Kocaeli Haber - Geçtiğimiz gün Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra, Akçakese ve Pirceler Köyü’ne yapılması planlanan Biyokurutma Teknolojili Entegre Tesisi hakkında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, Bugün Kocaeli Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Akçaalan’ın, “DSİ’nin 18.10.2019 tarihli raporunda şu cümleler kullanılıyor. “Talep konusu sahada kaynakların rezervuar alanının beslenme sahası büyük çoğunluğu planlanan proje çalışmalarıyla kapatılacak olup miktar yönünden yeraltı suları beslenmeyi olumsuz etkileyecektir.” Daha sonra başka raporda çıkıyor ama ben bu rapor üzerinden soracağım. Rapor olumsuz diyor. Ne değişti?” şeklindeki sorusuna cevap verdi.
“YENİ KANDIRA YOLU İLE BERABER O KAYNAKLARIN TAMAMI GİTTİ”
Söz konusu açıklamasında Mengüç,
“Bu rapor değişti ama bu raporun değişmesinde gerekçe ne biliyor musun? Yeni Kandıra yolu ile beraber o bahsettiğiniz kaynakların tamamı gitti. Zaten yani şöyle diyeyim orada ufak gözler ve o yeni yapılan Kandıra yolunun zaten altında kaldı geçti gitti. Zaten Devlet Su İşleri de bunu biliyordu” dedi.
“ZARARSIZSA İSKİ NEDEN TAŞOCAKLARINA KURULMASINI YASAKLIYOR”
Mengüç'ün açıklamaları hakkında Bugün Kocaeli Gazetesi’ne konuşan İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Haluk Tamyüksel ise şu ifadelere yer verdi:
“Dün ki açıklamaları gazetelerden inceledim. Gökmen Bey diyor ki, ‘Bu tesis zararsız. Havayı, suyu, toprağı kirletmeyecek.’ Orada sorulan bir soru var. ‘Neden daha önce kullanılan taşocaklarına bu tesisi kurmuyorsunuz?’ deniyor ve Gökmen Bey, ‘İSKİ’nin su havzası olduğu için yapamıyoruz’ diyor. Bu tesis zararsızsa İSKİ neden böyle zararsız bir tesisin taşocaklarına kurulmasını yasaklıyor, engelliyor ya da müsaade etmiyor? Peki su havzasına tesis yapamıyorsanız. Fatma Hanım’ın dillendirdiği gibi, ‘Dip çamurunu neden buraya döküyorsunuz?’
“BU YASAKLANIYORSA DİP ÇAMURUNU NEDEN BURAYA DÖKÜYORSUNUZ?”
Bu anlatımı bir kere şöyle yorumluyorum. Çok alelade ve hızlıca yapılan karşı tarafı aportta bırakacak, abandone edecek tarzda bir anlatım var. Ama sorulması gereken sorular da var. Taşocağında bir kanun var bu tesis yapılamıyorsa ki kanun böyle zararsız bir tesisi neden yasaklıyor ona da ayrı bir parantez açmak lazım. ‘Bu yasaklanıyorsa dip çamurunu neden buraya döküyorsunuz?’ diye sormak lazım. Eğer taşocakları bu işe müsait değilse neden bu alanlara dip çamuru döküyorsunuz?
“KARAYOLLARI BURADA KAYNAKLARA ZARAR VERDİ”
Kendi anlatımlarının içerisinde aslında kendi kurumlarının da yapmış olduğu bazı kanunsuzlukları da kendi dilleri ile ortaya çıkardılar. Diyor ki, ‘DSİ daha önce burada, bu alanda yeraltı kaynakları dolayısıyla olumsuz rapor belirtmişti. Ama o süreçte karayolları burada Kandıra yolunu yaptı ve karayolları burada kaynaklara zarar verdi.
“BURADA BİR KANUNSUZLUK VAR”
Dolayısı ile kaynaklar zarar gördüğü için şu andan itibaren DSİ bize olumlu cevap veriyor. O zaman burada bir kanunsuzluk var ve bunun üzerine gidilmesi lazım. Buradan yetkili mercileri görev başına davet ediyorum. Karayolları yeraltı kaynaklarımıza zarar vermiş ve bunu genel sekreter yardımcısının dilinden öğrendik.
“ŞAHİDİ VE REFERANSI BİZZAT GÖKMEN MENGÜÇ’TÜR”
Karayollarının ve bu işi yapanların aleyhinde kanunin sürecin başlamasını talep ediyoruz. Bunun şahidi ve referansı da bizzat Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç’tür. Karayolları bu suçu işlemişse sayın Büyükşehir Belediyemiz ve ilimizdeki yetkililer bu konu ile ilgili herhangi bir girişimde bulunmuşlar mı? Bunun cevabını istiyoruz.
“KENDİLERİNİ ASLINDA HALKA, KOCAELİ’YE DEĞİL ANKARA’YA ANLATACAKLAR”
Dün basına bir maket sunuldu. Diyelim ki Akçakese olmadı. ÇED olumsuz sonuçlandı. Yaptığınız makete uygun araziyi bulabilecek misiniz? Diyelim ki bulamadınız. Makete yaptığınız masraf halkın parası değil mi? Bu maketlerin maliyeti belli. Ben şöyle düşünüyorum. Bu arkadaşlar kafalarında bu işi bitirmişler. Sayın bakanı Kocaeli’ye bu sebeple getiriyorlar. Bu işin altyapı çalışmasını burada yapacaklar. Kendilerini aslında halka, Kocaeli’ye değil. Ankara’ya anlatacaklar. Ankara ayağında bir arka bulup bu işi Ankara özelinde bitirme yoluna girecekler.
“BİR BÜROKRAT DEĞİL SANKİ ÖZGÜN MÜZİK SANATÇISI”
Bu iş Kocaeli’nin faydasına ise bunu bize anlatsınlar biz destek olalım. Biz yapılacak tesisin, yatırımın karşısında değiliz. Tamamen yöntemin karşısındayız. Dün bürokrat çıkıyor. Ben dünkü toplantının fotoğrafını gördüğümde bir özgün müzik sanatçısı gördüğümü düşündüm. Bir bürokrat değil sanki özgün müzik sanatçısı gelmiş. Basın tesis ile bilgilendirme ile değil de bir magazin çekimi yapıyormuşçasına bir hava, bir görüntü ve kılık, kıyafet gördüm. Devlet işleri ciddiyet, liyakat ve samimiyet isteyen işlerdir.”