İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Ali Akgün gazetemize yaptığı ziyaret sırasında Konya’da meydana gelen bina çökmesi ile ilgili farklı bir öneriyi gündeme getirdi. Akgün, yeni işyeri açanların binaların taşıyıcı sistemlerinde dekorasyon yaparken zarar verebildiğini belirterek bu konuda bir önlemi gündemi getirdi. Akgün, “ Konya’da üzücü bir olayı yaşadık. İki vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu nedenle yeni işyeri açma ruhsatı için başvuru yapan işyerlerine ruhsat verilirken, taşıyıcı sisteminde kontrol edilmesi durumunda üzücü olaylar meydana gelmez” diyerek önerisini dile getirdi.
140 BİN BİNA
Kocaeli’nin 17 Ağustos 1999 yılında acı bir tecrübe edindiğini belirten Akgün, “ 17 Ağustos depreminde acı bir tecrübe yaşadık. Bu nedenle Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, Kocaeli Üniversitemiz ile birlikte İnşaat Mühendisleri Odamız Kocaeli’de bir projeyi hayata geçirdik. Bu yaptığımız proje Türkiye’de ilk olmasının yanı sıra Japonya’da da bizleri bu projeyi anlatacak noktaya getirmiştir. Deprem ve kentleşme çok önemli. Yaptığımız bu çalışma ile Kocaeli’de 1999 öncesi 140 bin yapı tek tek kayıt altına alınmıştır. Bu raporumuzu Kocaeli Üniversitemize tasnifi için teslim ettik. Buna göre öncelikli projeleri büyükşehir belediyemiz hayata geçirecektir” dedi.
800 BİN KİŞİ
Başkan Ali Akgün, “Kocaeli’de 318 bin konutun % 45’i yani 140 bini 1999 yılı öncesinde yapılmış ve yaklaşık 800 bin insanımızı ilgilendirmektedir. Kentsel dönüşüm ile yeniden yapılandırma çalışmaları içinde yakın bir süreçte Erenler Ceditteki gibi yapılmasını bekliyoruz. Yine 6 Şubat depremini anma etkinlikleri kapsamında büyükşehir belediyemiz ile birlikte 6 Şubat tarihinde yürüyüş yolunda bir etkinliğe imza atacağız. Yine 3 Şubat tarihinde de TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ile birlikte Mimarlar Odası Tarihi binasında bir çalışmayı da yapacağız” diyerek sözlerine son verdi.