ŞİRKETLER PEŞ PEŞE KORUMAYA GİDİYOR
Finansmana ulaşmakta zorlanan, artan maliyetlerle mücadele eden ve talep daralması yaşayan şirketler konkordato ilanına yöneldi. Konkordatotakip.com’un Basın İlan Kurumu verilerinden derlediği bilgiye göre, mart ayında konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 189 oldu. Böylece yılın ilk üç ayında konkordato başvurusu kabul edilen dosya sayısı 583’e çıktı. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı sadece 214’tü. Artış oranı yüzde 172’yi buldu.
İFLASLAR DA YÜKSELİŞTE
İflas kararı verilen dosya sayısında da ciddi bir sıçrama gözlendi. 2024’ün ilk çeyreğinde 23 olan iflas sayısı, bu yılın ilk çeyreğinde 43’e yükseldi. Öte yandan kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı da 107’den 390’a fırladı.
KOBİ’LER ZORDA, ÇÖZÜM BEKLENİYOR
İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Başkanı İlker Önel, konkordato başvurularındaki artışı değerlendirerek “ 2025 yılı reel sektör için çok zorlu geçiyor. Enflasyonla mücadele politikalarının etkisi en çok küçük ve orta ölçekli işletmeleri vurdu” dedi.
KOBİ’lerin korunması gerektiğini vurgulayan Önel, “250-300 bin TL’lik düşük faizli kredi imkanı sağlanmalı. Bu destek ilk aşamada nefes aldırabilir” ifadelerini kullandı.
FİYAT ARTIŞI KAÇINILMAZ
Şirketlerin operasyonel giderlerinin 2023’e göre ciddi biçimde arttığını belirten Önel, “Satışlar yüzde 30 düştü. Kiralarda artış yüzde 100’ün altına inmedi. Enerji zamları, dövizdeki artış ve TL’deki değer kaybı nedeniyle nihai ürün fiyatlarında yüzde 10’luk yeni bir zam bekleniyor” şeklinde konuştu.