Türkiye, 2025 yılının ilk çeyreğinde, bal ihracatında önemli bir artış kaydetti. Türkiye'nin önemli üretim ve ihraç ürünleri arasında yer alan bal, 33 farklı ülkede alıcı buldu. Geçen yılın aynı dönemine göre bal ihracatı, yüzde 26 oranında bir artışla 10 milyon 128 bin 829 dolara yükseldi.

İHRACAT MİKTARI YÜZDE 46 ARTTI

2024 yılı ocak-mart döneminde 8 milyon 44 bin 650 dolar olarak kayıtlara geçen bal ihracatı, bu yılın aynı döneminde 10 milyon doları geçti. Aynı dönemde bal ihracatının miktarı da yüzde 46 artarak 2 bin 69 tondan 3 bin 14 tona ulaştı. Bu gelişme, Türk balının uluslararası pazarda daha fazla talep gördüğünü gösteriyor.

SAHİBİNDEN.COM "KARBON NÖTR E-TİCARET PLATFORMU" OLDU SAHİBİNDEN.COM "KARBON NÖTR E-TİCARET PLATFORMU" OLDU

EN FAZLA İHRACAT ABD, ALMANYA VE BİRLEŞİK KRALLIK'A

En fazla bal satışı yapılan ülkeler sırasıyla ABD, Almanya ve Birleşik Krallık oldu. Türkiye, 2025’in ilk çeyreğinde ABD’ye 4 milyon 9 bin 720 dolarlık, Almanya’ya 2 milyon 156 bin 645 dolarlık ve Birleşik Krallık’a 760 bin 968 dolarlık bal sattı. Ayrıca, geçen yılın aynı döneminde bal satışı yapılmayan Slovenya, Bangladeş, Polonya, Libya ve İzlanda gibi yeni pazarlara da ihracat gerçekleştirildi.

“BAL İHRACATINDAKİ ARTIŞ SEVİNDİRİCİ”

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, bal ihracatındaki artışı değerlendirdi. Kalyoncu, balın Türkiye'nin önemli üretim ve ihraç ürünleri arasında yer aldığını belirterek, "Bal ihracatındaki artış, sektör adına sevindirici bir gelişmedir. Ürün, uluslararası pazarda her geçen gün daha fazla talep görmekte. Özellikle yüksek alım gücüne sahip ABD, Almanya ve Birleşik Krallık gibi pazarlarda sağlanan artışlar önemli." dedi.

Kalyoncu, yeni pazarlara yapılan ihracatın da dikkat çekici olduğunu vurguladı: “Slovenya, Bangladeş, Polonya, Libya ve İzlanda gibi yeni pazarlara ihracat yapılması, Türk balının çeşitlenen dış pazar potansiyelini gözler önüne seriyor. Önümüzdeki dönemde hedefimiz, pazar çeşitliliğimizi daha da genişleterek ihracat rakamlarını sürdürülebilir şekilde artırmak ve katma değeri yüksek ürünlerle ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamaktır.”

KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER ÜRETMEK, PAZAR PAYINI ARTIRIR

Kalyoncu, katma değeri yüksek ve markalı ürünler üretmenin önemine dikkat çekerek, “Katma değeri yüksek ve markalı ürünler üretmek, pazar payımızı daha da artıracaktır. Türk balının marka bilinirliğinin artması, ihracatın sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi