Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ait enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) martta aylık bazda yüzde 2,46 artarken, yıllık enflasyon ise yüzde 38,1 olarak kayıtlara geçti. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise aylık yüzde 1,88, yıllık ise yüzde 23,5 artış gösterdi.
TÜFE VE Yİ-ÜFE VERİLERİNE GÖRE ENFLASYON YÜKSELİŞTE
Mart ayında, tüketici fiyatlarında 12 aylık ortalamalara göre artış yüzde 51,26 olurken, yurt içi üretici fiyatlarında bu oran yüzde 35,23 olarak hesaplandı. Geçen yılın aralık ayına göre TÜFE yüzde 10,06, Yİ-ÜFE ise yüzde 7,23 artış gösterdi.
SANAYİ SEKTÖRLERİNDE FİYAT ARTIKLARI YÜKSEK
Sanayi sektörlerinde de önemli fiyat artışları yaşandı. Madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 30,89, imalatta yüzde 23,14, elektrik ve gaz üretimi ile dağıtımında ise yüzde 21,15 artış gözlemlendi. Su temininde ise fiyatlar yüzde 58,02 oranında arttı.
EN YÜKSEK FİYAT ARTIŞI PATATESTE
TÜİK verilerine göre, mart ayında fiyatı en çok artan ürün patates oldu ve fiyatı yüzde 42,1 oranında yükseldi. Patatesin ardından evcil hayvan ürünleri yüzde 23,85, şans oyunları ise yüzde 22,82 oranında arttı.
EĞİTİM GRUBU YILLIK BAZDA EN YÜKSEK ARTIŞI GÖSTERDİ
Ana harcama gruplarında en yüksek yıllık artış eğitim grubunda gerçekleşti. Eğitimdeki artış oranı yüzde 80,42 olarak kaydedildi. Giyim ve ayakkabı grubunda ise yıllık artış en düşük seviyede kalarak yüzde 14,81 oldu.
FİYAT DÜŞÜŞÜ YAŞANAN ÜRÜNLER
Mart ayında fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 18,13 ile hava yolu ile yolcu taşımacılığı oldu. Ayrıca kara yolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı yüzde 5,28, çocuk giyim yüzde 4,76, kadın giyim ise yüzde 4,57 oranında ucuzladı.
BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI
AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, mart ayında TÜFE'nin yüzde 2,87 artmasını öngörmüştü. Ancak açıklanan veriler, beklentilerin altında kaldı. Yıllık enflasyon ise yüzde 38,66 olacağı tahmin ediliyordu, ancak gerçekte yüzde 38,1 olarak gerçekleşti.
Bu veriler, Türkiye ekonomisinin karşı karşıya olduğu yüksek enflasyon sorununu bir kez daha gözler önüne serdi. Tüketici fiyatları ve üretici fiyatları arasındaki fark, ekonomik istikrar adına önemli bir gösterge olmaya devam ediyor.