Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sapanca’da düzenlenen Uluslararası Ekonomi Zirvesi’ne video mesaj gönderdi. Küresel ekonomideki gelişmeleri değerlendiren Şimşek, korumacılık politikalarının etkisine dikkat çekerek, “Son 15 yılda ticarette kısıtlayıcı tedbirler arttı. 2023’te bu kısıtlamalar, küresel finans krizinden önceki döneme göre 11 kat yükseldi. Bu durum, küresel büyümeyi olumsuz etkiliyor” dedi.
“ Türkiye Daha Dayanıklı”
Şimşek, Türkiye'nin küresel dalgalanmalara karşı benzer ülkelere kıyasla daha dayanıklı bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Bu dayanıklılığın iki temel sebebine işaret eden Şimşek, şunları söyledi:
“Birincisi, Türkiye ekonomisinin ihracata olan bağımlılığı görece düşük. Büyümemizin ana kaynağı iç talep. İkinci olarak, ihracatımızın büyük bölümü serbest ticaret anlaşması olan ülkelere yapılıyor. Bu da dış şoklara karşı avantaj sağlıyor.”
“Artan Borçluluk Küresel Risk”
Küresel ekonomideki borçlanma artışına da dikkat çeken Şimşek, dünya genelinde borcun milli gelire oranının yüzde 328’e ulaştığını söyledi. Türkiye’nin bu noktada da pozitif ayrıştığını belirten Şimşek, “Bizde bu oran yüzde 93. Bu, gelişmekte olan ülkeler ortalamasının oldukça altında” diye konuştu.
“ Enflasyon 10 Aydır Düşüyor”
Türkiye’nin ekonomik programında kararlı olduklarını vurgulayan Bakan Şimşek, enflasyonun 10 aydır gerilediğini ve dezenflasyon sürecinin devam edeceğini söyledi. Şimşek, “Makroekonomik istikrarı sağlamlaştırıyoruz. Enflasyonu tek haneye indirme, bütçede disiplin sağlama ve yapısal reformlarla verimliliği artırma hedefimiz var” dedi.
“Küresel Kriz, Türkiye İçin Fırsat Olabilir”
Dünya genelinde jeopolitik risklerin, borçlanma krizlerinin ve ticaret savaşlarının arttığını kaydeden Şimşek, Türkiye’nin bu süreçten fırsatlar çıkarabileceğini söyledi. “Küresel ekonomi zor bir dönemden geçiyor ama Türkiye, bu süreçte yapısal dönüşümle kalıcı refah sağlayabilir. Uyguladığımız program güçlü. İyimser olmak için ciddi nedenlerimiz var” ifadelerini kullandı.