Ramazan ayında çayın yanına eşlik edecek yumuşacık kekler hazırlamak isteyenler için önemli tüyolar paylaşıldı. İstanbul Esenyurt’ta yaşayan Ayşe Mercimek, kekin kabarmasını sağlayan püf noktasını açıkladı.

TAYVAN’IN MEŞHUR CASTELLE KEKİ DE AYNI YÖNTEMLE YAPILIYOR

Kendi tarifini komşularıyla paylaşan Mercimek, "Komşularımız kekimi çok beğeniyor ve nasıl bu kadar kabardığını soruyorlar. İşin sırrı çok basit! Şeker ve yumurtayı çok çırpmak gerekiyor. Tayvan’ın ünlü Castelle kekleri de bu yöntemle hazırlanıyor. Şekerle yumurta iyice çırpıldığında kek doğal olarak kabarıyor." dedi.

FIRIN KAPAĞINI AÇMAYIN!

Bir dönem tabla arabasında kek sattığını belirten Mercimek, "Kabartma tozu eklemek önemli ancak bir diğer kritik nokta ise fırın kapağını açmamak. Kek pişerken oluşan buhar, hamurun kabarmasını sağlıyor. Eğer fırın kapağını açarsanız, buhar kaçar ve kekin kabarması durur." diyerek kek yapımıyla ilgili ipuçları verdi.

TAM ÖLÇÜLÜ ÜZÜMLÜ KEK TARİFİ

Nefisyemektarifleri.com sitesinde yer alan üzümlü kek tarifiyle yumuşacık kekler hazırlamak mümkün. İşte malzemeler:

  • 2 adet orta boy yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 su bardağı süt
  • 2,5 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı kuru üzüm (bulamak için yarım çay bardağı un)

Hazırlanışı:

1. Oda sıcaklığındaki yumurta ve şekeri, şeker tamamen eriyene kadar çırpın.

YAVUZ ÖMER İSLAMOĞLU'NUN MUTLU GÜNÜ YAVUZ ÖMER İSLAMOĞLU'NUN MUTLU GÜNÜ

2. Sıvı yağ ve sütü ekleyerek düşük devirde çırpmaya devam edin.

3. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışıma ekleyin.

4. Kuru üzümleri 10 dakika ılık suda bekletip kurulayın, ardından una bulayın ve fazla unu eleyin.

5. Üzümleri kek harcına ekleyip spatula ile karıştırın.

6. Kek kalıbınızı hafifçe unlayıp kek harcını dökün.

7. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

8. Kekin içinin pişip pişmediğini bıçak yardımıyla kontrol edin.

9. Soğuduktan sonra servis edin. Afiyet olsun!

Önemli Not: Hamurunuz çok cıvık olursa ve kekinizi soğuk fırına koyarsanız üzümler dibe çökebilir. Pişirme sırasında fırın kapağını açmamaya özen gösterin!

Kaynak: Ekonomim

Kaynak: Haber Merkezi