İzmit'e bağlı kırsal Eseler Mahallesi'nde, geçmişi 200 yıl öncesine dayanan "Kaz Bayramı" etkinlikleri gerçekleştirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi ve mahalle sakinlerinin iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, kentin yöresel ve kültürel değerleri tanıtıldı.

Mahalle meydanında düzenlenen etkinlikte, ziyaretçilere geleneksel lezzetler arasında yer alan kaz eti, pilav, lokma, helva ve hoşaf ikram edildi.

ÇOCUKLARIN HAYAL GÜCÜ OYUNCAK MÜZESİ’NDE RENK BULACAK ÇOCUKLARIN HAYAL GÜCÜ OYUNCAK MÜZESİ’NDE RENK BULACAK

Programa katılan Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek, bu kültürel geleneğin uzun yıllar sürmesini temenni etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasının önemine vurgu yaptı.

Kaz Bayramı'nın, imece usulüyle dayanışmayı ve kışa hazırlığı simgelediğini belirten Büyükakın, "Bu gelenek, birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinden biri. Bugün de dayanışmaya ihtiyacımız var, yarın da olacak. Bu kültürün yaşatılması büyük önem taşıyor" dedi.

200 Yıllık Geleneğin İzinde

Her yıl ocak ayında kutlanan Kaz Bayramı’ndan iki gün önce, kazlar toplu halde kesilerek tüyleri ve içi temizleniyor. Bir gece dinlendirilen etlerin donan yağı alındıktan sonra, ertesi gün suya yatırılıyor. Bayram sabahı ise sudan çıkarılan etler şişlere dizilerek, içine bir miktar su eklenen tavalarla fırında pişiriliyor.

Savaş yıllarında dahi kesintiye uğramayan bu gelenek, bölge halkının çabalarıyla 200 yıldır yaşatılmaya devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi