Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Çin menşeli ürünlerin Türkiye pazarında yarattığı etkileri değerlendirerek, yurtdışından yapılan bireysel alışverişlerde uygulanan vergi muafiyet limitinin 22-23 Euro seviyesine kadar düşebileceğini açıkladı.
"ÇİN PİYASAYI ALLAK BULLAK ETTİ"
Perakende Zirvesi 2025 kapsamında düzenlenen "Ticaret Savaşları Türkiye’yi Nasıl Etkileyecek?" başlıklı oturumda konuşan Gültepe, Çin’in e-ticaretteki gücünün Türk üreticileri zor durumda bıraktığını belirtti. Gültepe, "Çin’in 50 milyar dolarlık e-ihracatı var. Bu markaların Türkiye’ye gelişi piyasayı bozuyor. Bakanlık da bu konuda oldukça hassas. Mevcut vergi muafiyet limiti piyasayı korumakta yetersiz kalıyorsa, bu tutar 22-23 Euro seviyelerine çekilebilir" dedi.
"ÜRETİCİ OLARAK BİZ BU FİYATA MAL GETİREMEYİZ"
Söz konusu fiyat seviyesinin üretici açısından sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Gültepe, "Biz üretici olarak o fiyatlara ürün getirip satsak, çok daha fazla satış yaparız. Ancak böyle bir fiyat yapısının mümkün olması şaşırtıcı olurdu. Bu durum, yerli üreticinin rekabet gücünü ciddi şekilde etkiliyor" diye konuştu.
TEŞVİKLERİN SINIRINA GELİNDİ
İhracat ve üretim maliyetlerine de değinen Gültepe, en büyük ihracat artışının savunma sanayiinde gerçekleştiğini söyledi. Ancak tekstil ve ayakkabı gibi emek yoğun sektörlerde ciddi zorluklar yaşandığını belirtti. Gültepe, "Kur ve enflasyonun paralel gitmesi sağlıklı sonuçlar doğurur. Ancak artık teşviklerle gidilecek fazla bir nokta kalmadı. Dolar bazında pahalıysanız teşvikler de sizi kurtarmaz" değerlendirmesinde bulundu.
HAMMADDE SORUNU REKABETİ ZORLUYOR
Hammadde temininde yüksek vergilerin sorun yarattığını ifade eden Gültepe, "Türkiye'nin mamul mü yoksa hammadde mi satmak istediğine karar vermesi gerekiyor. Eğer mamul satacaksak, hammaddeye dünya fiyatlarıyla ulaşmamız şart. Aksi halde, kg başına ihracatta yıllardır aşamadığımız 1,5 dolar seviyesinde kalmaya devam ederiz" dedi.
YURTDIŞINDA ÜRETİM MECBURİYET HALİNE GELDİ
Gültepe ayrıca, Türkiye’deki üretim ve maliyet dengesinin sağlanamaması durumunda, firmaların yurtdışında üretim yapmaya mecbur kaldığını belirtti. "Fiyatlar rekabetçi olsa kimse yurtdışına gitmez. Ancak maliyetler yüksek olunca, özellikle hazır giyim gibi sektörlerde üretim gücü kayboluyor" ifadelerini kullandı.
2024’TE BÜYÜK DEĞİŞİKLİK YAŞANMIŞTI
2024 yılında alınan kararla, yurtdışından posta veya hızlı kargo yoluyla getirilen ürünlerdeki gümrüksüz alışveriş limiti 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürülmüştü. Ayrıca Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ürünlerde vergi oranı yüzde 18’den yüzde 30’a, AB dışı ülkelerden gelenlerde ise yüzde 30’dan yüzde 60’a çıkarılmıştı. Yeni düzenlemeyle birlikte bu limitin 22 Euro seviyesine kadar düşürülmesi gündemde.