Gazetemize yapmış olduğu ziyarette açıklamalarda bulunan AK Parti İzmit Belediye Başkan Adayı Muharrem Tutuş, “İzmit Belediyesi’ndeki işçi sayısının 2 bin 500’e yaklaştığı söyleniyor” diye konuştu. “Önümüzdeki süreçte İzmit Belediyesi ya maaş ödeyemez duruma gelecek bu çok net” diyen Tutuş, “Belediye başkanı olduktan sonra enkaz devraldık, belediye ölmüş, bitmiş bu muhabbete gerek yok. Ben bile bile aday oldum en nihayetinde” şeklinde konuştu.

AK Parti İzmit Belediye Başkan Adayı Muharrem Tutuş gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Akçaalan ve Yazı İşleri Müdürümüz Gülşah Yücel Ay’ı ziyarette etti. Tutuş ziyaret kapsamında 31 Mart yerel seçimlerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Saha çalışmaları, yapılan anketler, seçim beyannamesi içinde yer alacak projeler gibi birçok önemli konuya değinen Tutuş, İzmit Belediyesi’nin işçi sayısının 2 bin 500’e yaklaştığını söyledi.

“İZMİT BELEDİYESİ’NDEKİ İŞÇİ SAYISININ 2 BİN 500’E YAKLAŞTIĞI SÖYLENİYOR”

İçinden geçtiğimiz dönem her ne kadar inanılmaz, popülizmin tavan yaptığı bit dönem olmuş olmuş olsa bazı gerçeklere bakmamız lazım. Mesela şöyle ki, normal şartlarda bakıldığında İzmit Belediyesi’nin açıklamış olduğu bir maaş skalası vardı. Şimdi yine mevcut işçilerle alakalı önümüzdeki süreçte Büyükşehir’e göre ayarlayacağız, ezdirmeyeceğiz diye hikayeler duyuyorum. Bu rakamlara geldiğinde şu an bizim duyduğumuza göre İzmit Belediyesi’ndeki işçi sayısının 2 bin 500’e yaklaştığı söyleniyor. Ön seçimde alınan işçiler sonrasında alınanlar ve hala da işçi alımının devam edildiği söyleniyor. Nevzat Bey 2019’da ayrıldığında benim bildiğim Bin 300’e yakın işçi vardı. Sonrasında atılanlar, ayrılanlar, işi bırakanlar falan bine düşmüş olsa emekli olanlar yani 2023 sonunda bin 800’dü diye biliyorum. Ama sonrasında ön seçim ve şimdiki süreçlerde 2 bin 500’e yaklaştığı söyleniyor.

“İZMİT BELEDİYESİ YA MAAŞ ÖDEYEMEZ DURUMA GELECEK YA DA SADECE MAAŞ ÖDEYEBİLECEK”

Şimdi ben bakıyorum böyle ortalama bir maaş hani büyükşehir ayarında falan söyleniyor ya bunun giydirilmiş maaşı, tazminatı, sosyal haklarını yan yana koyduğumuzda bu bir kişinin brüt olarak belediyeye maliyetinin 50 bin, 60 binlere geldiğini gösteriyor. Bir kişinin maaşını 2 bin 500 ile çarptığımız da aylık toplam personel maliyetini bulunuyoruz. Bunu da 12 ile çaptığımızda yıllık bütçeye geliyor. Personel maliyeti neredeyse İzmit Belediyesi’nin yıllık bütçesi 2. 25 Milyar 2024 yılında. Sosyal haklarını falan koyduğumuzda bu maaşları belediye ödediğinde bütçeye zaten başka para kalmıyor. Şu anda belediye bu durumda. Bu şu demek önümüzdeki süreçte İzmit Belediyesi ya maaş ödeyemez duruma gelecek bu çok net. Ya da sadece maaş ödeyip başka hiçbir iş yapmayacak. Bu önümüze koymamız gereken bir tablo.

“ÇALIŞAN İNSANLARI BEN İŞTEN ATAMAM”

Bu insanlar bir şekilde işe alınmış. Ben bunu ısrarla her yerde söylüyorum. Belediyede çalışan, emek veren gayret eden ben çalışacağım, çalışıyorum başkanım deyip de çoluk çocuğunu geçindirmeye çalışan insanları ben işten atamam. Ama bilmeden bunu söylüyorum, bilmiyorum belki hiç yok, belki de çok var. İşe gelmiyorsa, yatıyorsa, kart basıp gidiyorsa, hiçbir iş tanımı yoksa bunu da kentte yaşayan insanların maaşlarından, vergilen kesilen paraları da onlara ödeyemem. Bunlara bakacağız. Ne kadardır bilmiyoruz işin doğrusu.

“İZMİT BELEDİYESİ’Nİ YÜRÜYEBİLİR HALE GETİRECEĞİZ”

Ama mevcut böyle bir tablo var İzmit’te. Dolayısıyla bir kere bizim geldiğimizde bu milleti doğrudan söylendiğinde ilgilendiren bir şey gibi gözükmese de İzmit Belediyesi’nin mali tablolarını düzeltmemiz lazım. İlk iş bu. İzmit Belediyesi’ni ekonomik olarak önümüzde ki süreçte maaş ödeyemez bir dönem bekliyor. Bu çok net. Bunu ya gelir arttırarak sağlarsınız ya da burada ilçe belediyesi, Büyükşehir Belediyesi veya ilgili yapacağınız yatırımlarla ilgili bakanlıklarla yapılabilecek protokollerle belli bir dönem İzmit Belediyesi biraz yürüyebilir hale gelene kadar birçok işte protokoller yaparak ilerleyebilir. Ya da bir şekilde kaynak üretilerek İzmit Belediyesi’ni yürüyebilir hale getireceğiz.

“KALABALIĞI AZALTMAMIZ LAZIM AMA SÜRGÜN MANTIĞIYLA DEĞİL”

Bir şöyle bir sorun var. Bir odada 2 kişi çalışır ama odaya 15 kişi koyarsanız o çalışan iki kişi de çalışamaz. Bir de böyle bir problem var. Bu manada bunu da nasıl çözeriz diye düşünüyoruz. Bu kalabalığı dağıtmamız, yok etmemiz lazım. Bunun içinde farklı yollar bakıyoruz. Gezerken not aldığımız bir şey var. Okullarımızın özellikle, okul aile birliklerimizin personel çalıştırmakta güçlük çektiğini, dolayısıyla personel ihtiyaçlarının olduğunu ısrarla konuşuluyor. Bunu Mille Eğitim ile de görüştük. Bu bizi yoracak bir sayı değil. 150 civarında okul var. Her okula bir personel verelim dedik önümüzde ki süreçte. Okulun temizliği, çevre temizliği gibi. Sonuçta bizim çocuklarımıza hizmet etmiş olacaklar. Bunun gibi birkaç bir şey daha bulup belediyede ki kalabalığı da azaltmamız lazım ama bunu sürgün mantığıyla değil. Kötülüğü bir kenara bırakacağız. Bunu gönüllülük esasına göre yapalım dedik. Arzu eden illa çıkar. Bunun gibi birkaç proje daha geliştirip bu ataleti de ortadan kaldırmak lazım.

“ENKAZ DEVRALDIK, BELEDİYE ÖLMÜŞ, BİTMİŞ MUHABBETİNE GEREK YOK”

İşçilerin bazılarıyla görüştük. ‘Başkanım biz çalışmaktan itina etmiyoruz, çalışırız da işe gidemiyoruz’ diyorlar. Niye diye sorduğumda ‘4 kişilik pikaba 13 kişi binmek zorunda kalıyoruz’ diyorlar. Böyle bir ortam var şu anda. Bu manada süreç kötü. Geldiğimizde gerçekten bunları toparlamamız lazım. Bunu bugün söylüyorum ama belediye başkanı olduktan sonra enkaz devraldık, belediye ölmüş, bitmiş bu muhabbete gerek yok. Ben bile bile aday oldum en nihayetinde. Gelip buraya seçilip sonra iş çıkaramayıp beceriksizliğin faturasını, işçi sayısına, mali tablolarına ya da dediğim gibi enkaz muhabbetini asla yapmam. Burası bize sürpriz gibi karşımıza çıkmadı. Ben zaten 5 yıldır meclis üyesiyim. Bu tabloları, bu durumu bile bile aday oldum.”