Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKON) yetkilileri, tüketicilerin son dönemde artan şikayetlerini değerlendirdi. Habersiz iptaller, yüksek fiyatla yeniden satışlar, aldatıcı görseller, geç teslimatlar, kargo sorunları ve yanıltıcı indirimler gibi konular tüketicilerin en çok şikayet ettiği başlıklar arasında yer alıyor. Ayrıca, kartlı ödemelerden alınan komisyonlar, özel okul ücretleri, kira artışları ve restoranlardaki servis ücretleri de yoğun şikayetlere neden oluyor.
AYIPLI MAL VE HİZMETLER İLK SIRADA
Tüketicilerin en çok şikayet ettiği konuların başında ayıplı mal ve hizmetler geliyor. Bunu GSM abonelikleri, yanıltıcı indirimler, taklit ve tağşiş gibi sorunlar izliyor. TÜKON Genel Başkan Vekili Aziz Koçal, ayıplı ürün şikayetlerinde ayakkabıların öne çıktığını belirtirken, aboneliklerde en çok GSM operatörlerine yönelik şikayetlerin geldiğini ifade etti. 2024 yılında kargolardan gelen şikayetlerin de arttığına dikkat çeken Koçal, tüketicilerin sipariş ettikleri ürünlerin haber verilmeden iptal edilmesi, daha yüksek fiyatla yeniden satışa sunulması, ürünlerin sitedeki görsellerle uyuşmaması veya kalitesiz/ayıplı ürünlerin teslim edilmesi gibi konularda şikayetlerde bulunduğunu söyledi.
E-TİCARET VE KARGOLAR BAŞTA
Bu yılın ilk iki ayında e-ticaret platformları, GSM operatörleri ve kargolara yönelik şikayetlerin devam ettiğini belirten Koçal, tüketicilerin hakları konusunda bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı. Tüketicilerin yaptıkları her alışverişte mutlaka makbuz, fatura gibi belgeleri saklamaları gerektiğini hatırlatan Koçal, elektronik ürünlerde yetkili servislere kurulum yaptırılması gerektiğini söyledi.
SİTE AİDATLARI DA ŞİKAYET KONUSU
TÜKONFED Başkan Vekili İbrahim Güllü ise tüketici şikayetlerinde geçen yıla göre artış olduğunu belirterek, "Ürün ve hizmet yelpazesinin genişlemesinin yanında tüketicinin hak arama bilincinin gelişmesi, şikayet yolları ve başvuruların kolay ve ücretsiz olarak e-devlet üzerinden yapabilmesi önemli etken olmuştur." dedi. Hakem heyetlerine ve Alo 175'e yapılan şikayetler incelendiğinde tüketicilerin ayıplı mal ve hizmet mağduriyeti yaşadığını söyleyen Güllü, bu yılın ilk iki ayında apartman ve site aidatlarıyla ilgili şikayetlerin de arttığını ifade etti.
PERAKENDE TİCARET ŞİKAYETLERİN ODAĞINDA
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz de Ticaret Bakanlığı verilerine göre, başvuruların büyük çoğunluğunun perakende ticaret sektöründen geldiğini hatırlattı. Tüketicilerin çoğunlukla "ayıplı mal" ve "ayıplı hizmet" konularında tüketici hakem heyetlerine başvurduğunu söyleyen Deniz, tüketicilere hak aramaktan vazgeçmemeleri çağrısında bulundu.