Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki gerilim artarak devam ediyor. Yükselen kira bedelleri ve tahliye davaları, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların daha da derinleşmesine neden oluyor. Son veriler, kira uyuşmazlıkları nedeniyle açılan dava sayısının 100 bine yaklaştığını gösteriyor.

TAHLİYE SÜRECİ VE HUKUKİ BOYUT

Ev sahipleri, düşük kira bedeliyle oturan kiracıları tahliye etmek için farklı yöntemlere başvurmaya devam ederken, mahkemeler kiracı haklarını koruyan kararlar almaya devam ediyor. Hukuk uzmanları, "Çocuğum gelecek" gibi gerekçelerle yapılan tahliye taleplerinin daha sık denetlendiğini ve bu durumu kötü niyetle kullanan ev sahiplerinin tazminat ödemek zorunda kalabileceğini belirtiyor.

Kiracılar, tahliye kararlarına karşı tehir-i icra talebinde bulunarak süreci uzatabiliyor. Avukatlar, sürecin nasıl işlediğini ve hangi durumlarda tahliyenin durdurulabileceğini açıklayarak hem kiracıların hem de ev sahiplerinin hakları konusunda bilgilendirme yapıyor.

MAHKEMELERDEN FARKLI KARARLAR

Mahkemeler, kira sözleşmelerinin şartları ve ödenmeyen kira bedelleri gibi etkenleri dikkate alarak farklı kararlar verebiliyor. Hukuk uzmanları, kira sözleşmelerinin dikkatle incelenmesi gerektiğini ve kiracıların haklarını bilmelerinin önemli olduğuna vurgu yapıyor.

EV SAHİPLERİ İÇİN YENİ DÖNEM

Avukat Gizem Gonce'ye göre, tahliye davası açan ev sahiplerinin haklılığı mahkeme tarafından belirleniyor. Mahkeme, ev sahibinin haklı olduğuna kanaat getirirse kiracının yapmış olduğu masrafların kendisine ödenmesine karar verebiliyor. Ancak aksi durumda, kiracıdan masraf talep edilmesi mümkün olmuyor.

Ev sahipleri, tahliye kararını icra dairesinden hızlı bir şekilde alabiliyor. Ancak kiracılar, tahliye kararını durdurmak için tehir-i icra talebinde bulunarak süreci uzatabiliyor.

MECLİS’TE 7 BÖLGE 7 ESER COŞKUSU MECLİS’TE 7 BÖLGE 7 ESER COŞKUSU

HANGİ DURUMLARDA TAHLİYE MÜMKÜN?

Kiracının kirasını düzenli yatırmaması tahliye sebebi sayılıyor. Bunun dışında, "çıkın ben oturacağım, çocuğum gelecek" gibi beyanlarla kiracısını kandıran ev sahipleri tespit edilirse, kiracı 1 yıllık kira bedelini ve taşınma masraflarını ev sahibinden talep edebiliyor.

Avukat Emre Doğan ise tahliye kararlarıyla ilgili süreci açıklayarak, mahkemenin tahliye kararı vermesi durumunda kiracının, 3 aylık kira bedelini teminat olarak icra dosyasına yatırıp tahliyenin durdurulmasını talep edebileceğini belirtiyor. Ancak bu karar alınmadığı takdirde, icra dairesi tarafından tahliye işlemleri başlatılabiliyor.

Ev sahipleri tahliye için mahkeme kararının kiracıya tebliğ edilmesinin ardından 10 gün beklemek zorunda. Aksi halde yasal sürecin tamamlanmadığı gerekçesiyle tahliye gerçekleşmez.

Kanunlara göre tahliye nedenleri arasında, kira sözleşmesinin sona ermesi, kiracının kirasını ödememesi, yeni malikin konut ihtiyacı, 10 yıllık uzama döneminin tamamlanmış olması, iki haklı ihtar sebebinin mevcut olması ve kentsel dönüşüm gibi sebepler yer alıyor.

Kaynak: Haber Merkezi