Kocaeli Haber - Birikim Okulları bugün Ramada Otel’de eğitime yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen yeni eğitim modeli olan Hayat Denge Modeli ve Başiskele ilçesinde yeni eğitim öğretim yılında açılacak olan yeni kampüs tanıtıldı. Birikim Okulları Genel Müdürü Dr. Ömer Faruk Yelkenci ev sahipliğinde gerçekleşen lansmana Başiskele Kaymakamı Necip Çakmak, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen ve ilçe Milli Eğitim Müdürleri katıldı.
“28 YILLIK TECRÜBE”
Programda konuşan Birikim Okulları İlkokulları Genel Müdürü Özkan Öztürk, “Davetimize katıldığınız için çok teşekkür ederim. 27-28 yıllık tecrübeye sahip olan Birikim Okullarının, Başiskele kampüsümüzün açılışı için hayat ve heyecan doluyuz. Yeni bir felsefe, milli, hassasiyet içerisindeyiz” ifadelerine yer verdi.

“DEĞERİ ESAS ALIYORUZ”
“İlimize bir eğitim kurumunun kazandırılmasının mutluluğunu yaşıyoruz” diyerek sözlerine başlayan Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, “Başarıyı yakalama anlamında değer kılacak projeler ve kazançları bir bütün olarak düşünürsek eğitim anlamında bir şeyler kazanacağımız biliyoruz. Başiskele özel okullarda değer kazanmış bir ilçemiz. Böyle bir kampüsü ilçemize kazandırdıkları için Birikim Okullarına teşekkür ediyorum. Özellikle insanı merkez alan denge unsuru üzerine bunun meyvelerini de görürsek biz milli eğitim camiası olarak bunun mutluluğunu yaşayacağız. Çiçeği burnunda yöneticilerimizi tebrik ederim” dedi.

“EĞİTİMDE SIKINTILARA DÜŞÜYORUZ”
Daha sonra konuşan Başiskele Kaymakamı Necip Çakmak, “Bu güzel okulumuzun burada kurulmasıyla bahtiyar olduk. Biz maalesef eğitimde gittikçe sıkıntılara düşüyoruz. İnsan temeli olmayan robotlaştırılmış bir sistemdeyiz. Yazı insanın aynasıdır. Şimdi gençler birer dilekçe yazmaktan aciz insanlar. Nicelik olarak çoğaldık ama nitelik olarak bir yere varamadık. Eğitim sadece devletin işi değil. Vakıfların, kuruluşların da işi. Her şeyin ticaret olduğu okullarda eğitim olmuyor. Eğer arkasında bir sistem ve hedef yoksa özel okullar çok başarılı olmuyor. Dünyada böyle değil. Gençler 18 yaşına kadar kişisel olarak gelişiyorlar, Üniversitede yükleniyorlar. Bizde de tam tersi bir sistem var. Bu değerli okulun ilçemizde kurulmasından çok mutluyum. Bu yöndeki emeklerinize teşekkür ederim” dedi.

“ÖZGÜN VE MİLLİ BİR EĞİTİM MODELİDİR”
Programda konuşan Dr. Ömer Faruk Yelkenci Hayat Denge Modelinin sunumunu gerçekleştirdi. Model hakkında konuşan Yelkenci şu ifadelere yer verdi; Eğitim alanında alternatif bir bakış açısı; yeni bir felsefe, millî hassasiyet ve özgün bir yaklaşımla geliştirdiğimiz Hayat Denge Modeli; insanın biricikliği ile çağın koşullarını ve imkanlarını dikkate alan, kökleriyle bağlarını sağlam kurmuş, hayatın bütünlüğünü ve doğanın eğitici birliğini yakalamış, gerçekle dijitalin birlikteliğinin farkında olan, bu yönleriyle okulun sınırlarını aşan, özgün ve millî bir eğitim modelidir” dedi.

“HAYAT DENGE MODELİNDE EĞİTİM YAKLAŞIMLARI”
Hayat Denge Modelinde; Bütüncül Yaklaşım, Disiplinlerarası Yaklaşım, Esneklik ve Özgürlük, Ana Dili Yaklaşımı, gibi modele özgü temel yaklaşımların yanında; Bireye Yöneliklik, Sosyalleşme Temellilik, Keşif Odaklılık, gibi temel prensipleri olduğunu belirten Yelkenci; Hayat Denge Modelinde eğitim yaklaşımlarını; Sorgulama ve Araştırma Temelli Yaklaşım, Bal Arısı Eğitim Yaklaşımı, Sınırsız Eğitim Yaklaşımı, olarak sıraladı. Hayat Denge Modelinin öğretim yöntemlerini; Mücerret Kılavuzluk, Rahleyi Tedris, Proje Tabanlı Öğretim ve Harezmî Öğretim Yöntemi olarak ifade etti.

“MODELİN PROGRAMLARI”
Hayat Denge Modelindeki programlardan da söz eden Yelkenci modelin; “Adabımuaşeret, Düşünce ve Felsefe Okulu, Evrenin Dili Matematik, Estetik ve Sanat Eğitimi, Tarihsel Sosyoloji Okuma, Çoklu Yabancı Dil Öğretim, Sözlük Özgürlüktür, Doğayla Tanış Olalım, Yazma Becerileri, Şiir Analizi Programları, gibi birçok programa sahip olduğunu söyledi.

“HEDEFLENEN ÖĞRENCİ MODELİ”
Hayat Denge Modeli’nin ulaşmayı hedeflediği bir öğrenci profili de olduğunu belirten Yelkenci, bu profili şöyle tanımladı; “Birikimli Öğrenci; değerlerinin farkındadır ve değerlerine sahip çıkar; biricik olduğunun farkında olarak toplum için var olur; Türkçeye hakimdir ve belagat sahibidir, problemi kaynağında önler, problem çözer; bilgiyi keşfeder ve yeni bilgiler üretir, teknolojiyi üretir ve yönetir; düşünme becerilerini sürekli geliştirir, kendi bilişsel ve duyuşsal süreçleri üzerine düşünür, muhakeme eder; sorumluluk sahibidir; hâl ehlidir; doğa ile ayrılmaz iç içeliğin farkındadır; zamanın anlamını bilir; estetik bakış sahibidir; hayal gücü ile sınırları zorlar; hayat boyu öğrenmeye devam eder.”

“HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM”
Konuşmalarına devam eden Yelkenci, yeni eğitim öğretim yılında açılacak olan Başiskele Kampüsü hakkında, “2022-2023 eğitim öğretim yılı başlangıcı ile uygulamaya koyduğumuz Hayat Denge Modelini Başiskele Kampüsümüzde de pratik tecrübesine sahip olarak uygulayacağız. Başiskele Kampüsümüzün Kocaeli’ne hayırlı olmasını diliyorum” dedi.