Kocaeli Haber- Ormanya Tabiat Parkı Kocaeli’nin Kartepe ilçesi D100 karayolu kenarında bulunuyor. Avrupa'nın en büyük doğal yaşam parkı olarak tanıtılan park aylık yaklaşık 1 milyon ziyaretçi alıyor. Doğal yaşam parkında çocuk hayvanat bahçesi, yaban yaşam alanı, kamp alanı, piknik alanı, doğa parkurları, kuş gözlem alanı, doğa okulu gibi bölgeler bulunuyor.

Kocaeli ve Sakarya’ya neredeyse eşit uzaklıkta bulunan park gerçekten doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyenler için biçilmiş kaftan. Çocuk hayvanat bahçesinde bulunan hayvanlar çocuklardan çok yetişkinlerin ilgisini çekiyor, büyük ve küçük baş hayvanların yanı sıra kuş çeşitleri ve bir çok sürüngenin bulunduğu bölümlerde var.

Avrupanın en büyük doğal yaşam alanında 5500 metre ve 3500 metrelik bir yürüyüş parkuru bulunuyor. İçeride ateş yakmak yasak. Mangal ve semaver yapılamıyor. Piknik alanının hemen yanında çocuk oyun parkları, voleybol sahası gibi eğlence alanları bulunuyor.

ORMANYA’YA NASIL GİDİLİR?

Ormanya’ya ulaşım oldukça kolay. Ormanya Kocaeli – Sakarya arası D100 karayolu üzerinde bulunuyor. Kocaeli merkezinden bölgeye gitmek için D100 karayolu üzerinden Sakarya’ya doğru giderken Özdilek ve Cengiz Topel Havaalanını geçtikten sonra yaklaşık 5 km ileride Ormanya tabelalarını görmeye başlıyorsunuz. Buradan tabelaları takip ederek D100 karayolundan çıkıp köprü altından yolun karşısına geçerek Ormanya’ya ulaşabilirsiniz.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Özel Halk Otobüslerinin 281 ve 287 nolu Uzuntarla – Eşme otobüs hatları ile Ormanya’ya ulaşabiliyorsunuz. Otobüsler Seka Tüneli bölgesindeki Batı Terminalinden Kalkıyor. Ayrıca sadece hafta sonları Kirazlıyalı, Körfez, Derince, İzmit D-100 istikameti boyunca Kirazlıyalı’dan saat 09:00 ve 13:00 kalkışlı ücretsiz ring servisleri bulunuyor. Ormanya’dan geri dönüş ise 11:00 ve 15:00 saatlerinde yapılıyor.

olan Antik Kapı Restorantın bir cafesi bulunuyor. Bu cafenin hemen yanında bir çocuk parkı var. Çocuğunuz burada eğlenirken siz bir şeyler yiyebilir veya içebilirsiniz.

Ormanya içerisinde küçükten büyüğe herkesin ilgisini çekecek birde hayvanat bahçesi bulunuyor. Ormanya’da bulunan Hayvanat Bahçesine giriş ücretsiz. Ayrıca çocuklar için atlara binmek ücretsiz. At bakıcısı eşliğinde çocuğunuzu ata bindirebilirsiniz.

Hayvanat Bahçesinin bazı kuralları var. Hayvanları kişisel olarak beslemek ve hayvan barınaklarına yabancı herhangi bir madde atmak, hayvanat bahçesi sınırları içerisinde sigara içmek, fotoğraf çekerken flaş kullanmak yasak. Büyükbaş, küçükbaş hayvanların, sürüngenlerin ve kuş çeşitlerinin bulunduğu bir çok bölüm var.

PİKNİK ALANLARI

Sabah erken saatlerde gitmeniz durumunda her türlü kahvaltı malzemesi getirip doğal güzelliklerle birlikte kendi kahvaltınızı yapabilirsiniz. Kendi yiyeceğinizi ve içeceğinizi getirip güzel bir piknik yapabilirsiniz. Mangal veya semaver eşliğinde piknik yapmayı düşünmüyorsanız Ormanya tam size göre. Oldukça geniş bir alanda piknik masaları yeterli çoğunlukta. Ayrıca park içerisinde çeşitli noktalarda içme suyu, mescit, WC gibi ücretsiz hizmetlerden faydalanabilirsiniz.

para kabul edilmiyor. Kobis ünitesinden Kobis Üye Kartı veya kişiselleştirilmiş kent kart ile kiralama yapabiliyorsunuz. 

Çocuklar için oldukça eğlenceli ve hayal dünyalarını genişletici bir alanda Hobbit Evleri bulunuyor. 2019 yılında yapılan yenileme çalışması ile geniş ve eğlenceli bir alana çevirilen Hobbit Evleri çocukların en çok ilgisini çeken nokta. Çocukların aktivite ve eğlence alanı olarak kullandıkları Hobbit evleri alanı içerisindeki minik evlere giriş yapılamıyor. 

ORMANYA KAMP ALANI

Kamp alanı 23 karavan ve 30 çadır kapasitesine sahiptir. Kamp alanı karavan bölümünde elektrik, su, duş, wc, atık su döküm ve bulaşık yıkama alanı gibi ihtiyaç duyulan temel hizmetler mevcuttur. Elektrik hariç tüm hizmetler çadır alanında da mevcuttur. Çadır alanında ayrıca telefon sarj üniteleri bulunmaktadır.

 Kimler faydalanabilir?

18 yaş üstü herkes konaklayabilir. Alanımızı kullanan çiftlerin evli olması gerekmektedir. Çocukların sorumluluğu ebeveynlerin sorumluluğundadır.

 Nasıl başvurulur?

Ücretsiz alan olduğu için başvuru ve rezervasyon sistemi yoktur. Gelmeden önce 0262 331 66 11 numaralı hattımızı arayarak alan ile alakalı doluluk oranını öğrenebilirsiniz.

 Nasıl gidilir?

Konaklayacak olan misafirlerlerin Ormanya Doğal Yaşam Alanına kendi imkânları ile gelmeleri gerekmektedir.

 Kaç gün konaklanabilir? 

Kamp alanına giriş tarihinden itibaren kalma süresi en az 1 en fazla 3 gece 4 gündür. Tekrar konaklamak istediğinizde kaldığınız tarihten itibaren 30 gün geçmesi gerekmektedir.

 KAMP ALANI KURALLARI

  1.  Tüm misafirlerimiz giriş ve çıkışlarda danışmaya bilgi vermelidir. Giriş kartları çıkışta danışmaya teslim edilmelidir.
  2.  Kamp alanına en geç giriş saati 23.00, en geç çıkış saati ise 12.00’dır. Kesin sessizlik saatleri 23.00 - 08.00 arasındadır.
  3.  Kamp alanına giriş tarihinden itibaren kalma süresi en az 1, en fazla 3 gece 4 gündür. Alan günübirlik kullanıma kapalıdır. Tekrar konaklamak istediğiniz taktirde en son kaldığınız tarihten itibaren 30 gün geçmesi gerekmektedir.
  4.  Ateş yakılarak yapılan; mangal, soba, semaver ve diğer tüm açık ateşler yasaktır.
  5.  Kamp alanında alkol vb. sarhoş edici maddeler kullanmak yasaktır.
  6.  Kamp alanına ateşli silahlar ile girilmesi ve alan içerisinde kullanılması kesinlikle yasaktır.
  7. Genel ahlak kurallarına uymayan, etrafına rahatsızlık verecek davranışlarda bulunan ve kavga eden kişiler kamp alanından uzaklaştırılacaktır.
  8.  Kamp alanına; motokaravan, çekme karavan ve araç üstü çadır haricinde hiçbir araç alınmamaktadır.
  9.  Karavanların ruhsata işli olmaması halinde araç kamp alanına alınmayacaktır.
  10.  Çadırların içinde elektrikli - gazlı ısıtıcı yakılmasına ve çadır alanında elektrikli aletler kullanımına izin verilmemektedir.
  11.  Kamp alanına gelen çiftlerin evlilik cüzdanı sorulmaktadır. Aksi takdirde konaklamalarına izin verilmemektedir.
  12.  Evcil hayvanlarınızın başı boş bırakılması yasaktır. Hayvanların vereceği zararlardan hayvan sahipleri sorumludur.
  13.  Çocuklar ebeveynlerinin sorumluğundadır. Duş ve tuvalet kullanan çocuklara bir yetişkin eşlik etmelidir.
  14.  Kampçıların kamp alanından herhangi bir sebepten ötürü çadır ve karavanını bırakıp çıkmalarına veya karavanı ile gün içinde çıkıp gelmelerine izin verilmemektedir.
  15.  Kamp ve diğer yaşam alanlarında bulunan demirbaş eşyalara zarar vermeden özenle kullanılması ve korunmasına dikkat edilmelidir.
  16.  Kamp alanında; atık su, çöp veya çevre kirliliğine neden olabilecek, bitkilere zarar verecek davranışlar uygun bulunmamaktadır.
  17.  18 yaş altı bireylerin tek başına kamp yapması yasaktır.
  18.  Lütfen karavanınızın, aracınızın ve aksesuarlarınızın yeterince emniyetli olduğundan emin olun. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kaybolan veya çalınan eşyalardan ve herhangi bir kişinin maruz kaldığı zararlardan dolayı sorumluluk kabul etmez.
  19.  Tüm misafirlerimiz kendilerine tahsis edilen numaralı alanda kamp yapmalıdır.
  20.  Kamp alanımızda rezervasyon sistemi bulunmamaktadır.

ORMANYA GİRİŞ ÜCRETİ

Ormanya’ya giriş tamamen ücretsiz. Kapıda bulunan turnikeler giriş çıkış sayılarını belirlemek adına kurulmuş. Düğün fotoğrafları ile evliliğinizi ölümsüzleştirmek için Ormanya’yı seçerseniz yine ücretsiz olarak güzel manzaralı arka planlarda fotoğraflar çekinebilirsiniz.

Park sabah Pazartesi günleri hariç 09:00 ile akşam 19:00 arası hizmet vermektedir. Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır.

Bayram günlerinde 1. gün saat 13:00’da diğer bayram günlerinde normal açılış kapanış saatlerinde hizmet veriyor.

ORMANYA’DA NELER VAR?

Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nda bulunan ve mutlaka gezilip görülmesi gereken bazı yerler şu şekilde özetlenebilir:

  1. Orman Sesi: Orman Sesi Projesi kapsamında bireyin doğa ile temasını güçlendirmek adına doğanın sesli kitabı eklentisi geliştirilmiştir.
  2. Tarım Alanı: Sebze ve meyve yetiştiriciliği kapsamında 6 parselden oluşan toplamda 60 dönümlük tarlalar bulunmaktadır. Hayvanların yem ihtiyaçlarının yüzde 70’i karşılanmaktadır. Yaklaşık olarak 300 metrekarelik seralarda ise egzotik hayvanlar için sebzeler ve meyveler yetiştirilmektedir.
  3. Çocuk Hayvan Çiftliği: 67 farklı türde toplamda 892 hayvan bulunmaktadır. Bu alanda aileler kafelerde vakit geçirirlerken çocuklar da hem hayvanları yakından tanıyabilir hem  de oyun alanlarında eğlenebilirler.
  4. Ormanköy: 5 dönümlük bir alanın üzerinde konumlanan Ormanköy’de; orman evleri, gölet ve su değirmeni bulunmaktadır.
  5. Yaban Yaşam Alanı: Karaca, ceylan, kızıl geyik gibi farklı hayvan türleri bulunmaktadır.
  6. Doğa Okulu: Yaban hekimleri, doğa kaşifleri, çere dedektifleri, ağaç oyma atölyesi, aromatik bitki atölyesi gibi pek çok eğitim alanı bulunmaktadır.
  7. Orman Kütüphanesi: Türkiye’nin ilk orman kütüphanesi olma özelliğine sahip olan bu yer, 200 kişi kapasitelidir.
  8. Kuş Gözlem Alanı: Ağaçkakan, sıvacı, kızıl gerdan gibi birçok kuş türü bulunmaktadır.
  9. Böcek Oteli: Böcek türlerinin orman ekosistemindeki yaşam alanlarının gözlenmesini sağlamak üzere kurulmuştur.
  10. Mesire Alanı: 150 dönümlük alan üzerine konumlanmış olan mesire alanı 5 bin kişi kapasitelidir. Alanda banklar, çardak, çeşme, bebek bakım odası ve tuvalet gibi imkanlar bulunmaktadır. Alanda ateş yakılması yasaktır. Yiyecekler gazlı ocaklar kullanılarak hazırlanabilir.
  11. Doğa Parkurları: 8 km’lik bisiklet, 18 km’lik yürüyüş parkuru bulunmaktadır.
  12. Kır Lokantası: Açık ve kapalı olmak üzere 2 tane kafe ve restoran alanı bulunmaktadır.

 ORMANYA TABİAT PARKI ADRES VE İLETİŞİM BİLGİSİ

  1. Uzuntarla Mahallesi 309. Sokak No:99 Kartepe/Kocaeli
  2.  0262 331 66 11

Kaynak: Haber Merkezi