Yılbaşı gecesi, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, lezzetli yemeklerin tadını çıkardığımız özel bir an. Bu güzel geceyi dengeli geçirmek hem ertesi gün kilo sorunlarının önüne geçecek hem de gecenin keyifli geçmesini sağlayacak.
Yılbaşı yemeğine kadar aç kalmak, sofrada kontrolü kaybetmenize yol açabilir. Güne dengeli bir kahvaltı ile başlayın ve ara öğünlerinizi atlamayın. Yılbaşı yemeklerini siz hazırlıyorsanız sürekli tadım yapmaktan kaçının.
Dengeli Bir Tabak Hazırlayın:
Yılbaşı menüsünde denge çok önemli.
Tabağınızın:
- Yarısını zeytinyağlılarla, salatalarla
- 1/4 ünü köfte, tavuk ızgara, balık ızgara gibi protein kaynağı ile
- 1/4 ünü pilav, patates püresi, humus, ekmek gibi karbonhidratla oluşturabilirsiniz.
Yemek öncesi veya sonrasında tüketilen cips ve trans yağlı atıştırmalıklar yerine, taze sebzelerle hazırlanmış parmak atıştırmalıklar, labneli atıştırmalıklar, humus, guacamole gibi sağlıklı atıştırmalıkları deneyin. Kavrulmuş kuruyemiş yerine çiğ olanları tercih edin.
Tatlıyı tamamen reddetmek zorunda değilsiniz, ancak porsiyon kontrolü önemli. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları veya kabak tatlısı, ayva tatlısı gibi meyveli dondurmalı hafif tatlıları tercih edin.
Alkol tüketiminde ölçülü olmak önemli. Alkolün 1 gramının 7 kalori olduğunu daha öncede duymuştunuz değil mi? Yağın 1 gramı ise 9 kaloridir bu da demek oluyor ki alkol aldığımızda neredeyse yağ içmişiz gibi kalori alıyoruz vücudumuza. Alkol diüretik etkisiyle vücuttan su atımına neden olur. Alkol alınan günlerde ve ertesi gün bol su tüketin ve C vitamini almaya özen gösterin.
Yemekleri veya alkolü çok kaçırdıysanız ertesi gün sebze yemekleri, salata ve bol su ile dengelemeye çalışabilirsiniz.
Yılbaşı sadece bir gün; tadını çıkarın ama dengede kalmayı da unutmayın.
Mutlu ve sağlıklı bir yıl dilerim.