Gebzede eğitim meclisi kurulması yönünde ilk adım BİLKARın Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlediği etkinlikte atıldı. Eğitimci Yazar Nabi Belekoğlu ve Eğitimci Yazar Refet Belekin katıldığı panelin ardından düzenlenen forumda Gebzede merkezine halkı alan bir eğitim meclisinin kurulması konusunda ortak kanaate varıldı. Mecliste temsilin kurumsal kimlikle herhangi bir sivil toplum örgütünü temsilen değil birey kişi esaslı olması tasarlanıyor. Demokratik Ülkelerde Eğitim Modeli Süreklidir BİLKARdaki panelde ilk sözü Eğitimci Yazar Nabi Belekoğlu aldı. Belekoğlu konuşmasında eğitim eğitim işleri kamuda ve özel sektörde eğitim üzerine değerlendirmelerde bulundu. Belekoğlu Ülkemizde eğitim işleri her gelenin kendi kafasına göre şekillendirdiği bir sistem haline geldi. Demokratik ülkelerde bir eğitim programı vardır ve süreklidir. Biz de ise şamar oğlanı gibidir. Eğitimin başına her gelen programı değiştirir dedi.
Demokratik Eşit Adil Parasız Eğitim İstiyoruz Belekoğlu Bizler okul müdürlerinin de ilçe milli eğitim müdürlerinin de o okul ve ilçedeki öğretmenler tarafından seçildiği demokratik bir eğitim istiyoruz. Ülkemizde paralı ve parasız olmak üzere iki tür eğitim var. Ben devlette de özel sektörde de öğretmenlik yaptım ve bana sorarsanız en iyisi parasız devlet eğitimidir. Zaten bir ülkede de tek tür eğitim olmalıdır diye konuştu. Belirleyici Olan Halktır Eğitimin eşit adil öğrenci merkezli alan laik bir eğitim olması gerektiğini savunan Belekoğlu Din eğitimi saygındır ama okullarda değil başka yerlerde olmalıdır. Dinde öğretilen konularda Neden sorusunu yöneltemezsiniz. Bilimsel eğitimde ise her şey sorguya açıktır dedi. Köy Enstitülerinde verilen eğitimin merkezine üretimi aldığını somut örnekler ile anlatan Belekoğlu gerek sistem gerekse eğitim sisteminin değiştirilebilir olduğunu belirtip Olumsuzlukları aşmanın yolu politiktir. Belirleyici olan halktır diye konuştu. Fakir Baykurtun sınıf arkadaşı olan Refet Özkan Dünyada savaş çığlıkları atılırken bugün burada küçük bir grubun eğitimi konuşması kimilerine abes gelebilir dedi. Atatürkün henüz Milli Mücadelenin sürdüğü yıllarda 250 öğretmen ile bir araya gelip eğitimi konuştuğunu hatırlatan Özkan Çünkü düşmanın er veya geç gideceğini de asıl mücadele edilmesi gereken düşmanın cehalet olduğunu da biliyordu diye konuştu. Köy Enstitülerinin Kapanışında CHP Etkisi Köy Enstitülerinin köylülerin köy kültürü edinen öğretmenlerin görev üstlendiği üretimi merkeze alan bir eğitim modeli uyguladığını bu sistemin özellikle toprak ağalarının işine gelmediğini belirten Özkan kapanışında dönemin CHPli milletvekillerinin de etken olduğunu söyledi.
Bu anlamda CHPnin uyguladığı siyasetin de sistemle örtüştüğünü söyledi. Panelin Ardından Forum Gerçekleşti CHP Kocaeli eski Milletvekili ve BİLKAR kurucu yönetiminden Doktor Mehmet Hilal Kaplan ÖDP Gebze İlçe Başkanı Recep Karadeniz Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Sebahattin Günel Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Oğur Aydın Eğitim-İş Gebze Şube Başkanı Bülent Metin Tüm Emekliler Sendikası Gebze Şube Başkanı Cemil Yüksek CHP Gebze Emek Bürosu Başkanı emekli öğretmen ve eski sendikacı İsmet Güven BMİS Gebze Şube Örgütlenme Uzmanı Nihat Akyolun da katıldığı panelin ardından kısa bir mola verildi ve foruma geçildi. BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli forumun açılışında yaptığı konuşmada Gebze Eğitim Meclisi İçin İlk Adım Atıldı Foruma katılanlar eğitime dair görüş ve düşüncelerini paylaştı. Forumda BİLKARın çağrıcısı olduğu Gebze Eğitim Meclisinin kurulması gerektiğine kanaat getirildi. Merkezine öğretmeni öğrencisi ve velisi ile halkı alan bireysel katılımı esas tutan bir meclisin kurulması için prensipte uzlaşıldı. Etkinliğin ardından bugüne kadar yayınlanmış 10 kitabı olan Refet Özkan İmecenin Gücü adlı kitabını imzalayıp etkinliğe katılanlar ile sohbet etti.