Zeytinoğlu, Trump’ın seçim kampanyasında vaat ettiği üzere, ABD’ye yüksek gümrük duvarları uygulayan ülkelere karşı tarife artışlarını açıklayarak, özellikle Çin, Vietnam, Tayvan, Güney Kore ve Japonya gibi ülkeleri olumsuz etkilediğini söyledi. Türkiye içinse %10’luk bir vergi artışının öngörüldüğünü belirten Zeytinoğlu, bu durumun Türkiye’nin ABD pazarında bazı rakiplerine karşı avantaj sağlayabileceğini ifade etti. Özellikle tekstil sektöründe bu avantajın önemli olabileceğini vurgulayan Zeytinoğlu, çelik, alüminyum, bakır, bazı ilaçlar ve otomobil parçaları haricindeki sektörlerde %25’lik verginin devam edeceğini hatırlattı.

ABD TARİFELERİ REKABETİ ARTIRABİLİR

Zeytinoğlu, ABD pazarındaki rekabetin Çin gibi bazı ülkeler için azalma göstermesiyle birlikte, bu ülkelerin daha agresif ihracat stratejileri izleyerek Türkiye için AB gibi diğer pazarlarda rekabeti artırabileceğini belirtti. Şu anda ABD, Almanya’nın ardından Türkiye’nin ikinci büyük ihracat pazarı konumunda ve Türkiye'nin ABD pazarındaki düşük tarife avantajını kullanarak pazar payını artırması bekleniyor. Zeytinoğlu, ABD’ye yapılan ihracatın başlıca sektörlerini ise kimyevi maddeler, otomotiv, hazır giyim ve konfeksiyon, halı ile elektrik ve elektronik olarak sıraladı.

AB VE TRUMP’IN KARŞI KARŞIYA GELMESİ

Zeytinoğlu, AB’nin de Trump’ın tarifelerine karşı özellikle hedef alınan bir bölge olduğunu söyledi. Çelik ve alüminyuma %25, otomobil ve diğer ürünlere ise %20’lik ek gümrük vergisi uygulandığını belirten Zeytinoğlu, AB'nin bu tarifelere karşılık olarak çeşitli önlemler alacağını ve Türkiye’nin bu süreçte yeni fırsatlar yakalayabileceğini söyledi. AB ülkelerinin Türkiye’deki şirketlere yatırım yaparak ABD pazarına giriş sağlamayı düşünebileceğini vurgulayan Zeytinoğlu, bu stratejinin Türkiye’ye yönelik yatırım artışına yol açabileceğini belirtti.

TRUMP’IN POLİTİKALARI DOLARI VURDU TRUMP’IN POLİTİKALARI DOLARI VURDU

GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLENMELİ

Zeytinoğlu, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin artık ticari kaygıların ötesinde stratejik bir zorunluluk haline geldiğini ifade etti. Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılması adına önemli adımlar atıldığını belirten Zeytinoğlu, Gümrük Birliği’nin kamu alımları, hizmet ticareti ve tarımı içerecek şekilde genişletilmesinin ABD politikalarının olumsuz etkilerini telafi edebileceğini söyledi.

KÜRESEL ETKİLER VE ENDÜSTRİ İÇİ TİCARET

Son olarak Zeytinoğlu, Trump’ın tarifelerinin küresel ticaret üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Endüstri içi ticaretin öneminin arttığını ve bir ürünün üretim süreçlerinin farklı coğrafyalarda gerçekleştirildiğini belirten Zeytinoğlu, ticaretin karmaşıklaştığını ve Trump’ın tarifelerinin bu karmaşıklığı artırarak maliyetleri yükselteceğini, bunun da rekabetçiliği olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Zeytinoğlu, Türkiye’nin bu süreçte stratejik adımlar atarak küresel ticaretin değişen dinamiklerinden faydalanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi