Kocaeli Haber , Kocaeli Sanayi Odası’nın Haziran ayı Meclis toplantısı bugün gerçekleştirildi. Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk katıldı. Haziran ayı Meclis toplantısında konuşma yapan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk şu ifadelere yer verdi:
“EN FAZLA KAZANÇ SAĞLAYAN İLDEYİZ”
“Kocaeli sanayi odası 1989’un haziranında kurulmuş. Bu hafta doğum haftası. 35. yaşını kutluyorum. Bu önemli şehir sanayi odasının web sayfasından aldığım bilgilerle Türkiye’deki imalat sanayinin %18’ini gerçekleştiriyor. Kişi başı vergiyle en fazla kazanç sağlayan ildeyiz.
“KOCAELİ SANAYİSİNİN EMRİNDEYİZ”
Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşunda 80 firmamız yer almış. Ben bunun 100’e çıkacağını düşünüyorum. Ne mutlu bize 14 tane OSB’miz 2 serbest bölgemiz var. Buranın kıymetini bilmeliyiz. Kocaeli Rektörü olarak Kocaeli sanayisinin emrindeyiz. Gelişmiş ülkeler ve bilgi toplumları arasındaki farkı görüyoruz. Bilgi toplumunda teknoloji ağırlıklı süreçler gündemde. Bizim teknolojik yatırımlar yapmamız gerek. Bunun için AR-GE yapmamız gerek. Dünya ülkeleri nasıl yapıyor diye baktığımızda gelişmiş ülkeler yüzde 4 şeklinde para ayırırken Türkiye olarak yüzde 1 ayırıyoruz. Endüstrileşmenin temelinde 3 konu yatıyor. Devletçi yaklaşım, işbirliği yapmak ve iç içe geçmiş bir ilişki. AR-GE çalışmalarına dünya nasıl kaynak temin ediyor? Gelişmiş ülkelere baktığımızda özel sektör AR-GE’leri daha fazla onaylıyor. Sanayici dostlarımızın elini taşın altına sokmasını önemsiyoruz.
“SANAYİ VE TİCARET ODASIYLA PAYDAŞIZ”
Kocaeli Üniversitesi teknoparkında sanayi ve ticaret odasıyla paydaşız. Bu her Teknoparkta olan bir şey değil. Kocaeli Üniversitesi ve üniversiteler sahip oldukları akademik güçlerle sanayiye katkıda sağlamaya çalışıyorlar. Son 3-4 yıl içerisinde ivmeli bir şekilde katkılarımız artmış durumda. AR-GE ve yenilikçi uygulamalar endeksine bakıldığında tam kalbinde Kocaeli’nin olduğunu görüyoruz. İşbirliğinin amaçları üniversite bilgi birikimini sanayiye, sanayinin de bilgi birikimini üniversiteye aktarmaktır. Öğrenciler belirli günlerde sanayide çalışma fırsatı bulmaktadır. Akademiyi daha dinamik hale getirmek için çalışmak zorunda. Sanayi açısından amaç nedir? üniversitenin insan kaynağına erişmektir.
“KURUMSALLAŞTIRILMASI GEREK”
Bireysel olarak rektörün ya da OSB başkanının gayretinin bireysel olarak yetmediğini bu işin kurumsallaştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Öğrencilerin stajlara gitmesini önemsiyoruz. Bu öğrencilerin en iyilerini seçebilmeniz için onları motive etmemiz gerekiyor bu doğrultuda sanayideki staj imkanlarını genişletmemiz gerekiyor. Sanayicinin güncel sorunlar için proje yapılmasına emek harcaması önemli. Üniversiteler için bir problemimiz var. Biz yükseltme işlerinde tezleri dikkate alıyoruz. Onları ödüllendirme noktasında iş birliği yapmamız önemli. Üniversiteler için eğitim ve araştırma faaliyetleri birbirinden ayrılmalı.
“AMACIMIZ ARAŞTIRAN ÜNİVERSİTE OLMAK”
İstihdam politikasına katkıda sağlamak için geliştirme yapılması gerekiyor. Uluslararası pazarlara açılma konusunda işbirliği yapmamız gerekiyor. Biz araştırma üniversitesi olabiliriz fakat asıl amacımız araştıran üniversite olmak. akademik çalışma yönünden daha iyi durumdayız, sanayi ile işbirliği konusunda daha iyi durumdayız.
“DERS VE KREDİ SAYILARI ÖNEMLİ MİKTARDA AZALTILMALI”
Üniversiteler için bazı konularda öneriler hazırladık. Bunlar; Uluslarası kuruluşlar ve üniversitelerle ilişkiler geliştirilmeli. Fakülteye sanayiden ve kamu kurumlarından gelen doktoralı kişilere ders anlatma ve araştırma imkanı sağlamak. Yıl içerisinde program çerçevesinde şehirden hikayesi olan kişileri davet ettiğimiz TED konuşmaları yaptırılmalı. Üniversitemizde isteyen iş dünyasından kuruluşlarla işbirliği bürosu kuracak alanlar oluşturulmalı. Laboratuvarımızda sanayiye verebileceğimiz hizmetleri, olanakları ve danışmanlıkları örneklerle açıklayan bir katalog hazırlamak. Ders programlarımızda değişiklik yaparak ders ve kredi sayıları önemli miktarda azaltılmalı. Haftanın iki günü boş bırakılarak geziler organize edilmeli. Lisansüstü öğrencilerin tez ve bitirme ödevlerinin sanayinin ihtiyacını karşılayacak şekilde planlanmalı.
“ETKİN BİR BÜYÜME STRATEJİSİ GELİŞTİRİLMELİ”
Diğer önerilerimiz ise; Fakültelere sanayi danışmanı atanmalı ve kendilerine ofis tahsis edilmeli. Üniversitelerde bölüm danışma kurulları oluşturulmalı. Ortaklıklar geliştirilip etkin bir büyüme stratejisi geliştirilmeli.”