Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye Aralık 2024’te yüzde 44,4’lük enflasyon oranıyla OECD ülkeleri arasında zirvede yer aldı. Kasım ayına kıyasla 2,7 puanlık bir düşüş yaşansa da Türkiye’nin enflasyonu, yüzde 4,7 seviyesindeki OECD ortalamasının yaklaşık 10 katı olarak kaydedildi.
OECD genelinde yıllık enflasyon Aralık ayında değişmeyerek yüzde 4,7 seviyesinde sabit kaldı. Ancak Türkiye, bu oranı açık ara farkla geride bıraktı. En yakın takipçisi Kolombiya'da enflasyon yüzde 5,2 olarak ölçülürken, en düşük enflasyona sahip ülkeler arasında İsviçre (yüzde 0,6) ve Finlandiya (yüzde 0,7) yer aldı.
Örgüte üye ülkelerin 18’inde enflasyon yükselirken, en büyük artışlar Letonya, Kosta Rika, Macaristan, Litvanya ve Japonya’da görüldü. Türkiye’nin de içinde bulunduğu sekiz ülkede ise enflasyon geriledi. OECD genelinde enerji enflasyonu hızla yükselirken, gıda enflasyonu büyük ölçüde sabit kaldı.
G7 ÜLKELERİNDE ENFLASYON ARTIŞ EĞİLİMİNDE
G7 ülkelerinde enflasyon üç aydır yükseliş trendini sürdürerek Aralık 2024’te yüzde 2,8 seviyesine ulaştı. En büyük artış, elektrik ve doğalgaz sübvansiyonlarının azalmasıyla Japonya’da yaşandı ve enflasyon yüzde 3,6’ya çıktı. Almanya ve ABD’de de enflasyon artarken, Almanya çekirdek enflasyonun yükseldiği tek G7 ülkesi oldu.
Euro Bölgesi'nde ise yıllık enflasyon Aralık ayında yüzde 2,4’e yükseldi. Ocak 2025’te Eurostat’ın öncü tahminlerine göre bu oran yüzde 2,5 olarak ölçüldü.
G20 ÜLKELERİNDE SON ÜÇ YILIN EN DÜŞÜK ENFLASYONU
G20 ülkelerinde yıllık enflasyon Aralık 2024’te yüzde 5,1’e gerileyerek Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi. Arjantin’de enflasyon düşüş gösterse de fiyatlar, geçen yılın aynı dönemine kıyasla hâlâ iki kattan fazla arttı. Brezilya, Endonezya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Çin’de enflasyon büyük ölçüde sabit kalırken, Çin’de yüzde 0,1 ile neredeyse sıfır seviyesinde gerçekleşti.