Kocaeli Haber , Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) çatı katlarının betonarme binalar üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin basın açıklamasında bulundu. İnşaat Mühendisleri Odası’nın toplantı salonunda gerçekleşen açıklamada değerlendirmelerde bulunan İMO Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün şu ifadelere yer verdi:
“GÜVENLİ YAPILARDA İNSANLARIN YAŞAMASINI HEDEFLİYORUZ”
“İnsanlar tarih boyunca barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla güvenli yapılar inşa etmek için uğraşmıştır. Bu amaçla inşa edilen yapılar zamanla bir medeniyet göstergesi haline gelmektedir. Uygarlığın temel taşlarını projelendiren ve uygulayan en önemli meslek grubu inşaat mühendisleridir. İnşaat mühendisleri olarak, mühendislik bilinciyle inşa edilen sağlam ve güvenli yapılarda insanların yaşamasını hedefliyoruz.
“ YENİ YAPILACAK BİNALARI DA KONUŞMAMIZ GEREKMEKTE”
Kocaeli genelinde yapı stoğu ile ilgili çalışmaları Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi ortak iş birliğiyle gerçekleştiriyoruz. 1999 öncesi inşa edilen binalar incelendi. Şu anda çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Fakat eski binaları konuştuğumuz kadar yeni yapılacak binaları da konuşmamız gerekmektedir. Şehrimizde gözlemlediğimiz kadarıyla binaların daha güvenli hale getirilmesi için çatı katları ile ilgili düşüncelerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.
“EN BÜYÜK DÜZENSİZLİK SEBEBİ ÇATI KATLARIDIR”
Düzensizlikler yelpazesi geniş bir konudur. Yapılar için planda düzensizlik, düşeyde düzensizlik, katlar arası düzensizlik, irdelenmesi proje yapım aşamasında dikkat edilmesi, kontrol edilmesi gereken yapısal durumlardır. Bu durumların göz ardı edilmesi, yapılar için, can güvenliğini tehdit eden bir unsura dönüşmesinin önünü açmaktadır. Deprem bölgesi olmamıza rağmen 1999 gölcük depremi sonrası şehrimizde yapılar için en büyük düzensizlik sebebi olan çatı katlarıdır.

“BU DURUM STATİK PROJE AÇISINDAN OLDUKÇA TEHLİKE ARZ EDER”
Çatı katları mimari ve ticari kaygılar nedeniyle normal katlara göre oldukça farklı planlarla tasarlanmakta. Bu planların farklı olması da statik projelendirme sırasında binanın düşey elemanların sürekliliğini bozmaktadır. Bir binada taşıyıcı elemanların bir bütün olarak inşa edilmesi düşey düzensizlik durumunu ortadan kaldıracağı için o bina daha güvenli hale gelmiş olacaktır. Fakat ne yazık ki mimari projede yapılan planların bozulması istenmediği için inşa edilen birçok çatı katında alt kattan gelen kolonların hepsi çatı katlarında devam ettirilememektedir. Bu durum statik proje açısından oldukça tehlike arz eder hale gelmektedir.
“ŞEHRİMİZİN HER KÖŞESİNDE BU PROBLEMLERLE KARŞILAŞMAK MÜMKÜN”
Ayrıca çatı katları izolasyon, mülkiyet ve yapı güvenliği gibi sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Şehrimizin her köşesinde bu problemlerle karşılaşmak mümkündür. Maalesef günümüzde ticari kaygılar, can güvenliğini sağlayacak olan statik projelerin önüne geçmektedir. Her kurum ve kuruluşun, şahısların statik projelere gereken önemi vermesini istiyoruz. Zira olası bir büyük depremde 6 Şubat 2023’te büyük bir acıyla yaşadığımız o günler tekrar edecektir.
“ÇATI KATLARININ KALDIRILMASINI ÖNERİYORUZ”
Ülkemizde olan depremlerde edindiğimiz tecrübeler sonucu ilk hasar alan ve yıkılan yerler çatı katlarıdır. İMO Kocaeli olarak çatı katlarının kaldırılmasını öneriyoruz. Deprem doğal bir afettir, ancak kaliteli mühendislik ile güvensiz bir yapı olması mümkün değildir. Unutmayalım her can güvenli bir yapıda yaşamayı hak eder.”