BAYRAMDA MESAİ YAPANIN ÜCRETİ İKİYE KATLANIYOR

Resmi tatillerde çalışan kişilere ödenen bayram mesaisi, normal ücretin iki katı olarak hesaplanıyor. Aylık brüt maaş 30’a bölünüp günlük brüt tutar bulunuyor. Bu tutar 2 ile çarpılarak bayramda çalışan kişiye ekstra olarak ödeniyor. Yani bayram günlerinde çalışanlar için “çifte ücret” anlamına geliyor.

2025’TE ASGARİ ÜCRETLİNİN BAYRAM MESAİSİ NE KADAR?

2025 yılı için belirlenen brüt asgari ücret 26.005 TL. Bu da günlük brüt 866,85 TL’ye denk geliyor. Bu durumda Ramazan Bayramı’nda bir gün çalışan bir asgari ücretli, 1.733,70 TL ek ücret alacak. Bayramın 3.5 gün sürdüğü bu yıl, tüm günlerde çalışan biri toplamda 6.067,95 TL’ye kadar bayram mesaisi kazanabilecek.

BAYRAM ÜCRETİ KIDEM TAZMİNATINA EKLENİYOR MU?

Bayram günlerinde ödenen fazla mesai ücretleri, “ek gelir” statüsünde yer alıyor ve bu ödemeler kıdem tazminatına dahil ediliyor. Yani bayramda çalışmak sadece bugünü değil, gelecekteki tazminatı da etkiliyor.

YÖNETİCİLER VE KISMİ ÇALIŞANLAR UNUTULMADI

Üst düzey yöneticiler genellikle mesai ücreti alamasa da, resmi tatil günlerinde çalıştıklarını belgelemeleri durumunda bayram mesaisi alabiliyor. Kısmi zamanlı çalışanlarsa haftalık ya da aylık sözleşmelerine göre hesaplanan süre oranında bayram ücreti kazanıyor. Yani çalışan sürenin karşılığı olan günlük ücretin 2 katı onlara da ödenmek zorunda.

EŞİNE “ÇİNGENE” DİYEN KOCA KUSURLU BULUNDU EŞİNE “ÇİNGENE” DİYEN KOCA KUSURLU BULUNDU

BAYRAMDA ÇALIŞMA ZORUNLU MU?

İşveren, çalışanı resmi tatilde çalışmaya zorlayamaz. Çalışanın onayı olmadan bayramda çalıştırılması yasal değildir. Onay veren çalışan, yukarıda belirtilen şekilde mesai ücretine hak kazanır.

Kaynak: sozcu.com.tr

Kaynak: Haber Merkezi