Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), dijital vergi dairesi hizmetlerinden bazıları için artık ücret talep edecek. Resmi Gazete’nin 31 Aralık 2024 tarihli sayısında yayımlanan düzenlemeye göre, belirli kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel kişiler, yaptıkları sorgulama işlemleri için ücret ödeyecek.
Yeni düzenlemeyle birlikte, özellikle vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası doğrulama ve sorgulama gibi işlemlerden ücret alınacak. Söz konusu katılma payı, her bir sorgu başına en az 35 kuruş olarak belirlendi. Ancak bu ücret, yalnızca genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki kurumlar ve tüzel kişilerden tahsil edilecek. Vatandaşların kişisel sorgulama işlemleri ise ücretsiz olmaya devam edecek.
ÜCRET ALINACAK SORGULAMA HİZMETLERİ
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ücret alacağı sorgulama hizmetleri şu şekilde sıralandı:
Vergi kimlik numarası doğrulama
Vergi kimlik numarası sorgulama
T.C. kimlik numarası doğrulama
T.C. kimlik numarası sorgulama
Vergi levhası doğrulama
KİMLERDEN ÜCRET ALINACAK?
Gelir İdaresi Başkanlığı, sorgulama ücretlerinin vatandaşlardan değil, belirli kurum ve kuruluşlardan alınacağını duyurdu. Ücret alınacak kurum ve kuruluşlar arasında şunlar yer alıyor:
Bankalar ve ticaret şirketleri gibi kamu kurum ve kuruluşları
Mali müşavirler odaları, TÜRMOB, barolar, barolar birliği, ticaret ve sanayi odaları, noterler, esnaf odaları, mimar ve mühendisler odaları, tabipler birliği gibi kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşlar
KATILIM PAYI DETAYLARI
Ücretlendirme, sorgulanan veya paylaşılan verinin sayısı, boyutu ve kapsamına göre değişiklik gösterecek. Ayrıca, toplu veri paylaşımı yapılması durumunda, paylaşılan verinin kapsamı ve sorgulanan mükellef sayısı da dikkate alınacak. Katılım payı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.
Bu kapsamda, dijital vergi dairesine veriye erişim servisleri üzerinden yapılan her bir sorgu için belirlenen katılım payı alınacak.