Ekonomi

MEHMET ŞİMŞEK LONDRA'DA YATIRIMCILARA SESLENDİ: "REFORMLARA HIZ KAZANDIRACAĞIZ"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da düzenlenen Türkiye Konferansı’nda, gıda, konut ve enerji gibi birçok alanda arz yönlü reformlara ağırlık vereceklerini vurguladı. Bank of America tarafından organize edilen ve 2018’den bu yana ilk kez düzenlenen konferansa, 250’den fazla yatırımcı katılım gösterdi.

Abone Ol

Ekonomi ve Reform Süreci

Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisinin mevcut durumu ve gelecekteki yapısal dönüşüm hedefleri üzerine kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Enflasyondaki düşüşün bu yıl da devam edeceğine işaret eden Şimşek, bu düşüşün para politikasının etkisi, gelir politikaları ve arz yönlü tedbirlerle destekleneceğini belirtti.

Şimşek, 2024 yılında bütçe açığını milli gelirin %3’ü seviyesine düşürmeyi hedeflediklerini, bu hedefin kamu harcamalarındaki sıkı kontrollerle sağlanacağını ifade etti. Ayrıca, “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” çerçevesinde önemli tasarruf sağlandığını vurguladı.

Enflasyonla Mücadele

Enflasyonla mücadelede yönetilen fiyatların hedeflerle uyumlu olarak belirlendiğini söyleyen Şimşek, akaryakıt, tütün ve alkollü içeceklerde yapılan vergi düzenlemelerinin satış fiyatlarına sınırlı bir etkisinin olduğunu kaydetti. Şimşek, bu düzenlemelerin bütçeye 12 milyar liralık vergi gelirinden feragat anlamına geldiğini ifade etti.

Arz Yönlü Reformlar

Gıda, konut ve enerji sektörlerinde arz yönlü reformlara hız vereceklerini belirten Bakan Şimşek, sulama projeleri, arazi toplulaştırması ve lojistik destekler gibi adımların bu süreci destekleyeceğini aktardı. Deprem bölgesinin yeniden inşası, sosyal konut projeleri ve kentsel dönüşümün de öncelikli alanlar arasında yer aldığını belirtti.

Enerji dönüşümünde yerli ve yenilenebilir kaynakların önceliklendirilmesine vurgu yapan Şimşek, bu alanlardaki yatırımlarla hem enerji maliyetlerinin düşürülmesini hem de dışa bağımlılığın azaltılmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Cari Açık ve Finansman Hedefleri

Cari açıktaki düşüşe dikkat çeken Şimşek, enerji ithalatındaki azalma ve altın ithalatının normalleşmesi sayesinde dış finansman ihtiyacının azaldığını söyledi. Türkiye’nin dış finansman gereksinimindeki azalmanın önümüzdeki üç yıl boyunca devam edeceğini ve Hazinenin eurobond ihraçlarında net dış borç ödeyici konumuna geçmeyi hedeflediğini belirtti.

Jeopolitik Avantajlar ve Ticaret

Türkiye’nin jeopolitik gerilimlere ve ticaretteki korumacı eğilimlere karşı dayanıklı bir yapı sergilediğini ifade eden Şimşek, savunma sanayisindeki yerlilik oranlarının ve serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye’yi bu süreçte avantajlı bir konuma taşıdığını söyledi.

Şimşek, Türkiye’nin inşaat ve müteahhitlik sektöründeki güçlü pozisyonunu hatırlatarak, Ukrayna, Libya, Yemen ve Gazze gibi bölgelerin yeniden inşasında aktif bir rol üstlenebileceğini belirtti. Ayrıca, turizm ve sağlık turizmi potansiyelinin yanı sıra enerji ve alternatif ulaştırma koridorlarıyla Türkiye’nin bölgesel bir merkez olma yolunda ilerlediğini sözlerine ekledi.