2025 YILI FİTRE VE FİDYE TUTARI BELLİ OLDU

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2025 yılı için fitre (sadaka-i fıtır) ve fidye tutarını 180 TL olarak belirledi. Bu miktar, bir kişinin günlük gıda ihtiyacını karşılayacak düzeyde hesaplandı. Ramazan ayı boyunca ya da bayram sabahına kadar bu ödeme yapılabiliyor.

THY'NİN İSTANBUL-ŞAM TARİFELİ UÇUŞLARINDA SEFER ARTIŞI THY'NİN İSTANBUL-ŞAM TARİFELİ UÇUŞLARINDA SEFER ARTIŞI

FİTRE VE FİDYE NEDİR, ARALARINDAKİ FARK NE?

Fitre, Ramazan orucunu tutabilen ve temel ihtiyaçlarının dışında yeterli mal varlığı bulunan Müslümanların, bayrama ulaşmanın şükrü olarak verdiği zorunlu sadakadır. Fidye ise, sağlık durumu ya da yaşlılık nedeniyle oruç tutamayan ve kaza etmesi mümkün olmayan kişilerin, her oruç günü için ödemesi gereken bedeldir.

Fidye ayrıca hac ya da umre sırasında yapılmayan bazı ibadetlerin telafisi için de verilebilir.

FİDYE KİMLER TARAFINDAN VERİLİR, KİMLERE VERİLİR?

Fidye, Kur’an-ı Kerim’in Bakara Suresi 184. ayeti uyarınca, oruç tutamayacak durumda olan kişiler tarafından ödenir. Yaşlılık, kronik hastalık ya da hamilelik/emzirme gibi durumlarda oruç tutamayanlar, her gün için bir fidye verir.

Şâfiî mezhebine göre, herhangi bir mazereti olmaksızın geçen Ramazan oruçlarını kaza etmeyenler, yeni Ramazan’a girdiklerinde bu oruçlar için hem kaza hem de fidye ile yükümlü olurlar.

FİTRE KİMLERE VERİLİR, KİMLERE VERİLMEZ?

Fitre yalnızca yoksul Müslümanlara verilebilir. Aşağıdaki kişilere fitre, fidye ve zekât verilmesi caiz değildir:

Anne, baba, dede, nine gibi üst soy (usûl),

Çocuklar ve torunlar gibi alt soy (fürû),

Eşler,

Aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip zenginler,

Babası zengin olan ergen çocuklar,

Müslüman olmayan kişiler.


Bunun dışında kalan kardeş, amca, hala, teyze, kayınvalide, kayınpeder gibi akrabalar fakirse fitre ve fidye alabilir.

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fitrenin vacip olduğu zaman, Ramazan Bayramı'nın birinci günüdür. Ancak fitreyi bayram sabahına kadar vermek daha faziletlidir. Bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilir.

Şâfiî mezhebine göre ise fitre, bayramın birinci günü gün batımına kadar verilmelidir. Aksi takdirde vaktinde verilmediği için günah işlenmiş olur. Ramazan’ın ilk günlerinden itibaren verilmesi ise caizdir.

KİMLER FİTRE VERMEK ZORUNDADIR?

Zekât verecek kadar mal varlığına sahip, temel ihtiyaçları dışında yeterli malı olan her Müslüman, kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler adına fitre vermekle yükümlüdür. Çocuklar adına da ebeveynler fitre vermelidir.

FİTRE VE FİDYE NASIL VE NEREYE VERİLİR?

Fitre ve fidyeler doğrudan ihtiyaç sahibi kişilere verilebileceği gibi, güvenilir yardım kuruluşları ve vakıflar aracılığıyla da ulaştırılabilir. Online ödeme seçenekleri de mevcuttur. Ancak verilecek kişilerin Müslüman ve fakir olması temel şarttır.

Muhabir: Uğur Ulusoy