Kocaeli Haber - Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, görev geldiği günden itibaren çok sıkı tuttuğu kentsel dönüşüm noktasında tüm detayları gazetemize anlattı. Sezer, “Bir yandan trafiğin, ticaretin en yoğun olduğu yer. Yüzlerce hak sahibi var. %97,5 anlaşmışız” diyerek tüm kritik süreci anlattı
Kocaeli Haber - Bugün Kocaeli Gazetesini ziyaret eden Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, ilçenin merakla beklediği kentsel dönüşüm konusunda detaylı olarak bilinmeyenleri anlattı. İlçenin görünümünün değiştiğini ifade eden Başkan Sezer, kentsel dönüşüm noktasında büyük bir mücadele verdiklerini söyledi. Sezer, “Gölcük’teki kentsel dönüşüm başladı. Görüşmeler bitti. Hak sahipleriyle görüşmeler sağlandı. Bu oran %97,5 yani çok yüksek bir oran” dedi.
TAMAMLAMAK BİZE NASİP OLDU!
“Daha önceden Gölcük’te yapılan iki tane kentsel dönüşüm var. Biri eski sanayinin olduğu alanda yeni sanayi sitesi yapıldı. Diğeri ise Deniz Evler Mahallesinde, kentsel dönüşüm yapıldı. Ama Deniz Evler Mahallesindeki kentsel dönüşümü 2020 yılında tamamlamak bize nasip oldu. Çok güzel binalar yapıldı ama bu binalar yeni bir alanda boş bir arsanın üzerine gelerek yeniden imalat şeklinde yapıldı.
YIKIM İŞLERİNE BAŞLAYACAĞIZ
Yılbaşından sonra raporlar belirlenecek ve hemen akabinde bedeller yatırılacak. Biz yıkımla ilgili olarak ihaleye de çıktık. Ayın 5’inde ihale sonuçlanacak. Kesinleşme süreci var. Çarşıdaki mevcut konutların ve işyerlerinin hak sahiplerine Ocak ayının 15’ine kadar süre verildi. Şu an zaten ayın 15’ini beklemeden işyerlerini ve konutlarını boşaltan çok sayıda hemşerimiz var. O tarihten sonra ihalenin de kesinleşmesinden sonra hemen yıkım işlemlerine başlayacağız. Boşaltılmış olan binalar var. Bedel tespiti devam eden bir süreç var. Sonuç itibariyle yapı işleri genel müdürlüğüyle görüşmelerimiz devam ediyor. Bir görüşme yaptık. Bir yandan projeler şu an hazırlanıyor. Hemen hemen büyük bir ölçüde bitti diyebilirim. Mimari, statik diğer projeler hazırlanıyor.
GÜZEL, SAĞLAM VE MODERN BİR GÖRÜNÜM OLACAK
Gölcük Merkez’ine yakışır, sağlam özellikle sağlamlık noktası önemli çünkü burası. Derenin hemen yanında bulunan bir alan. Zemin itibariyle çok iyi bir zemine sahip değil. Ama netice itibariyle inşallah güzel, sağlam, modern bir yapıya kavuşacak. Çarşı içerisinde de bir canlanmanın olacağını düşünüyorum. Altında iki katlı otopark var. Bu trafik yönünden önemli. Yani netice itibariyle çarşı içerisinde iki şey gerçekleşmiş olacak. 1999 depreminden sonra çarşının canlanması hep gündeme getirilen bir konuydu. Bu yeni yapılan binalarla birlikte çarşı içerisinde ikamet eden çok sayıda hemşerimiz olacak.
ORTA HASARLI GÜÇLENDİRMESİ YAPILMIŞ BİNALAR
Bu yeni yapılan binalar birinci yönüyle hem çarşının hem ticari yönünden hem de ticaretin canlanmasını destekleyen meskun olması yönünden katkısı olacak. Yakın zamanda Düzce’de deprem meydana geldi. Bizde Kocaeli’nin tamamında olduğu gibi Gölcük’te de hissettik. Deprem de buradaki binaların çoğu orta hasarlı güçlendirmesi yapılmış olan binalar. Yasal statüde baktığınız zaman hasarsız kabul ediliyor. Bizim belediyemizin hemen karşısında iki tane bina var.
BİNALARIN YENİLENMESİ SÖZ KONUSU OLACAK
Bize gelen bazı misafirlerle bakıyoruz. İkinci kata kadar kolonlarda güçlendirme yapılmış ondan sonrası yok. O günün şartlarına göre güçlendirme yapılmış ve iskan alınmış olan binalar. Bir deprem meydana geldiğinde o binaların ne derece dayanacakları belli değil. Ama hukuken dediğim gibi sağlam gözüküyor. En azından bu çarşıdaki bu alandaki binaların yenilenmesi söz konusu olacak. Diğer şehrin geri kalanına da olumlu anlamda dönüşüm anlamında tesir edeceğini düşünüyorum.
FİNANSE EDİLEN BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM
Gölcük’teki kentsel dönüşüm kar eden bir proje değil. Finanse edilen bir kentsel dönüşüm. Ve devlet eliyle yapılıyor. Başka şehirlerde örnekler var. Kiraların ödenmesi noktasında sıkıntılar yaşanıyor. Öyle değil bu devlet eliyle yapılan bir dönüşüm. Anahtarı teslim eden hemen kira yardımını almaya başlıyor. Zarar eden bir proje hem de ciddi miktarda zarar eden bir proje. Ancak buna Gölcük’ün ihtiyacı var mıydı? Kesinlikle var. 2015 yılında burası riskli alan ilan edilmiş. Bu ilan yayınlanmış ve kesinleşmiş. Bunun bir prosedürü var. Bakanlar kurulu kararı var, cumhurbaşkanı imzası ve resmi gazetede yayınlanıyor. Bu yayınlanan karara karşı Danıştay’a dava açılabilirdi hiç kimse dava açmamış kesinleşmiş.
BUNU TAMAMLAMAMIZ GEREKİR DEDİK
Biz önümüzde seçimden sonra şöyle bir süreçte karşılaştık. 2015 yılında kesinleşmiş bir karar var. Vatandaş onarım, güçlendirme yapamıyor. Yeni bina yapamıyor. Burada süreç tersine çevirecek tersine çevrilmesini de hemen hemen mümkün değil. Binaların tamamında hasarsızdır diye rapor alınması lazım ki şu değişen yönetmeliklere göre onu alabilmeniz de mümkün değil. Dolayısıyla biz aslında bir yola çıkılmış ama ilerlememizin mecbur olduğu bir noktada işi gördük. Ve dedik ki bunu tamamlamamız gerekir. Burada çevre şehircilik bakanlığı mekansal planlama genel müdürlüğünde plan tadilatı yapıldı. Bu plan tadilatı Kocaeli çevre şehircilik il müdürlüğünde yayınlandı. Bu yayınlanan karara da yine kimse itiraz etmedi. Ben orada şunu anladım. Bu bölgede hak sahibi olan vatandaşlarımız kentsel dönüşümü olmasına taraftar.
14 KİŞİ DAHİL KİMSE İTİRAZ ETMEDİ
Yani şu an anlaşma sağlanmayan 14 kişi dahil hiç kimse buna itiraz etmedi. Bu projenin gerçekleşmesi dediğim gibi zarar eden bir proje. Burada yaptığımız görüşmelerimiz oldu çevre şehircilik iklim değişikliği bakanımız sayın Murat Kurum’la, genel müdürlerimizle, kentsel dönüşüm Genel müdürü Sayın Vedat Gülgen beyefendi ile. Bu projenin zararının karşılanması noktasında Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Büyükakın taşın altına elini koydu.
BÜYÜKAKIN TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYDU!
75 milyon TL ile alt yapıyı üstlendi. Bu üstlenmeden sonra geri kalan zarar bugünkü rakamlara göre çok yüksek değildi. Yani diğer 75 milyonu da bakanlık karşılayacaktı. 8 milyon civarında bir rakamı da Gölcük Belediyesi olarak biz üstlenecektik. Ancak rakamlardaki hareketler bunun çok daha ileri noktaya taşınmasına neden oldu. Ve Büyükşehir belediyemiz bu sefer bu yapmış olduğu 75 milyon yardımı 100 milyon TL’ye çıkarttı. Yine altyapının yapılmasını da kendisi üstlendi. Geri kalan zararı yapılan üçlü protokolde. Yine şehircilik bakanlığı, Gölcük Belediyesi ve büyükşehir belediyesinin ortak yapmış olduğu protokolde geri kalan zarar da çevre ve şehircilik bakanlığı üstlendi.
KAMU GARANTİSİ OLAN BİR PROJE
Arkasında tamamen kamu garantisi olan bir proje baktığımız zaman Gölcük’ün o merkezindeki alanı gezip görmeniz lazım. Zaten gelen gören hiç kimse burada kentsel dönüşüme gerek yok demesi mümkün değil. Bu kentsel dönüşüm gerçekleşmesi gerekiyordu. Neticede anlaşma yapıldığı zaman mevcut olan caddeler, sokaklar var. Mevcut sokaklar da ortadan kalkıyor, değişiyor bir meydan alanı oluşuyor. Hak sahibi olan kişi de siz bir görüşme yapıyorsunuz. Görüşme neticesinde sizin dükkanın caddedeki sırasının yeri, büyüklüğü bunların hepsi önemli.
DEVLET GARANTİSİNDE O İNŞAATLAR YAPILACAK!
Projede ona göre yapıldı. Yan yana mesela 25 metrelik üç tane dükkan var. Birleştirebilir ama sonuçta 25 metrekare dükkan olan bir kişiyi 100 metrekarelik bir dükkan da hissedar yapmaya zorlamıyor bu proje. %97 buçuğu dükkan almayı kabul ediyor. Devlet garantisinde inşallah o inşaatlar yapılacak. Diyelim ki anlaşmaya ne oldu acele kamulaştırma kararı gereğince bedeli mahkeme tarafından belirlenecek ve bu rakam bloke edilecek. Akabinde kamulaştırma bedel tespiti davası açılacak yine idare tarafından bu belirlenen bedel düşük ya da yüksek ya da doğrudur şekilde bir karar verilecek. Sonuç itibariyle bir tane binanız var değeri 5 milyon TL. Yapılan tespite göre bu bedel ödenecek. Sonradan açılan bedel tespiti davasında bunun beş değil altı olduğu anlaşılırsa aradaki farkı faiziyle beraber alacaksınız. Ama bu bazen nadir de olsa 5 milyon TL değil tespiti yapılırken fazla belirlenmiş aslında dört buranın olması gereken rakam denirse o zaman ödenen fazla bedeli de faiziyle iade etmek zorunda kalacak.
ANLAŞMAYAN BEDELİNİ ALACAK
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz. Biz bunun olması gerektiği noktasındaki vatandaşımızın da kanaatini anlayarak bu işe giriştik şu an itibari ile bu kentsel dönüşümü gerçekleştiren çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığımız ve yapı işleri genel müdürlüğü mekansal planlamayı alınan göreve göre ama binaların inşaatın yapacak olan ihaleye çıkacak olan yapı işleri genel müdürlüğü. Vatandaş zaten binasını almayı yani konut ve iş yeri noktasına %97,5 oranında anlaşmış vaziyette. Anlaşmayan da bedelini alacak. Biz bu işin neresindeyiz bu sürecin takibi noktasındayız. Buraya gelebilmesiyle alakalı tüm görüşmeleri yaptık ve şu an bizim yükümlülüğümüz yeri boş olarak bakanlığa ihale çıkabilmesi için teslim edebilmek. Ve en son yapı işleri genel müdürlüğünde yaptığımız görüşmede projeler bitmek üzere son kontroller yapılıyor. Bunlar statik ve elektrik mekanik projelerle alakalı. Tamamlandıktan sonra ihaleye çıkılacak. Ben ihaleye çıkılacağı ve temizlenmeye hazır hale gelmesi sürecinin cumhurbaşkanlığı seçiminde önce başlar diye düşünüyorum.”