Sanayi kenti Kocaeli’nde hayvancılığı ve tarımı masaya yatırdık. İlk bizden duyun 2018’de Kocaeli çiftçileri için önemli bir fuara Kocaeli ev sahipliği yapacak. Kocaeli çiftçilerinin ise destekleme konusunda bakanlığa tepkisi var; “Bakanlık tarım destekleme politikasını açıklıyor. Kocaeli yok. Kocaeli’yi üvey evlat gibi görüyor”
Röportaj; Tuğçe GÖKTAŞ
Ben Tuğçe Göktaş. Bugün sanayi kenti olarak görülen Kocaeli’nde bir konuya dikkat çekmek istiyoruz; Tarım ve Hayvancılık. Kocaeli sanayi kentti diye savunanlara birkaç veri ile bilgi sunacağız. Duyduğunuz da sizde şaşıracaksınız. Örneğin Kocaeli’nde hayvancılığın Trakya bölgesinden fazla olduğunu biliyor musunuz? Hayvan sayımız şuanda 157 bin civarında. Daha devamı var tarım konusunda çoğu bölgede yetişmeyen ürünleri Kocaeli’nde yetiştiriyoruz. İlimizde yaklaşık kayıtlı 4 bin çiftçimiz var, bunlardan 500’ü kadın çiftçi. Bu rakamlar yok sayılamaz. Ve ilk defa Bugün Kocaeli’nde okuyacaksınız. İlimizde 2018 yılında tarım fuarı yapılacak.
KOCAELİ’NDE TARIM VE HAYVANCILIK
Peki Kocaeli’nde tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçimizi durumu nedir? Ne gibi problemleri var? İzmit Ziraat Odası Başkanı Sayın Yusuf Karaaslan ile randevulaştık ve görüşme kararı aldık. Tek tek aklımıza gelen bütün soruları sorduk. Sayın Karaaslan, çiftçinin üyelerinin sesi oldu. Sanayi kenti algısının tarım ve hayvancılığın önüne geçtiği için biraz kızgın Başkan Karaaslan. Nasıl olmasın ki? Bakın neler anlatıyor;
BAKALIK, KOCAELİ’Yİ ÜVEY EVLAT GİBİ GÖRÜYOR
“Kocaeli bir tarım bölgesi diyemiyoruz. Niye sanayi bölgesi olarak geçiyor. Verimli tarım arazilerimiz olmasına rağmen diyemiyoruz. Tarımsal bölgede bakanlık maalesef üvey evlat gibi görüyor. Kocaeli’yi üvey evlat gibi görüyor. Bakanlık tarım destekleme politikasını açıklıyor. Bir bakıyorsun içerisin de Kocaeli yok. Niye yok. İşte Kocaeli zengin. Doğu Anadolu, Orta Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Ege Bölgesine bakıyorsun yüzde 40 destekleme yapıyor. Bize gelmiş yüzde 1 dahi yok. Kocaeli’de yüzde 1 dahi tarım desteklemesi yok. Bakanlığın vermiş olduğu destekleme yok”
İşte o röportajımız;
T.G-Başkanım öncelikle sizi tanıyalım.
Hoşgeldiniz öncelikle. Ben 1969 doğumlu Yusuf Karaaslan.İzmit Merkez’e yakın Kozluca Köyü’nde ikamet ediyorum.Aynı zamanda köyün muhtarıyım. 1994 yılından beri de köyün muhtarlığına devam ediyorum. 4 tane çocuğum var ve köyde tarımla uğraşıyorum. Tarımcılık yapıyorum. Şuanda büyük baş hayvanla ilgilenmiyorum. Tavuk çiftliğim var. Bununla ilgileniyorum. Aynı zamanda minibüsçülük, taşımacılık yaptım. Bunlar kendi mesleklerim. Asıl mesleğim tarım, çiftçilik. Bunun yanı sıra Oda Başkanlık görevim.
T.G-Kaç yıldır oda başkanlığı yapıyorsunuz?
Şuanda 2. Dönem Oda Başkanlığı görevim. Geçmiş yıllarda da taşımacılıkla ilgili 4-5 dönem de kooperatif başkanlığı yaptım. Yolcu taşımacılığı kooperatif başkanlığıda yaptım. Oda başkanlığı vesilesi ile oradan ayrıldım. Hali hazırda oda başkanlığı görevimde devam ediyorum.
T.G-Bu odada kaç üyeniz var?
4 BİN AKTİF ÜYEMİZ VAR
Kocaeli’de 7 tane Ziraat Odamız var. 11 ilçemiz olmasına rağmen 7 tane ilçemizde Ziraat odalarımız var. Gebze, Kandıra, Derince Gölcük, Karamürsel, Kartepe Ziraat Odalarımız var. Bunların toplamında bizim 24 bin civarında net üyemiz var. Koordinasyon kurulu başkanlık görevi Gölcük Ziraat Odası’nda. İzmit Ziraat Odası’nda 4000 tane aktif üyemiz var. İzmit Ziraat Odamız Başiskele de oda olmadığından oradaki çiftçimize de biz hizmet sunuyoruz. Kocaeli İlimizde en fazla üyesi bulunan Kandıra Ziraat odasıdır. Bunun sebebi ise Fındıkçılığın yaygın olması ve fındığa verilen destektir maalesef bölgemizde fındığa tüm baskımıza rağmen destek verilmemektedir.
T.G-Bu üyeleriniz hayvancılık üzerine mi tarım üzerine mi yoğunlaşıyor?
Üyelerimiz hem hayvancılık hem de tarım üzerine yoğunlaşmıştır. Çiftçilerimiz hayvancılıkta sığır yetiştiriciliği üzerine yoğunlaşmıştır. Sığır yetiştiriciliği yanında yoğun olarak yapılmasa da tavuk yetiştiriciliği, at yetiştiriciliği, manda yetiştiriciliği ve arı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Tarım olarak ise üzüm, buğday, slaj mısır, fındık ve seracılık bölgemizde yoğunlaşmıştır.
T.G-Ziraat Odası üyelere ne gibi katkılar sağlıyor?
Devletimizin vermiş olduğu desteklemelerden çiftçimizin yararlanmasını sağlamak üzere üyelerle ilgili belgeler düzenleyerek üyelerin faaliyetlerini takip etmekteyiz. Üreticilerin ihtiyacı olan girdilerin temini için tedarikçilerle görüşüp en uygun fiyata almalarını sağlıyoruz. Çiftçiyi aydınlatmak ve yeni teknolojiyle tanışmaları için çiftçiyi tarımsal fuarlara götürmekteyiz. Ayrıca çiftçi bilgilendirmek için İzmit Belediyesiyle koordineli çalışarak eğitimler vermekteyiz.
T.G-Fuarlara katılıyordunuz. Yeniden katılmayı düşünüyor musunuz? Fuarların çiftçiye katkısı nedir?
KOCAELİ’NDE İLK DEFA OLACAK
İlk defa bunu buradan açıklıyorum. 11-15 Nisan 2018’de TÜYAP Fuarcılığının Kocaeli’de fuar alanında bizim Tarım fuarımız olacak. Bu Kocaeli’nde ilk defa oluyor. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin değişik illerinde oldu. Biz çoğunlukla Bursa da yapılan fuarlara gidiyorduk. Bunun yanı sıra İstanbul fuarlarına, Konya fuarına veya Trakya bölgesinde yapılan tarım fuarlarına gidiyorduk. Bu sene Kocaeli’de olacak. Bu fuarın çiftçiye katkısı olacak. Dünyadaki gelişen teknolojilere ayak uydurmak amacı ile, yenilikleri çiftçilerin görmesi lazım. Geçtiğimiz dönemlerin tarım aletler ile bu işin olmayacağını söylüyorum. İnşallah çiftçimize faydası olacak.
T.G-Bölgemizde Çiftçilerin Sayısı Gittikçe Neden Azalmaktadır?
MİRAS YOLUYLA PAYLAŞILMA EN BÜYÜK SORUNUMUZ
Devlet ne kadar destek verse de tarımsal girdilerin pahalı olması çiftçinin bunu alacak gücünün olmaması. Tarım arazilerinin miras yoluyla paylaşılmasından dolayı arazilerin çok parçalı olmasıdır.(bölgenin en önemli sorunu da budur) . Şuanda Derince bölgesinde toplulaştırma çalışmaları devam ediyor. İnşalllah diğer bölgelerde de böyle bir çalışma olacak. Tarım bakanlığının böyle bir uygulaması var. Tabi birilerinin biraz zoruna gidiyor !!! Kocaeli tabi İstanbul’un dibinde bir il. Yalnız tarım arazileri unutulmuş sanayi ön plana çıkmış. Araziler değerlenmiş olması ve satınca kolay yoldan para bulacağı düşüncesi! Biz tabi tarım arazilerinin satışının olmaması yönündeyiz. Bu satış kısa vadede birilerine fayda sağlayabilir ama uzun vadede bu ülke için zarardan başka bir değil. Zaman geçtikçe çiftçi diyecek iyi ki toplulaştırma olmuş bu tarım arazileri ölmemiş. Aslında Tarımsal olarak şanslı bir ilimiz var ama sanayinin vermiş olduğu isim öncülüğü tarımı körlüyor. Bizde bu tarımı canlı tutmayı sağlıyoruz.
T.G- Kocaeli’nde örnek vermek gerekise Kartepe Eşme Ayvası diyoruz. Bunun yeterince tanıtımı yapılıyor mu? Üretici bu konuda destekleniyor mu?
Tabi ki de Büyükşehir Belediyesi ve ilçe Belediyeler ve biz Ziraat Odaları olarak bu konuda üreticiye destek sağlıyorlar ama maalesef üretici artık ürünün para etmediği düşüncesinden dolayı çiftçiliği bırakıyor. Bundan dolayı çiftçimizde daha çok destek sağlamalı tarımsal girdilerin en alt seviyeye düşürülmelidir.
T.G-Peki Kocaeli’nde tarımda bize özgü ürün var mı?
Evet. Bunlar Eşme Ayvası, Kandıra Yoğurdu, Kulfallının üzümü gibi..
T.G-Yetiştirilen hayvan sayısı Kocaeli’ne yeterli oluyor mu? Dışarıdan hayvan geliyor mu?
Kocaeli’de tarım var mı diyorlar. Edirne’ye gidiyorsun, Edirne tarım bölgesi biliyorsunuz. Kocaeli’de ki hayvan sayısı Edirne’de ki hayvan sayısından fazla. Bu kayıtta var. Biz gayri resmi, kaçak olan hayvanları saymıyoruz. Çünkü burası Türkiye’nin köprüsü. Doğu Anadolu’dan en uç noktadan çıktığın zaman İstanbul’a gelen, bizim burası tam istasyon merkezi. Onlar hariç işletmelerimizdeki İzmit’te Kocaeli’nde işletmelerimizdeki tarım il ilçe müdürlüklerindeki tamamı ile kontrol altında olmuş hayvan sayımız şuanda 157 bin civarında. Bu resmi kayıtlarda. Ama biz bunları öne çıkaramıyoruz. Kocaeli bir tarım bölgesi diyemiyoruz. Niye sanayi bölgesi olarak geçiyor. Verimli tarım arazilerimiz olmasına rağmen diyemiyoruz. Tarımsal bölgede bakanlık maalesef üvey evlat gibi görüyor. Kocaeli’yi üvey evlat gibi görüyor. Bakanlık tarım destekleme politikasını açıklıyor. Bir bakıyorsun içerisin de Kocaeli yok. Niye yok. İşte Kocaeli zengin. Doğu Anadolu, Orta Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Ege Bölgesine bakıyorsun yüzde 40 destekleme yapıyor. Bize gelmiş yüzde 1 dahi yok. Kocaeli’de yüzde 1 dahi tarım desteklemesi yok. Bakanlığın vermiş olduğu destekleme yok. Bizde bu açığı Büyükşehir Belediyesi’nin birimleri ile kapatmaya çalışıyoruz. Ama burada sıkıntımız çok büyük. İnşallah bunları bakanlıklar duyar. Defalarca söylüyorum.
-Yerel yönetimlerde özellikle sizi destekleyen bir belediye, aldığınız destek var mıdır?
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyemiz İzmit belediyesi bizi destekleyerek arkamızda duruyorlar. Bizde Belediyelerde koordineli çalışarak çiftçilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Örneğin İzmit Belediyesi’nin yapmış olduğu Modern hayvan pazarı.. Diğer ilçe belediyelerinde ben böyle bir şey görmedim. Keşke onlarda İzmit Belediyesi gibi tarıma bütçe ayırıp yardım yapsalar. Büyükşehir Belediyesi genel olarak bizim 25 bin üyemizin tamamına yardım yapıyor. İzmit Belediyesi de İzmit ilçemizdeki çiftçilerimize çok güzel destek veriyor. Arkadaşlarımıza verilen eğitim çalışmaları var. Büyükşehir Belediyesi’nin veteriner hizmetleri de var. Burada ahır bakımları, onarımları ile ilgili İzmit Belediyesi bu konularda yine bir numarayız. Sizin vasıtasınız ile çok teşekkür ediyorum. Bize böyle bir hizmet binası kazandırdığı için.
-Oda yeni yerine taşındı. Bununla ilgili bilgi alalım.
İzmit Belediyesi bize bu binayı tahsil etti. İzmit Ziraat Odası’na kazandırmış olduğu binadır. Çok teşekkür ediyorum. Ben 2 dönemden beri buradayım. Geçmiş yıllarda da oda yönetimindeydim. İzmit Ziraat Odası’nın böyle bir yeri yoktu. Buraya 2016’nın Nisan ayında taşındık. Burayı tamamen İzmit Belediyesi’nin destekleri ile yaptık, iç donanımı ise bize ait Daha önce kaymakamlık binasından hizmet veriyorduk. Çok şükür çiftçilerimizden de memnuniyet alıyoruz. Ziraat Odası bizim değil çiftçinindir. Baktığımız zaman yıllardır İzmit Ziraat Odasına uğramayan üyelerimiz var. Gelip bizimle irtibat haline geçsinler. Tarımsal faaliyetlere devam ediyorlarsa üyeliklerini güncelleyebilirler. Tarımsal faaliyetlerine devam etmiyorlarsa odaya gelip bunu bildirmeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra 2018 ÇKS(Çiftçi Kayıt Sistemi) dönemine girdik. Her yıl yaklaşık 1000-1500 civarında dosya yaptıran çiftçimiz var. Dosya yaptıran ilçeler arasında sayı en çok Kandıra bunun sebebi fındıktan da destekleme almalarıdır. Diğer ilçelerde bu destek olmadığından çoğu çiftçi bu dosyaları yapmamaktadır.30 Haziran 2018’e kadar devam edecek olan ÇKS çiftçilerimizin kaçırmamalarını önemle duyururum.
T.G-Örneğin Kandıra Mandası ve Hindisi var. Bu konuda ne durumdayız, neler söyleyebiliriz?
Kandıra’da şuanda mandacılık fevkalade düzgün şekilde gidiyor. Biz bunun daha çok üretici bulup o sektörde biraz daha Kandıra’da gitmesini istiyoruz. Şuanda elimizde hayvan sayısı manda sayısı kısıtlı. Üretici sayısının artmasını istiyoruz. Hindicilik ölme noktasına geldi. Üretici bulamıyoruz. Kümes şeklinde yapılan hindicilik vardı. Biz salma hindicilikten bahsediyoruz. Salma hindicilik hemen hemen Kandıra’da bitme noktasına geldi. Geçmiş yıllarda bir numaraydı. Destekleme derken geçmişte Büyükşehir Belediyesi ve Kandıra Ziraat Odamızın yapmış olduğu ortak proje vardı. Talep olmadığı için o projeden vazgeçildi. Hindi yavrusu üretimi vardı.
T.G-Kocaeli’nde kadın çiftçi var mı?
Evet var. Her ilçede belirli bir kadın üyemiz var. Bizim burada 4000 tane üyenin yaklaşık 500 tane kadın çiftçi üyemiz. Bunların 200 civarı Solaklar, Durhasan, Bayraklar bölgesinden. Seracılıkla üretim yapan bayan çiftçilerimiz var. Kendi ürettiklerini kendileri pazarlıyorlar. Gebze Bölgesi’nde daha yoğun. Kandıra Bölgesi’nde çok az sayıda üye alan çiftçimiz var. Genelde bayan çiftçilerimiz İzmit Ziraat Odasında var. Seracılık var, süs bitkileri alanında var. Bu işin ticaretini yapıyorlar, para kazanıyorlar. Genç çiftçi projesinden yararlanan çiftçilerimiz vardı.2017’de yaklaşık 70 80 tane genç çiftçimize 30 bin lira kadar kredi imkanları sağlandı. Geçenlerde sordum hatta başkanım yeni başladım ama çok memnunum şeklinde konuştu. Kendi işimizin patronu olduk şeklinde söylüyorlar. Bakın İstanbul Kocaeli buralarda 20 milyon insan yaşıyor.20 milyon insanın yüzde 95 i hiç üretmiyor. Sırf tüketiyor. Bu insanları bir şekilde doyuracaksın. Akıllı davranıp bu insanları doyurursan kazanırsın.
T.G-Mazot fiyatları çiftçiye pahalı geliyor mu? Onlara yük oluyor mu? Onların üretimini etkiliyor mu?
Biz hükümetten isteriz ki çiftçiye mazotu yüzde 50 indirimli versin. Hükümetimizin izlediği bir politika var. Sen üret, çalış ben sana mazot parasını vereyim diyor. Hükümetimiz mazot parasını veriyor. Nasıl veriyor, tarlasında çalışana veriyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olana veriyor. Bakın Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olmayana yok. Bunun yanı sıra mazot, gübre desteklemesi var. Birde ürün bazlı desteklemeler var. Mazot, gübre desteklemesini alıyorsun. Şuanda mazot 5 buçuk lira. Çok pahalı. Hele tarım sektörü için çok pahalı. Ürün para yapıyor mu, ürünü pazarlama noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Bizim üreticilerimiz, çiftçilerimiz burada eksik kalıyor. Hangi çeşit ürün ekiyorsan her ektiğin o ürün çeşitinde tekrar desteklemesini yapıp, müracatını yapıp desteklemesini yıl sonunda almam gerekiyor. Bizim sıkıntımız burada. Başbakanımızın açıkladığı 2018’de çiftçiyi mağdur etmeyeceğiz şeklinde. Bu akaryakıt, mazot, gübre noktasında benim üreticim dört gözle bekliyor. 2018 de verilecek desteklemeler açıklanırsa üreticilerimiz ona göre kendilerinin hesabını tutarlar.
T.G-Son olarak kongre ne zaman? Aday olacak mısınız?
Bizim seçimlerimiz 2014 yılında Şubat ayında oldu. Kanuna göre her 4 yılda bir seçimler yenilenir dediğine göre. Şuanda 2019’un Şubat ayında nasip olursa Genel Kurulumuz olacak. 2018’in Aralık ayında delege seçimlerimiz olacak, temsilci seçimlerimiz olacak. Üye olan mahallelerimizde, temsilci seçimlerimiz olacak bunlar muhtarlıklarımıza iletilecek.2019’un Şubat ayında bir aksilik olmazsa seçimlerimiz yapılacak. 2019 yılı bayağı bir seçim dönemi. Mali İdarelerin seçimleri, genel seçimler de var. Şuanda adaylık noktasında hiçbir şey demeyeyim. Daha çok erken. Önümüzde 1 yıllık zaman var. Ne olur ne gösterir nasip kısmet diyelim.