Ak Parti Kartepe Belediye Başkan aday adayı Fahim Kılıç, teşkilat yöneticilerinin Karabalık’ı desteklediği iddialarına son noktayı koydu. Kılıç, “Birinin aklında isim varsa o benim” dedi. Siyasette halkın içinde olmanın önemine de değinen Kılıç, mevcutlar gibi çalışmayı düşünmediğini söyledi.

Emine ARI

Siyasetin rakip partilerin çalışmaları nedeniyle değil iktidardaki AKP’nin aday adayı bolluğu nedeniyle bir hayli çekişmeli geçeceği Kartepe’nin Belediye Başkan aday adayı Fahim Kılıç ile oldukça keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Kılıç, aynı zamanda İl Genel Meclis Başkanlığı görevini yürütüyor. Gerek 2002 yılından beri AKP’de siyaset yapıyor olması gerekse İl Genel Meclisi Başkanlığı’ndan edindiği tecrübeye dayanarak aday adayı oldu. Bilgi ve birikimini Kartepe için kullanmak istiyor. Başka Türkiye’nin en güçlü partisinin üyesi olduğu ve yaptığı görevler nedeniyle kamuoyu tarafından bir hayli tanındığı için şansını yüksek görüyor. Ama çıkacak her sonuca da kendisini hazırlamış. Aday olmazsam kahrolmam diyor. Şimdi sizleri Kılıç ile gerçekleştirdiğimiz bu keyifli sohbet ile baş başa bırakıyorum.

Öncelikle aday adayı olmaya nasıl karar verdiniz?

-Yeteri kadar bilgi birikimiz olunca, sendikal yönetimde yer alınca, il genel meclis başkanlığı yapınca yerel yönetim anlamında tecrübe kazandım. Dostlarım da bu birikimimin Kartepe için kullanılmasının sorumluluk olduğunu ifade ettiler. Biz de önce ailemizle görüştük. Daha sonra İl Genel Meclisi’nin Kartepe üyeleri ile görüştüm. Komşularımla görüştüm, Ak Parti’de siyaset yapan herkesle görüşmeler yaptım. Çıkan sonuç aday olmamı gerektirdi. Kartepe Belediye Başkanı ŞükrüKarabalık ile de görüştüm. Gayet medeni bir şekilde karşıladı. Kartepe’nin ağabeyi olduğumu ifade ettim. Ama kendisini aday adaylığı açıklamama davet etmedim. Bunun doğru olmayacağını düşündüm. Ama kendisiyle gönül birlikteliğimiz var.

İl Genel Meclisi Başkanlığı size neler kattı?

-İl Genel Meclisi Başkanlığı bana çok şey kattı. Kocaeli dinamikleri ile birlikte çalıştık. Teşkilatlarla çok iç içe oldum. Her ay Ankara’ya gittim merkezi hükümet çalışmalarını takip ettim. Kartepe’yi de çok iyi tanıyorum. Bu yüzden belediye başkanlığı bir meslek sahibi olmayı değil iyi yöneticiliği gerektiriyor. Kartepe için elimizden geleni yaptık. Bunlar sorun çözmemde etkili oldu. Ben kendine güvenen biriyim ve herkesle çalışacak bir birikime sahibim. İl Genel Meclislerinin 2014 yılında kapatılacak olmasına üzülmüyorum. Önemli olan hangi kurumun ne zaman, nereye, nasıl hizmet verdiği. Büyükşehir Belediyesi zaten il genel meclislerinin yaptığı hizmetlerin büyük kısmını yapıyor. Hizmet kaybı olmayacağı için bu durum beni üzmüyor. Önemli olan vatandaşın memnuniyeti.

Kocaeli’nde ki durumu biliyoruz. Peki, Genel Merkez’den aday adaylığı konusunda bir destek söz konusu mu?

-Partimizin genel siyaset anlayışı halka rağmen siyaset yapılmayacağı. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan her platformda bunu dile getiriyor. Biz partimizi tanıyoruz. Neye nasıl karar vereceklerini biliyoruz. O yüzden ben hiçbir yöneticiden destek istemedim. Ama kriterlerle ilgili görüşmelerim oldu ve olumlu sonuçlar aldım. Partim beni değerlendirecek. Kocaeli’nde de aynı şeyi yaptım. Gerek Büyükşehir Belediye başkanım, gerek il başkanım, gerekse teşkilatın önde gelen birçok ismi ile fikir alışverişim oldu. Ama kimseye beni destekleyim demedim. Ya da aday adayı olmak için kimseden icazet almadım. Ben yaşadığım bölgeye karşı sorumluluğum olduğuna inandığım için aday adayı oldum.

Kartepe ile ilgili projeniz var mı?

-Kocaeli artık yalnız sanayi kenti kimliğinden kurtulmalı. Farklı değerlerin ön plana çıkması gerekir. Kartepe turizm ilçesi. Turizm Allah’ın verdiği bir nimet. Tabii ki burada yapılan şeyleri göz ardı edemeyiz ama yerel yatırımcıların günü birlik tesis konusunda önünü açmalıyız. Bu sosyal bir çalışma ve yerel yöneticilerin yapması gereken bir iş. Kocaeli halkı bu nimetten faydalanmalı. Çeşitli projeler var ama bunu şimdi açıklamak doğru değil. Kartepe’nin turizm potansiyeli iyi korunmalı ve değerlendirilmeli. Maşukiye Taş Ocağı söz konusu olduğunda kesinlikle karşıyım demiştim. Ben turizm alanlarında taş ocağı olmasına kesinlikle karşıyım. Kartepe kendine yakışır bir çehreye bürünmeli. O zaman görüşüm böyleydim şimdi de öyle. Kentimizin turizm potansiyeli iyi değerlendirilmeli ve sahip olunan nimetlerin halk tarafından rahat bir şekilde, günü birlik kullanımının önü açılmalı.

Kartepe İlçe Başkanı Hasan Kandaz’ın Şükrü Karabalık’ı desteklediği iddia ediliyor. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?

-Hasan Başkan teşkilatın bütün aday adayları ile iyi ilişkiler içinde. Seçim sürecinin olmadığı bir zamanda bir ilçe başkanının mevcut bir belediye başkanını desteklemek dışında farklı bir şey yapmasını ben de eleştiririm. Her teşkilat başkanı o günün gereği olarak başkanının yanında olmalı. Bu bir teşkilat ahlakıdır. Bu gün aday adaylık süreci başladığında kendisi her aday adayına eşit mesafede olduğunu söyledi. Teşkilat aday adayının değil, adayın yanında olacak. Herkesin gönlünde biri vardır. Umuyorum Hasan başkanının gönlünde de ben varımdır. Bu saatten sonra kimsenin birinin yanında şeklinde açıklama yapmasını doğru bulmam. Bu siyaset etiğine de aykırıdır.

Peki, İl Başkanı Mahmut Civelek’in, “Karabalık’ın şansını daha yüksek görüyorum” açıklamasına ne diyeceksiniz ve Genel Merkez’e vereceği isimler arasında sizin de yer alacağınıza inanıyor musunuz?

-İl Başkanımızla o açıklaması üzerine konuştuk. Başkan yanlış anlaşıldı. Aslında tam olarak söylediği ya da söylemeye çalıştığı şey bu değildi. Halk tarafından tanınma anlamında mevcut başkanların daha şanslı olduğunu söyledi. Bu da son derece doğru bir açıklama. Sonuçta mevcut başkanları görevleri itibari ile sürekli halkın içindeler. O yüzden İl Başkanımız Civelek’in bu noktada yorum yapmayacak kadar bu işin bilincinde olduğuna inanıyorum. Onun biri ile alakalı isim vereceğini sanmıyorum. Ben de bu hafta Perşembe günü yapılacak olan Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısına katılacağım. Büyükşehir’de şuan da İbrahim Karaosmanoğlu dışında isim yok. Bazı ilçelerde aday adayları yok. Belki bunlarla ilgili görüş bildirir. Mevcut başkanların isimlerini verecek olsaydı bu sürecin önü açılmazdı. O yüzden temayül olamadan başkanının isim vereceğini zannetmiyorum.

Başta önü kapalı olan aday adaylığı sürecinin birden açılmasını parti içi demokrasi adına nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce de bu gerekli miydi?

-Teşkilat seçimlerinde teşkilatları bölünmeden korumak için istişare olması doğaldır. Ama 2009 yılı yerel seçimlerinde Kartepe’de 11 tane aday adayı vardı. Bu yapı yeni bir yapı değil. Partinin zaten böyle şeffaf bir bakış açısı var. Kim daha çok oyu alacaksa o aday olsun diye müracaatların önü açılmıştır. Bu süreç yeni değil. Ben üç yıldır teşkilat mensupları ile birlikte çalışma şansı buldum. Ben bizi seven dostlarımı üzecek bir işin içinde olmadım. Başarılı olduğumu düşünüyorum. Bu yüzden birinin aklında isim olacaksa o ismin ben olacağıma inanıyorum. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun da kimseye dur aya da çık dediğini duymadım. Duyacağımı da sanmıyorum. Siyasi büyükler birini düşünebilir ama onlar da biliyor ki halkın gönlünde olmayan birini çıkarmak doğru olmaz.

Hedefiniz olan yüzde 60’ı nasıl gerçekleştireceksiniz? Başka partilerden de oy alacağınıza inanıyor musunuz?

-Kendimizi tanıtmaya çalışıyoruz. Biz oturduğumuz yerden lütuf beklemiyoruz. 2009’da yüzde 41 buçuk ile seçim kazandık. 2009 yılı genel seçimlerinde ki oy oranımız yüzde 57. Ama o süreçten beri çalışmalarımız Kartepe’de teveccühü artırdı. Bir partinin oyunun yüzde 57 olduğu bir yerde aday bu oyun üzerine çıkamayacaksa oturup düşünmeli. Benim hedefim yüzde 60. Bu altı boş bir açıklama değil. Yüzde üçün diğer partilerden geleceğine inanıyorum ve bunu görüyorum.

Kadın aday adayları ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Bir kadın aday adayı ile aynı oyu alsanız adaylığı ona bırakır mısınız?

-Gerek bizim partimizde gerekse muhalefet partilerinde kadınlara karşı pozitif ayrımcılık söz konusu. Teşkilatta aday adayı olan kadın adayı olması bizi de memnun eder. Bu aday adayı ismi zikredilen Karetepe Kadın Kolları Başkanı Sevim Balaban da olabilir, başka bir isim de olabilir. Ama hiç aday olmadan bir kadını göstermek bir mana ifade etmez. Eşit çıksak da ben yerimi kadına vermem. Çünkü benim Kartepe için hedeflerim var. Hakkım olanı alırım. Aday olmasam da seçilen aday ile aynı şekilde çalışacağım. Muhakkak bir tane aday çıkacak. Adayımız kim olursa olsun elimizden geldiğince, adayımızı taşıyabileceğimiz yere kadar taşırız. Kadın da olsa aynı erkek de olsa aynı.

Ak Partililerde koltuk sevdası var mı?

-Bunu kendi adıma cevaplarım. Bazı insanlarda koltuk sevdası olabilir, oluyor da. Ama ben buraya seçildiğimde benden önce bu koltukta birinin oturduğunun bilincindeydim. Siz bir koltuğa otururken o makamın değerini artırıyorsanız koltuktan kalkar tabureye oturursunuz. Bu sizin değerinizi düşürmez. Bu yalnızca birikimin hayata geçirilmesi sevdasıdır. Ben koltukla yaşamıyorum ve çok da mutluyum. İl Genel Meclisi Başkanlığı koltuğunu mesai saatim bitene kadar kullanıyorum. Akşam 17.00’dan sonra o koltuktan kalkıyor, hayatıma sade vatandaş Fahim Kılıç olarak devam ediyorum.

Sizce muhalefetin Kartepe’de şansı var mı?

-Karepe’de görünen hadise Ak Parti’den sonra CHP’nin daha aktif mücadele edeceği şeklinde. Aday adayları benim sevdiğim isimler ama oylar ortada. Sonuç zaten ortada. O yüzden kim aday olursa olsun seçim şanlarının olmadığını düşünüyorum. Hiç kimse diğer adayı ya da partiyi hafife almamalı ben de herkesi ciddiye alıyorum. Zaten MHP ile Saadet Partisi hiç konuşulmuyor ama aday çıkarırlarsa onlara da saygı duyarız.

Şuan nasıl bir çalışma yöntemi izliyorsunuz?

-Teşkilat ve kamuoyu ile iki şekilde çalışma yapıyorum. Kartepe’de en az ben bin kişi ile göz göze gelmek istiyorum. Teşkilatla da devamlı iç içe olacağım. İstişare yapacağız. Bu süreci boş geçirmek istemiyorum. Kartepe’de yeniden bir toparlanma içinde olmak istiyorum. Ben insanların gönüllerine girmek istiyorum. Benim kırk yılım Kartepe’de geçti. Ben kendimi Kartepeli hissediyorum. Kimliğime ne yazdığı önemli değil. Ben mahallemi ve komşularımı seviyorum. Çocuklarım ve torunlarım burada doğdu. Ben Kartepe’de mevcutlar gibi çalışmayı düşünmüyorum. Halkın içinden çıkan değil ama halkın seçtiği biri olmayı düşünüyorum. Kartepe halkı ile Kartepe’yi yine yükseklere taşıyacağız. 91 yılından beridir aktif siyasetin içindeyim. Ama zamanı gelince siyaseti de bırakmak gerektiğini düşünüyorum. Ben başkan olursam beş yıl sonrası için çalışmayacağım. Aday olmasam kahrolmam. Çıkacak her sonuca kendimi hazırladım. Ben neysem oyum.