Kocaeli Gazetesi

Mesut Önem Kandıra’ya yapılması istenen çöp tesisi hakkında merak edilenleri anlattı!

Abone Ol

Kocaeli Haber - Son günlerde Kocaeli’nin tek gündemi haline gelen ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra, Akçakese ve Pirceler Köyü’ne yapılması planlanan Biyokurutma Teknolojili Entegre Tesisi hakkında ilk defa bilgilendirme toplantısı yapıldı. Gazetecilere yapılan toplantı kapsamında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç ve Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mesut Önem proje hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

“BU TESİS TÜRKİYE’YE MODEL OLACAK”

Gerçekleşen toplantı kapsamında Mengüç’ün ardından bilgilendirme sunumu yapan Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mesut Önem şu ifadelere yer verdi:

“Bu tesis Türkiye’ye model olacak. Bu Türkiye için önemli bir adım. Bu adımı attıktan sonra da diğer büyükşehirlerde bu tesislerden kurulacağını sırayla göreceğiz. Kocaeli’de atık yönetimi açısından 23 tane tesis bulunmakta. 8 aktarma istasyonumuzda 11 ilçenin çöpünü taşıyoruz. Bize düşen sorumluluklar verdiğimiz taahhütlere var. Bu taahhütlere göre 2035 yılına kadar toplam atığımızın yüzde 60’ını geri kazanmak zorundayız. Bundan sonra depolama yapamayız. Biz 2035 yılına kadar 2.100 ton olacak atığımızın 1.260 tonunu geri kazanmak zorundayız.

“GEZDİĞİMİZ TESİSLERİN HİÇBİRİNDE KOKU, TOZ VE ATIK SU SORUNU YOKTU”

Şu an belirlemiş olduğumuz teknolojiye karar vermek adına İtalya’da, Hırvatistan’da, Yunanistan’da, Bulgaristan ve Polonya olmak üzere 5 ülkede onlarca tesis ziyaret ettik. İnceleme yaptığımız tesislerin tamamında atıklar karışık olarak toplanıyor. Bu tesislerin tamamı kapalı alan içerisinde hizmet veriyor. Gezdiğimiz tesislerin hiçbirinde koku, toz ve atık su sorunu yoktu. Bu tesislerin tamamı atıktan türetilmiş yakıt üretiyor. Bunu çimento sektöründe kullanıyorlar. Bu tesislerin hiçbirinde depolama alan ihtiyacı söz konusu değil. Yani depolama alanı gerekmiyor.

“ÇÖP SORUNU KOCAELİ İÇİN BİR GEÇMİŞ OLACAK”

50 bin metrekare kapalı alanda biz bu tesiste atığı yöneteceğiz. Atık Kabul Ünitesi, Ön İşlem Ünitesi, Biyokurutma Ünitesi, ATY Üretim Ünitesi, Atık Malzeme Değerlendirme Ünitesi ile 5 ayrı üniteden oluşacak. Burada negatif basınç ile koku yönetimi sağlanıyor. Sıfır atık hedefine ulaşacağız. Döngüsel ekonomiye katkı sağlayacağız. Evsel atıkların yönetiminde artık sorunumuz olmayacak. Artık çöp sorunu Kocaeli için bir geçmiş olacak ve bir daha da önümüze çıkmayacak. Ülkemizin karbon ayak izini azaltacağız.

“KOKU VE TOZ OLMAYACAK” 

Bu tesiste çevre kirliliği söz konusu değil. Biz çöplük yapmıyoruz. Bir üretim tesisi yapıyoruz. Geri kazanıma imkan veren atıkların ekonomik ve ekolojik bir değere dönüşmesini sağlayan bir tesis. Burada bir depolama söz konusu değil. Koku ve toz olmayacak çünkü atıklar tamamen kapalı alan içerisinde ayrıştırılacak.

“ORMAN ALANLARI YOK EDİLMEYECEK”

Orman alanları yok edilmeyecek. Tesisler etrafında en az 10 metre genişliğinde yeşil bir kuşak oluşturacağız. Bu alana 3 bin adet fidan dikilecek. Çöp kamyonları ile taşıma yapılmayacak. Suyumuz ve toprağımız kirlenmeyecek. Görsel kirlilik olmayacak. Tüm kurumlardan onay alınacak.”