Yaklaşan Ramazan ayı öncesinde Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı İsmail Şalgam, sosyal medya üzerinden önemli bir uyarıda bulundu. Her yıl Ramazan öncesi bazı büyükbaş hayvancılık işletmelerinde ve ahırlarda kaçak hayvan kesimi yapıldığını belirten Şalgam, vatandaşları bu tür kaçak kesim etlerini satın almamaları konusunda uyardı.

KAÇAK KESİMİN TEHLİKELERİNE DİKKAT!

Şalgam, kaçak kesimlerin yasalara aykırı olduğunu ve bu tür kesimlerin veteriner kontrolü olmadan gerçekleştiğini vurguladı. Ahırlarda kesilen hayvanların sağlık kontrollerinden geçmediğini ifade eden Şalgam, şu önemli noktalara dikkat çekti:

Kaçak kesilen hayvanlar tüberküloz, brusello ve benzeri tehlikeli hastalıkları taşıyabilir.

Bu etler kemikli veya kemiksiz olarak mahalle aralarında poşetler içinde satılmaktadır.

Vatandaşlar, bilinçsizce aldıkları kaçak kesim etleriyle kendi sağlıklarını riske atmaktadır.

KASAPLARA ÖNEMLİ UYARI: KAÇAK ETİ KIYMA ÇEKMEYİN!

Şalgam, kasap esnafına da seslenerek, dışarıdan getirilen kaçak etleri kıyma çekmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Odaya gelen şikayetlerin yanı sıra, bazı kasap dükkanlarına kaçak kesilen etlerin kıyma çektirilmek üzere getirildiğini belirten Şalgam, kasapların bu tür talepleri kesinlikle geri çevirmesi gerektiğini söyledi.

"ETLERİNİZİ KASAPLARDAN ALIN!"

Vatandaşlara güvenilir ve sağlıklı et tüketmeleri için tavsiyelerde bulunan Şalgam, şunları ekledi:

KİLOLARINIZIN SEBEBİ UYKUSUZLUK OLABİLİR! KİLOLARINIZIN SEBEBİ UYKUSUZLUK OLABİLİR!

"Kesimi yalnızca veteriner kontrolünde yapılan ve onaylı mezbahalarda gerçekleştirilen hayvanların etlerini satın alın.

Et alırken kasap esnafını tercih edin, mahalle aralarında poşet içinde satılan etlerden uzak durun."


Şalgam’ın açıklamaları, Ramazan öncesi kaçak kesime karşı denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Yetkililerin bu tür kaçak kesimlere karşı denetimlerini artırması beklenirken, vatandaşlara da dikkatli olmaları çağrısında bulunuldu.

Muhabir: Merve Agşahin