Bugün Kocaeli Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Gülşah Yücel, Kocaeli’nin tanınan ismi ve İZAYDAŞ’ın mimarı Sefa Sirmen’e koku meselesini sordu. Sirmen, “Fakat depolamayı yaparken tekniğine uygun yapacaksın. Biz görevimiz süresinde onu doğru yaptık” diyerek mevcut İZAYDAŞ yönetimini eleştirdi. 

Kocaeli’nin en çok gündemi olan çöp meselesini İZAYDAŞ’ın mimarı Sefa Sirmen’e sorduk. Bugün Kocaeli Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Gülşah Yücel’in sorularını yanıtlayan Sefa Sirmen, İZAYDAŞ konusunda dikkat çeken açıklamalar yaptı. İZAYDAŞ’ın çalışma yöntemine yönelik önemli uyarılarda bulunan Sirmen, “Sınırlarımızın en ucuydu orası. Yerleşim yoktu. Bomboştu. Ben o zaman İzmit Büyükşehir Belediye Başkanıydım. Fakat depolamayı yaparken tekniğine uygun yapacaksın. Biz görevimiz süresinde onu doğru yaptık. Bidonlarla bacalar yaptık. Bacalarla gazı çıkarttık. Biyogaz elde ettik. Elektrik ürettik. Bu depolamayı hatasız bir şekilde yaptık. Eğer depolamayı hatalı yaparsan koku yapar” ifadelerini kullandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın konuyla ilgili yeni bir tesisi de gündeme getirdi. Size göre Alikahya’nın İZAYDAŞ sorunu nasıl çözülür?

“İZAYDAŞ’ın hiçbir sıkıntısı olmaz. İZAYDAŞ projesi Almanya’dan alınmış bir projedir. Benim aldığım bir projedir. Bizzat o günkü meclis üyeleri ile beraber giderek yerinde incelediğimiz bir projedir. Projeleri araştırmıştık. Bizim kentimize de çok uygundu. Bu proje orada şehrin göbeğinde. Çöp dökme alanları dolduktan sonra üzerini toprakla örtüyor ve biçimlendiriyor. Ne koku var ne başka bir şey var.”

“DEPOLAMAYI HATALI YAPARSAN KOKU YAPAR”

“Fakat depolamayı yaparken tekniğine uygun yapacaksın. Biz görevimiz süresinde onu doğru yaptık. Bidonlarla bacalar yaptık. Bacalarla gazı çıkarttık. Biyogaz elde ettik. Elektrik ürettik. Bu depolamayı hatasız bir şekilde yaptık. Eğer depolamayı hatalı yaparsan koku yapar. Ama Avrupa’da ben meclis üyeleri ile dolaştım. Doldurdukları, park yaptıkları yerleri gördük. Depo olarak döktükleri yerleri gördük. Ne koku var ne başka bir şey var.”

“850 DÖNÜM YER BULMAM GEREKİYORDU”

“Şimdi oraya Gölcük’ten, Karamürsel’den çöp geliyor. Yer seçimi olarak Alikahya’ya denk gelmiş olması tamamen o günkü şartlardan. Sınırlarımızın en ucuydu orası. Yerleşim yoktu. Bomboştu. Ben o zaman İzmit Büyükşehir Belediye Başkanıydım. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı değildim. İmkanlarım bu kadar geniş değildi. 850 dönüm yer bulmam gerekiyordu. Parayla alamazsın. Orası ormana ait bir yerdi. Biz orayı 49 yıllığına kiraladık ve öyle yaptık.”

“KAÇ YILDIR İKİNCİSİNİ YAPMAYA ÇALIŞIYORLAR”

“İZAYDAŞ’ın koku yapmaması lazım. Şu anda nasıl depoladıklarını bilmediğim için bir şey diyemiyorum. Ama başında iyi bir yönetici olduğunu duyuyorum. Araştırmak lazım. Çünkü koku yapmaz. Eskiden bu çöpler denize dökülüyordu. İzmit’in tamamı kokuyordu. Outlet’in olduğu yere ben belediye başkanı olana kadar çöp dökülüyordu. Ben geldikten hemen 2 ay sonra çöplüğü kaldırdım. 8 ayda da o projeyi tamamladım. Kaç yıldır ikincisini yapmaya çalışıyorlar. Ne yer seçimi yapabildiler ne de başlayabildiler. Zamanı geliyor.”

“KANDIRA’YA GÖTÜRDÜĞÜNÜZ ZAMAN DİĞER BELEDİYELERE KÖTÜLÜK YAPMIŞ OLUYORSUNUZ”

-Zaman zaman bu konu için Kandıra bölgesi de gündeme taşınıyor. Sizce Kandıra bu proje için uygun mu?

“Merkezi yer olması lazım. Kartepe, Gebze, Karamürsel ortasında bir yer bulman lazım. Herkes çöpünü, atığını götürürken mesafe ona göre olmalı. Mesafe uzadıkça maliyet artıyor. Dolayısı ile Kandıra’ya götürdüğünüz zaman diğer belediyelere kötülük yapmış oluyorsunuz.”