEBİ UYKUSUZLUK OLABİLİR!
KİLOLARINIZIN SEBEBİ UYKUSUZLUK OLABİLİR!
İçeriği Görüntüle

AŞI KARARSIZLIĞINA KARŞI EĞİTİM ATAĞI

Dr. Demirkol, son dönemde sosyal medya kaynaklı yanlış bilgi yayılımının aşı kararsızlığını artırdığına dikkat çekerek, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda kapsamlı eğitim çalışmaları yürüttüğünü aktardı. Türkiye genelinde hizmet veren Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Akademileri aracılığıyla vatandaşlara sağlık okuryazarlığı kapsamında eğitimler veriliyor.

“Çocuk felci gibi ciddi hastalıkları artık toplumda görmüyoruz. Bu aşının gücüdür. Aşı sayesinde birçok hastalığı gündemimizden çıkardık. Geri dönmemesi için ücretsiz aşı hizmetimizi vatandaşlarımız mutlaka kullanmalı,” diyen Demirkol, bağışıklamanın sadece bireysel koruma değil, toplumsal dayanıklılık anlamına geldiğini vurguladı.

AŞIYLA GÜÇLÜ TOPLUM VURGUSU

Türkiye’nin aşılama alanında dünyada örnek gösterilen ülkeler arasında olduğunu ifade eden Dr. Demirkol, bilim kurullarının da bu başarının arkasında olduğunu söyledi:

“Aşı, sağlıklı ve güçlü bir toplumun temelidir. Bilim insanlarımız da bu görüşü destekliyor. Tüm vatandaşlarımızdan, sadece bilimsel veriye ve hekimlerimize güvenmelerini bekliyoruz. Bağışıklama programı, sağlıklı kalabilmenin en temel yoludur.”

SAĞLIKLI GELECEK İÇİN AŞIYA GÜVEN

Dünya Aşı Haftası kapsamında Türkiye’nin bağışıklama sistemine olan güveni ve başarıları yeniden gündeme gelirken, uzmanlar toplumu aşı karşıtı dezenformasyona karşı dikkatli olmaya çağırıyor. Sağlık Bakanlığı, ücretsiz aşı programlarını güçlendirerek ve halkı doğru bilgilendirerek sağlıklı nesiller için çalışmaya devam ediyor.

Kaynak: AA