Ege Denizi'nde meydana gelen depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, depremlerin Anadolu'yu etkileyebileceğine dikkat çekerek, özellikle zemini riskli olan bölgeler konusunda uyardı.
"Deprem Fırtınası Sürebilir"
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen "Çanakkale'nin Depremselliği ve Deprem Dirençli Çanakkale" konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi'nde meydana gelen depremleri değerlendirdi. Güney Ege bölgesinde her yarım saatte bir deprem gerçekleştiğini belirten Görür, "Genellikle 4 büyüklüğünde depremler yaşanıyor, zaman zaman ise 5'in üzerine çıkıyor. En son 5.3 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bu sarsıntılar, Afrika levhasının Anadolu ve Ege levhalarının altına dalmasından kaynaklanıyor" dedi.
Deprem fırtınasının zamanla sona ereceğini öngören Prof. Dr. Görür, "Bu depremler büyük bir sarsıntıyı tetikleyebilir ancak şu an için böyle bir risk görmüyorum. Geçmişte de benzer deprem fırtınaları yaşandı ve belli bir süre sonra durdu. Ancak olası bir büyük depremde, özellikle sahil kesiminde bulunan çürük binalar yıkılabilir ve tsunami riski ortaya çıkabilir" ifadelerini kullandı.
"Volkanik Hareketlilik Belirtileri Yok"
Görür, Yunanistan'a bağlı Santorini Adası'ndaki volkanik hareketliliğin bölgeyi etkileyip etkilemeyeceğiyle ilgili de değerlendirmede bulundu. "Şu an için bir volkanik patlama belirtisi yok. Deniz altında meydana gelen depremler söz konusu, ancak bunlar volkanik hareketliliğe işaret etmiyor" dedi.
Deniz Çekilmeleri Depremlerle Bağlantılı Değil
Ege Denizi'nde zaman zaman gözlemlenen deniz çekilmeleriyle ilgili de konuşan Görür, bu durumun klimatolojik sebeplerden kaynaklandığını vurguladı. "Deniz seviyesi, atmosferik koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Rüzgar, fırtına, alçak ve yüksek basınç alanları gibi faktörler denizlerin bazen çekilmesine veya yükselmesine neden olabilir. Bu durumun tektonik hareketlerle bir ilgisi yoktur" dedi.
Çanakkale Depreme Dirençli Değil
Konferansta Çanakkale'nin deprem riskiyle ilgili de önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, kentin zemininin dayanıksız olduğuna dikkat çekti. "Çanakkale'nin kuzeyinde ve güneyinde dağlık alanlar daha sağlam bir zemin sunarken, kent merkezi çürük bir zemine sahip. Üstelik Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Bölgesi'nde büyük bir deprem bekliyoruz. Siz bu iki fay hattının ortasında, üstelik zemin açısından riskli bir noktada bulunuyorsunuz. Bu faylar 7 ve üzerinde deprem üretebilir" dedi.
Yetkililerin ve halkın deprem konusunda daha bilinçli olması gerektiğini vurgulayan Görür, "Deprem dirençli kentler yaratmak için şimdiden harekete geçmeliyiz" uyarısında bulundu.