Eğitim

YÖK BAŞKANI AÇIKLADI; MESLEK YÜKSEKOKULLARI SİL BAŞTAN DEĞİŞİYOR

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, meslek yüksekokullarında köklü değişikliklerin yolda olduğunu açıkladı.

Abone Ol

Erol Özvar, organize sanayi bölgelerinde meslek yüksekokulu programlarının sektörün ihtiyaçlarıyla uyumlu hale getirildiğini ve MYO'larda yeni modellerin hayata geçirileceğini belirtti.

"HEDEFİMİZ YENİ MYO MODELLERİNİ HAYATA GEÇİRMEK"

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, YÖK Başkanı Özvar, "Hedefimiz, sektör temsilcileriyle birlikte tüm meslek yüksekokulu programlarını ve müfredatlarını iş dünyasının beklentilerine uygun hale getirmek ve öğrencilerin daha fazla uygulama odaklı eğitim aldığı yeni MYO modellerini hayata geçirmektir" dedi. Özvar, dijital ve yeşil beceri ağırlıklı tematik MYO modellerinin geleneksel MYO’ların yerini alacağını vurguladı.

DİJİTAL VE YEŞİL BECERİLERE ODAKLANILACAK

YÖK Başkanı Özvar, yeni dijital meslekler arasında yazılım ve yapay zeka tabanlı alanların en fazla talep gören kariyer yolları olduğunu belirterek, " 2024 yılında 17 yeni ön lisans ve lisans programı, 20 üniversitede 70’i aşkın sayıda açıldı. 2025 yılında bu programların sayısını artırmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Özvar, bu programların Türkiye’nin dijital beceri açığını kapatmada önemli rol oynayacağını söyledi.

Ayrıca, sağlık ve tarımda dijital teknolojiler ile yeşil dönüşüm odaklı programların açılması için çalışmaların sürdüğünü belirten Özvar, siber güvenlik alanında da insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla yeni programlar geliştirdiklerini kaydetti.

MYO'LARIN MÜFREDATLARI DEĞİŞECEK

Meslek yüksekokullarındaki programların ve müfredatların gözden geçirileceğini açıklayan Özvar, öğrencilerin daha fazla uygulama odaklı eğitim almasını sağlayacak modeller üzerinde çalışıldığını ifade etti. Sektörün beklentilerini karşılamak için tematik MYO’ların destekleneceğini ve yeni becerilerin kazandırılması amacıyla gerekli adımların atıldığını belirtti.

REKTÖRLERE MYO'LARA DAHA FAZLA ÖNEM VERME ÇAĞRISI

Özvar, üniversite rektörlerine meslek yüksekokullarına daha fazla önem vermeleri çağrısında bulunarak, "Rektörlerimiz, ayda en az birkaç kez meslek yüksekokullarını ziyaret etmeli ve çalışmaları yerinde incelemelidir. Bu programların kalite standartlarını ve eğitim seviyesini yakından takip etmelidir" dedi. Özvar, MYO programlarının akreditasyon çalışmalarının başlatılmasını da istedi.

OSB-MYO’LARA 64 MİLYON TL EĞİTİM DESTEĞİ

YÖK Başkanı Özvar, organize sanayi bölgelerinde kurulan meslek yüksekokullarında imalat, lojistik ve bilişim alanlarına yönelik belirlenen 32 ön lisans programına eğitim desteği verildiğini açıkladı. 2024 yılında OSB içinde kurulan 17 MYO’da öğrenim gören 5.623 öğrenci için toplam 64 milyon 500 bin TL eğitim desteği sağlandığını belirtti. Özvar, OSB-MYO mezunlarının istihdam oranının %78’e ulaştığını ve bunun en önemli sebeplerinin sektöre uygun müfredat ve uygulamalı eğitim olduğunu söyledi.

STANDARTLARI KARŞILAMAYAN MYO’LARA DESTEK KESİLECEK

Meslek yüksekokullarının yıllık değerlendirmeye tabi tutulacağını açıklayan Özvar, standartları karşılamayan MYO’lardan desteklerin geri çekileceği uyarısında bulundu. Ayrıca, seçmeli derslerde öğretim üyesi ihtiyacının karşılanması için sektör temsilcilerinin ders vermesine yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

STAJ VE UYGULAMA İMKANLARI ARTIRILACAK

Özvar, öğrencilerin staj ve iş yeri uygulama imkanlarının artırılacağını belirterek, "İş gücü piyasalarında istihdamı kolaylaştırmak amacıyla staj sürelerinin genişletilmesi ve çeşitlendirilmesi için destek vereceğiz. OSB’lerdeki MYO uygulamaları bu konuda önemli bir örnek teşkil ediyor" dedi.